szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két rivális, egymással koncepciójában is versengő maffiamúzeum nyílik hamarosan Las Vegasban - adták hírül amerikai lapok. Az egyikben a látogató kóstolót kap a gengszterromantikából, a másik pedig el kívánja oszlatni az alvilágot övező mítoszt.

A Las Vegas Mob Experience (Las Vegas-i Maffiaélmény) az év végén nyitja meg kapuit, a 165 millió dollárért renovált patinás Tropicanában, a csillogó hotelektől és kaszinóktól szegélyezett Stripen, amelyet a múlt század közepétől a nyolcvanas évekig a szervezett alvilág tartott ellenőrzése alatt - jelentette a The New York Times. Megálmodója a hírhedt és véres kezű chicagói gengszterfőnök, Sam "Momo"  Giancana 74 éves lánya, Antoinette McConnell. A hajdan "Maffiahercegnőként" emlegetett asszony egy ismert bűnözőket képviselő ügyvéd özvegye.

Az élményparkszerű expozíción a látogató bejárhatja a maffiataggá avatáshoz, vagy a virtuális likvidáláshoz vezető utat. A Mob Experience nem lesz a klasszikus értelemben vett múzeum, de Maffia-Disneyland sem, inkább egyfajta szórakoztató, sok műszaki megoldással támogatott, legalább másfél évig nyitva tartó, interaktív kiállítás - írta a Las Vegas Sun. A Giancana-lány múzeumában nemcsak üveg alatt elhelyezett tárgyak lesznek láthatók, hanem például egy géppisztoly helyett a fegyverrel lövöldöző gengszter hologramja. 

A vetélytárs, a Las Vegas Museum of Organized Crime and Law Enforcement (a Szervezett Bűnözés és a Bűnüldözés Las Vegas-i Múzeuma) 42 millió dolláros szövetségi, állami és városi hozzájárulásból létesül a kopottas belvárosban. Az egykori szövetségi bíróság helyreállított épületében létrehozandó intézmény jövő márciustól fogadja majd a látogatókat.

A múzeum mentora Oscar B. Goodman polgármester, aki maga is gengsztereket védett, a többi között azt a Tony "Hangya" Spilotrót, aki 1975-ben meggyilkolta Giancanát, amikor azt beidézték tanúskodni egy szenátusi meghallgatásra a maffia és a CIA közötti kapcsolatról. A két, még meg sem nyílt múzeum előzetes csatározására jellemző, hogy a Tropicanában ki fogják állítani Spilotro Goodman nevére kiállított csekkjeit. Sőt, tanácsadónak leszerződtették a Hangya özvegyét, és felvásárolták a bandita hétköznapjairól készült amatő filmeket is.

"Nincs versengés köztünk, mert mi vagyunk az igaziak " - közölte a nyilvánvaló konkurencia ellenére a The New York Timesszal Goodman. A háromszintes, csaknem 1600 négyzetméter alapterületű "igazi" maffiamúzeum az ígéretek szerint feketén-fehéren, romantikától mentesen kívánja bemutatni az amerikai gengsztervilágot. Itt is lesz interaktivitás: az érdeklődőkről például a tárgyalóteremben ujjlenyomatot vesznek. De egyebek mellett itt lesz kiállítva az a fal is, amelyem Al Capone embereinek géppisztolysorozatai ütöttek lyukakat az 1929-es Valentin-napi Mészárláskor. (A falat, amely előtt Chicagóban az ír bandavezér, Bugs Moran embereit végezték ki, téglákra szétszedve őrizték mostanáig.)

A várható látogatók számát a Mob Experience áll jobban az egyelőre csak elméleti vetélkedésben: míg az "igazi" múzeumban évi 600-800 ezer látogatóra számítanak, itt kerek egymillióra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta

Kijárási korlátozásokat vezet be Franciaország

Kijárási korlátozásokat vezet be Franciaország

Több százezer forint kárt okozott egy nő kamu hirdetésekkel

Több százezer forint kárt okozott egy nő kamu hirdetésekkel