szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A bevezetőben említett ritka szoftverek egyike a Screenpresso (letölthető innen), amely egyszerűsége ellenére néhány...

A bevezetőben említett ritka szoftverek egyike a Screenpresso (letölthető innen), amely egyszerűsége ellenére néhány igencsak figyelemre méltó funkciót is tartalmaz.
Letöltés után egy .exefájl kerül a gépünkre, és erre kattintva (majd a licencfeltételeket elfogadva) eldönthetjük, hogy telepítjük-e a programot a gépre, vagy csak futtatjuk. Ha ez utóbbi lehetőséget választjuk, akkor a Screempressót tulajdonképpen bármilyen gépen futtathatjuk (például ha egy pendrive-on visszük magunkkal ezt a bizonyos .exe fájlt).
Kattintsuk tehát a Run-ra, s máris egy kis ikon kerül a tálcánkra, jelezve, hogy működésben a képlopó. Ha ezután rákattintunk a jó öreg PrtScreen billentyűre, egy különleges, nagyítót is tartalmazó célkereszttel választhatjuk ki a rögzíteni kívánt képernyőkép részt, és a bal egérbillentyű lenyomásával „exponálhatunk”. Több képlopást is végrehajthatunk, a Screenpresso valamennyit őrzi Historyjában, amit egyébként úgy hívhatunk elő, hogy duplán kattintunk a tálcán ücsörgő ikonra. A Historyból azután kiválaszthatjuk, hogy melyik képet kívánjuk archiválni: ehhez a kiválasztott képre kattintunk, majd a menüsorban a Save as pontot választjuk. Többféle formátumban (png, jpg, gif, bmp) is lementhetjük a képet, de e művelet előtt még akár különböző érdekes változtatásokat is végezhetünk rajta.

Megjegyzésekkel is elláthatjuk a lementett képet

Jópofa dobozkában kommentekkel láthatjuk el, geometriai ábrákat, figyelemfelkeltő nyilakat helyezhetünk el rajta, sőt a képen lévő objektumokat akár be is számozhatjuk. Valamennyi kiegészítő színét is tetszésünk szerint változtathatjuk.
Ha az Image fülre kattintunk, további funkciók nyílnak meg előttünk, például részleteket vághatunk ki a választott képből.
A Screenpresso egyébként számos beállítási lehetőséget is kínál, ezeket úgy érjük el, ha a jobb egérgombbal kattintunk az ikonra, majd a Settings pontot választjuk. Itt kiválaszthatjuk, hogy milyen képformátumban mentsen a program, hány kép legyen a Historyban, hova mentse el alapból a képeket, sőt azt is meghatározhatjuk, hogy dátummal avagy sorszámmal lássa el az „ellopott” képeket. És persze nem volna igazán korszerű program a Screenpresso, ha nem tartalmazna megosztási lehetőséget, Twitter-hozzáférésünket például alapból megadhatjuk neki.

Testre szabhatjuk a Screenpressót

Minthogy induláskor csak a Run gombra kattintottunk, ha lezárjuk a komputert, a Screenpresso (illetve az ikonja) is eltűnik, s ha legközelebb használni akarjuk, újra igénybe kell vennünk az .exe fájlt. Persze ha nagyon megtetszett a kis képlopó (és ez igencsak valószínű), akkor érdemes telepíteni is a számítógépünkre, azaz az .exe fájlra kattintás után az Install on this computer lehetőséget választani.  Mi mindenesetre jó szívvel ajánljuk!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán bejelentette, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok

Orbán bejelentette, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

Nina L. Khrushcheva: Szánalmas lázadás forradalmi következményekkel

Nina L. Khrushcheva: Szánalmas lázadás forradalmi következményekkel