szerző:
techline.hu

Ha magyar nyelvű oldalt szeretnénk ajánlani, akkor minden bizonnyal rögtön magunkat mondanánk, mert hát ugye “minden...

Ha magyar nyelvű oldalt szeretnénk ajánlani, akkor minden bizonnyal rögtön magunkat mondanánk, mert hát ugye “minden szentnek maga felé”… De valóban, a Techline létezése óta több ezer ingyenes alkalmazást mutattunk már be, érdemes végigböngészni a Kipróbáltuk rovatunkat.
Ha viszont konkrét kereskedelmi szoftver helyett keresünk éppen valamilyen olcsóbb vagy ingyenes alternatívát, és legalább alap angol nyelvtudással rendelkezünk, az alábbi három oldalon szinte minden fontos szoftver helyett szolgálnak számunkra valamilyen ajánlattal.
Értelemszerűen egy Photoshop vagy After Effects helyett ingyen itt sem fognak százszázalékos alternatívát ajánlani, de akár munkára is léteznek azért olcsóbb programok, amelyek a többség igényeit gond nélkül lefedik, otthonra pedig sok esetben az ingyenes szoftverek tudása is bőségesen elég.

Downloadpedia.com
A Downloadpedia.com oldalon kategóriákra osztva nézhetjük át a legnépszerűbb kereskedelmi szoftverek ingyenes, open-source megfelelőit, és természetesen ha valami megtetszik, egyetlen kattintással a letöltési oldalra ugorhatunk.
Az oldal felépítése gyakorlatilag olyan, mint a Wikipédiáé, így ha azon kiigazodunk, akkor ez sem okoz majd gondot. Nem szép, de praktikus.

Az oldal nagy előnye, hogy nemcsak Windowsra, hanem OS X-re és Linuxra is találunk rajta ingyenes alkalmazásokból összeállított TOP listákat, így pillanatok alatt felszerelhetjük a gépünket mindenféle földi jóval, bármely platform előtt üljünk is.

AlternativeTo
A legjobb alternatívakereső oldalak mintapéldája az AlternativeTo, amelyben a keresőmezőben beírhatjuk a kiváltani szándékozott alkalmazás nevét (mondjuk Photoshop), majd a találati listában a program neve és rövid ismertetője alatti „Find alternatives to Adobe Photoshop” linkre kattintva máris az olcsóbb vagy akár az ingyenes szoftverek listájához jutunk. A kor elvárásainak megfelelően a nekünk tetsző alkalmazásokat egyetlen kattintással „lájkolhatjuk” a Facebookon és egyéb közösségi oldalakon, olvashatjuk mások kommentjeit, vagy írhatunk mi is egy rövid véleményt, és annak is hangot adhatunk, ha egy ajánlott alternatíva szerintünk használhatatlan arra, amire kellene.

Windows, Mac, Linux alkalmazások egyaránt vannak az oldalon, szóval mi igencsak „lájkoljuk” az AlternativeTo-t, mert kedveljük a több platformra is gondoló megoldásokat.
Ha nem is egy „dögös” tervezés, de abszolút ízléses is, szóval csak ajánlani tudjuk.

osalt.com
Végül nézzünk egy keverék megoldást, amely kicsit olyan, mint az AlternativeTo és kicsit olyan, mint a Downloadpedia.com. Egyszóval ronda, viszont ha úgy tartja kedvünk, tallózhatunk a kategóriákban, ha arra van szükségünk, kereshetünk az oldalon, és persze osztályozhatunk, kommentelhetünk kedvünkre.

Leszámítva, hogy az osalt.com úgy néz ki, mintha még csak félkész lenne, az adatbázisa azért elég kiforrott, itt is kapunk olcsóbb vagy ingyenes javaslatokat a kérdéses szoftver helyett, és persze kavaroghatunk a végtelenségig, hiszen bármire kattintunk, annak tuti lesz még alternatívája…

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton