szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekonstruálása után alig négy és fél évvel felújításra szorul a világ legrégebbi napobszervatóriuma, a Stonehenge-nél is idősebb gosecki napészlelőhely Németországban.

A páratlan megfigyelőre régészek bukkantak rá ásatások során. Az észlelőhelyet kevesebb mint öt éve építették újjá olyan formában, ahogy egykor állhatott. A rekonstrukcióhoz használt tölgyfát azonban gombafertőzés támadta meg, a fa korhadásnak indult, ezért a két és fél méter magas, kör alakban levert cölöpök teljes cseréjére van szükség.

A Szász-Anhalt tartományban fekvő Gosecknek a becslések szerint 220 ezer euróba (59,4 millió forintba) kerül a csere, hogy az obszervatórium ismét olyan lehessen, mint hétezer évvel ezelőtt. Az új konstrukció a becslések szerint 10-15 évig bírja majd. Az új oszlopokhoz kétezer tölgyfa törzsére lesz szükség, a cserét május végén kezdik. Az őskori napmegfigyelő a felújítás alatt is látogatható lesz.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát

Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége