szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Most ugorjunk előre három évet az időben: napjainkban a Blu-ray hihetetlenül népszerű, már vannak olyan fájl- és...

 Most ugorjunk előre három évet az időben: napjainkban a Blu-ray hihetetlenül népszerű, már vannak olyan fájl- és torrent-oldalak, ahol csak és kizárólag ilyen szuper minőségű, Blu-ray fájlokat lehet letölteni. A nagy fájlméret sem akkora gond már, de mielőtt megsajnálnánk a forgalmazókat, gyorsan tegyük hozzá, hogy a Blu-ray filmek a boltokban is jól fogynak: a Dark Knight Blu-Ray verziója tartotta eddig a hivatalos rekordot, az első napon majdnem egymillió példányt adtak el belőle, most azonban az Avatar lépett a lista elejére: már az első nap több mint kétmillió példányt értékesítettek a lemezből.

De mi a helyzet a warez fronton? Nos, hasonló: a Blu-ray itt is népszerű. Az Avatar Blu-Ray verziót, a torrentekre kerülése utáni első napon máris kétszázezer felhasználó töltötte le (a szám azóta is növekszik, több mint négyzetesen), amivel új rekord született: immár az Avatar lett a világon a legnagyobb arányban letöltött Blu-ray mozi. A kétszázezer letöltés persze még mindig elenyészően kis szám a „hagyományos” vagy éppen agyontömörített warez-filmek letöltéseihez képest, ennek oka, hogy bár a Blu-ray egyre népszerűbb, azért mégis 10 GB-os letöltésről van szó, azaz igazi filmrajongónak kell lenni ahhoz, hogy egy ekkora fájlt le-torrentezzünk.

 

Érdekesség, hogy a warezolt Avatart legnagyobb számban Angliából és Ausztráliából töltötték le a felhasználók. Két eset lehetséges: vagy ők a legnagyobb Blu-ray rajongók (és iszonyat jó a sávszélességük), vagy ekkora hatással volt a letöltésekre az, hogy az említett két országban a hivatalosan megvehető Blu-ray verzió csak később jelent meg a boltokban, a torrent viszont a világon mindenütt egy időben. Az utóbbi forgatókönyv a valószínűbb.

Impozáns mennyiségű warezolt Blu-ray Avatar csücsül tehát a világ merevlemezein – érdekesség, hogy a forgalmazó a DRM-mel (másolásvédelem) is elkavart valamit, így az első pár százezer gyártószalagról lekerült DVD-t még azok sem tudták lejátszani, akik hivatalosan megvették; ez is közrejátszhatott abban, hogy sokan inkább letöltötték a Blu-ray verziót. 

A legérdekesebb az egészben, hogy az Avatar egyszerre döntött meg két rekordot: a hivatalos, mozi- és bolthálózaton keresztüli forgalmazásban is megdöntötte minden idők bevételi rekordjait, de ugyanakkor letöltések tekintetében is csúcstartó: a világ legtöbbször letöltött és feltöltött mozifilmje lett. Ezek szerint, ha valami jó, akkor lehet egyszerre üzleti siker és warez-rekord is? Érdemes elgondolkodniuk a forgalmazóknak és rendezőknek/forgatókönyv íróknak: lehet, hogy azok a filmek, amelyek csak warez rekordokat érnek el, de bevételt nem… nos, lehet, hogy azok a filmek nem jók?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk