szerző:
hvg.hu

Új közösségi forgalomfigyelő rendszert fejlesztettek okostelefonra. A magyar csapat eddig iPhone-ra és Windows Mobile-ra készítette el az ingyenes alapprogramot, amivel ígéreteik szerint elkerülhetők a dugók. Terveik szerint hamarosan Android, Symbian és Blackberry rendszerű készülékekre is lesz Jitti.

Jitti néven új interaktív, közösségi forgalomfigyelő rendszer jelent meg okostelefonokra. Az angol Just In Time Traffic Information kifejezés rövidítéséből származó Jitti real-time adatokat mutató forgalomfigyelő rendszer, amely segít dugómentes útvonalat választani. A Magyarországot lefedő, pillanatnyi sebességtérképet közvetítő rendszer működése elsősorban – az itthon százezres nagyságrendben ilyen telefonnal rendelkezők – interneten szerveződő közösségére, a Jitti Klub tagjaira épül.

 

A tagok GPS-szel mért sebességét és a forgalmi helyzetről szóló információkat a rendszer összesíti, majd a forgalom sebességtérképét automatikusan kijelzi a felhasználók telefonján, internetkapcsolatukon keresztül, három percen belül.

Nagy Bálint, a rendszert fejlesztő Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A koncepció sokórányi dugóban üldögélés eredményeképp alakult ki, és közel kétéves fejlesztési munka  eredményét tartalmazza.”

A forgalmi információ rendszerben az elmúlt egy hét alatt 100-ról 1000-re nőtt a Jittiző felhasználói közösség. A fejlesztők korábbi számításai szerint nagyjából napi ötszáz aktív használóra van szükség ahhoz, hogy például Budapest teljes forgalmi térképét meg lehessen rajzolni. 

A programot úgy alakította ki a fejlesztői csapat, hogy a felhasználók teljes anonimitást élvezzenek: nem rögzítik az indulás és érkezés helyét sem, de regisztráláshoz van kötve. A Jitti alapszolgáltatás ingyenes, ezek a közeljövőben várhatóan kiegészülnek más, részben fizetős szolgáltatásokkal is. Utóbbiak közé tartozik például a traffipax-jelentés vagy a baleseti helyszínek jelentése is.

A felhasználó az egyszerű és átlátható, jelenleg 2x4 kilométert (a közeljövőben pedig 5x10 kilométert) átfogó térképen látja a legfrissebb közlekedési állapotot, ahol különféle színek jelölik a torlódásokat vagy a „szabad” utakat. A pirossal jelölt úton alig vagy legfeljebb 10-15 kilométer per órás sebességgel lehet haladni, a sárgán 20-40 között, a zöldön ötvennel, a kék pedig az autópályáknak van fenntartva.

A Jitti használatához szükséges hardver-szoftver igény
GPRS, EDGE, 3G vagy HSDPA adatkapcsolat, beépített vagy kapcsolt GPS, 10MB szabad RAM memória, memóriakártya 200MB szabad területtel, min. Windows Mobile 5.0 verziószámú operációs rendszer, min. 320x240 felbontású érintőképernyő. iPhone-ok esetében iPhone OS 3.0 vagy későbbi verzió

A szolgáltatáshoz folyamatos internetkapcsolatra van szükség, az adatforgalom három kilobájt / perc, azaz ha valakinek egy száz megabájtos előfizetése van, és naponta egy-két órát autózik, ennek elégnek kell lennie.

Dr. Dulin Jenő közlekedéspszichológus a bemutatón elmondta, hogy a budapestiek átlagban napi 40-50 percet autóznak, főként a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban. Mivel az emberek leginkább munkavégzéshez használják autójukat, vezetés közben már a rájuk váró feladatokon gondolkoznak, ezért nem figyelnek, és könnyen balesetet okozhatnak, amit menedzser balesetnek hívnak. Az észlelés olyan gondolkodási folyamatot indít el, ami a lelki jelenségek legbonyolultabb része. „A Jittivel viszont az ember ki tud lépni saját érzékelési rendszeréből, mert ezt a feladatot a készülék is segíti, ami figyel, közvetít számára – és azzal, hogy kiterjeszti az észlelést, könnyebbé teszi a tájékozódást is. A rendszer segítségével a vezető előre láthatja, hogy melyik útvonalon, várhatóan hol és mi fog történni vele, így nem idegeskedik feleslegesen, ezáltal javulnak életfeltételei, és elkerülheti a dugók okozta bosszúságot. Mindezeket figyelembe véve a közlekedési morál is javulhat és közlekedésbiztonsági szempontból is előnyös lehet az autósoknak.” – tette hozzá Dulin.

Magyarországon jelenleg nagyjából százezer darab iPhone és hozzávetőleg ugyanennyi Windows Mobile (HTC, Samsung, Asus és más gyártók GPS képes eszköze) van használatban, ezért a csapat először ezek klienseit fejlesztette, de rövid távú terveik között szerepel az Androidra, a Nokia és az Ericsson készülékeken futó Symbianra, valamint a Blackberry telefonokra történő fejlesztés is. 

„Kevés az igazán érdekes és újszerű magyar fejlesztésű szoftver a platformunkon, de emellett a Jitti felhasználói szemmel is jól átgondolt termék. Használata teljesen automatikus, az adattovábbításhoz és megjelenítéshez az alkalmazás elindításán kívül semmi egyebet nem kell tenni, nem kell vezetés közben telefonon forgalmi központot hívogatni, vagy gombokat nyomogatni. Már most elkezdtük előkészíteni a kollégákkal a Jitti Windows Phone 7-re történő mihamarabbi kifejlesztését” – tett hozzá Győrffy Péter, a Microsoft Windows Mobile termékmenedzsere.

Hasonló fejlesztés - Magyarországon - ebben a kategóriában elsőként, 2009. márciusától bárki számára letölthető a www.egerut.com oldalon. Az Egérút mobiltelefonos navigációs rendszer ingyenesen letölthető Java futtatókörnyezettel rendelkező mobilokra, a leírt Jitti rendszer összes pozitív tulajdonságát tartalmazza. A rendszer újdonsága, hogy az útvonalterveket nem távolság, hanem időalapon készíti, a magyar piacon korábban egyedülállóként számolt az aktuális forgalmi viszonyokkal. Szintén azonnal frissíti a forgalmi adatokat, valamint számol periodikus dugókkal is.

A BAY-IKTI által fejlesztett MyTraffic alkalmazás segítségével is még azelőtt értesülhet a dugóról, hogy odaérne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Microsoft Project Gustav: bárki lehet festőművész

A Microsoft Paint a világ egyik leggagyibb szoftvere, de azért ne kövessük el azt a hibát, hogy leírjuk a Microsoftot a grafikai szoftverek és újítások terén. Jó példa erre a TechFest alkalmával most bemutatott Project Gustav elnevezésű Microsoft prototípus.

hvg.hu Tech

Microsoft: nyolcvan millió dolláros kék

Ne legyintsen, hogy a kék csak egy szín: a Microsoft hosszasan tesztelte, melyik árnyalatot használja a Bing találatainak megjelenítésére. Kutatóik megtaláltak azt a kéket, amire a netezők jóval gyakrabban rákattintanak. A cég több tízmillió dollárban méri a különbséget.

MTI / hvg.hu Tech

Mégsem lesz termék a Microsoft Courier-ból

Mégsem lesz termék a Microsoft hivatalosan még be sem jelentett, Courier néven emlegetett táblagépéből, jóllehet a kis füzetre hasonlító, duplaképernyős eszközt sokan az iPad riválisának tekintették.

MTI Tech

Közösségi oldalakhoz fejleszt mobilt a Microsoft

A Microsoft várhatóan a jövő héten mutatja be a közösségi portálok használatára kihegyezett mobiltelefon-sorozatát, amellyel elsősorban a fiatalok ízlését próbálják megnyerni - írta a The Wall Street Journal.

hvg.hu Tech

Microsoft: Ne nyomja meg az F1 gombot Windows XP alatt!

Nem segítséget nyújtanak, hanem vírust telepítenek a gépre a hackerek, akik rá tudják venni az Internet Explorert használó áldozataikat, hogy nyomják meg az F1 gombot, miután vírusos üzenetet kaptak.

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen