szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tűzoltók is segítenek megfékezni a méhek és darazsak rajzásakor kialakult veszélyeket, de arra kérik a lakosságot, csak közvetlen életveszély esetén értesítsék a tűzoltókat.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a jó idő beköszöntével számolni kell a méhek, darazsak rajzásával, a tűzoltóság is egyre több lakossági riasztást kap darazsak támadása miatt. Mint hozzátette, hivatalos statisztika ugyan nincs erről, de tavaly több mint száz ilyen eset történt.

 

Darázsfészek
©

Az ezredes, aki a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője is, elmondta: általában azt javasolják a  bejelentőnek, hogy forduljon szakemberhez, keressen méhészt vagy rovarirtásra szakosodott vállalkozást. Ebben telefonszámokkal tudnak segíteni. Ha azonban közvetlen az életveszély, a sérülésveszély, és nem lehet várni a szakemberek kiérkezéséig, akkor a tűzoltóság kivonul.

Ha méhek és darazsak okozta veszélyhelyzethez riasztják őket, azonnal berendelik azokat a szabadnapos kollégákat is, akik méhészkednek, így szakemberi segítséggel az egyébként békésnek mondható méheket befogják és elszállítják, de az agresszívabb fajtát jelentő darazsakat ki kell irtaniuk. 

Dobson Tibor megjegyezte, a méhek lakókörzetekben ritkán fordulnak elő, nem telepednek meg, míg a darazsak az ereszek alá, a padlásokra és egyéb kisebb részekbe bújva készítenek fészket. A fővárosban két tűzoltóságon (egy pesti és egy budai) rendelkeznek méhek befogásához szükséges eszközökkel, védőfelszerelésekkel - mondta a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Darázsveszély Felső-Ausztriában

Két napon belül negyvenszer hívták ki a tűzoltókat vagy a mentőket darazsak miatt Felső-Ausztriában, ahol idén nyáron szokatlanul elszaporodtak a sárga-fekete csíkos rovarok.

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk