szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világon elsőként hajtottak végre távirányítású robot segítségével szívritmust helyreállító műtétet egy brit kórházban.

Andre Ng, aki a műtőn kívül tartózkodva vezette le a 70 éves férfi operációját, elmondta, hogy a beavatkozás várakozáson felülien jól sikerült, a páciens rendszertelen szívritmusát egy órán belül sikerült normalizálni.

A leicesteri Glenfield Kórházban végrehajtott műtétnél a katétereket az ágyéknál lévő combartériákon át vezette fel Ng a szív kamráiba. A katétereken lévő elektródákkal állapította meg, hogy a szív mely területének hibás ingerületvezetése okozta a páciens ritmuszavarát, majd ezen a területen az egyik katéterrel ablációt (szövetégetést) hajtott végre.

A távműtét előnye, hogy a speciális szakértelmet igénylő beavatkozást a világ bármely pontján lévő páciensen elvégezhetik. Az eljárásnak helyben is van előnye, mert a műtétet végző szívsebésznek nem kell a képalkotásra használt röntgensugarak miatt végig ólommellényben állnia a páciens mellett, így az esetleg elhúzódó műtét végén is megfelelően képes koncentrálni tevékenységére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Úttörő őssejtes műtét egy kisfiún

Brit és olasz orvosok áttörést jelentő műtétet hajtottak végre, amelynek során saját testén belül nevelt őssejtekkel újraépítették egy 10 éves fiú légcsövét - jelentették be a londoni Great Ormond Street gyermekkórház munkatársai a hét végén.

hvg.hu Itthon

Teljes áramszünet, műtétek maradtak félbe a zalai kórházban

Egy meghibásodott főkapcsoló és egy működésképtelen tartalékgenerátor miatt órákra áram nélkül maradt a Zala Megyei Kórház – írja a Zalai Hírlap. A kényszer-áramszünet miatt több vizsgálat és egy műtét is félbeszakadt, egy gépen lévő gyerek lélegeztetését pedig más módon kellett a dolgozóknak megoldania.

Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti