szerző:
techline.hu

Persze ha ragaszkodunk a Photoshophoz, de nem óhajtunk súlyos százezreket költeni a professzionális verziókra, akkor...

Persze ha ragaszkodunk a Photoshophoz, de nem óhajtunk súlyos százezreket költeni a professzionális verziókra, akkor választhatjuk a PS Elements szériát is, bár ez még mindig nem a legolcsóbb megoldás. Kipróbálhatunk valamilyen ingyenes Photoshop-alternatívát is, és a legtöbb esetben ez a legjobb megoldás (pl. a Gimp). A Gimp azonban – bár ingyenes – inkább számít profi grafikus szoftvernek, mint otthoni játékszernek, éppen ezért nyerte el tetszésünket a Focus PhotoEditor! Mindössze 16 euróba kerül (kb. 4000 forint), és ellentétben a Gimppel vagy akár ez Elementsszel, a kezelése jóval egyszerűbb, ráadásul pontosan olyan feladatokra koncentrál, amelyekre egy jó értelemben átlagos felhasználónak szüksége lehet.

Az első és legfontosabb feladat, amivel minden felhasználó szembesül: készítettünk pár fotót, de túl sötét/világos, alulexponált stb. lett; szeretnénk pár kattintással javítani a minőségen. A Focus ezt egészen egyedi módon oldja meg: nem fogunk túl sok beállítási lehetőséget kapni, ellenben találtunk a szoftverben egy úgynevezett „QuickFix” algoritmust, ami megpróbálja automatikusan kijavítani, szebbé varázsolni fotóinkat. Az esetleg kilencven százalékában tökéletes eredménnyel, anélkül, hogy a Photoshop/Gimp levels, exposure vagy RAW editor beállításiban bóklásztunk és kísérleteztünk volna. A szoftver ráadásul több mint 70 RAW formátumot támogat, így valószínűleg nincs olyan digitális gép, amivel ne tudna együtt dolgozni.

A QuickFix a hasonló szoftverek auto-exposure, és autokorrekciós eljárásaival szemben nem egy-két paramétert, hanem kilenc különböző fény- és színkorrekciót hajt végre a képen.

Persze a QuickFix sem kínál mindenre megoldást, azonban a szoftver további lehetőségeket tartalmaz képeink csinosításához. Természetesen van automatikus vörösszem-eltávolítás, illetve ha akarjuk, kézzel is állítgathatjuk a szokásos paramétereket. Színmélység, fényerő, illetve találunk egy elég jó unsharp-maszkot is az élesítéshez. Hibás képeinket, akárcsak PS-ben, itt is klónecsettel és különböző „tapaszokkal” (patch) javítgathatjuk, sőt vannak rétegek (layers) is, a bonyolultabb javítgatásokhoz.

 

Alaposabban megnézve a szoftvert, meglepődve tapasztaljuk, hogy a 16 eurós ár ellenére, szinte mindent tartalmaz, amit a Photosop: alfacsatornák és rétegek, maszkolási lehetőségek (igaz, ez utóbbiak fapadosak), ráadásul szinte az összes létező Photoshop-plugint betölthetjük a Focusba is. 

 

Nekünk különösen tetszett, hogy a szoftver felülete amolyan „linuxos”: egyszerű,átálátható, logikus elrendezéssel, és olyan „browse pictures” tallózó ablakkal, hogy még a Photoshop is megirigyelheti. Igaz a felületet – főleg ha sokat „fotosoppoltunk” – kicsit nehéz lesz megszokni, hiszen majdnem minden máshol található, az eszközpaletta alul van és nem balra, és a menük sorrendje is más. Ha azonban túllendülünk ezeken, jólesően fogjuk nyugtázni, hogy még a legeldugottabb Photoshop-funkció is megtalálható ebben a „kistestvérben”, csak esetleg másik menüben/almenüben kell keresnünk.

Egy két apróság még finomításra szorulna, például a rétegek sorrendjének változtatása kis nyilakkal történik a drag&drop helyett, illetve a maszkolásra is ráférne egy kis tuning. 

A Focus Photoshop-fájlokat (PSD) is betölt, ezen felül kezeli majdnem az összes népszerű formátumot: BMP, JPG, GIF, PNG, TIFF, TGA, PCX, ICO, CUR, JPEG2000, FAX, G3N, G3F, DIB, RLE, WMF, EMF, TARGA, VDA, ICB, VST, PIX, PXM, PPM, PGM, PBM, WBMP, JP2, JPC, J2C, Kodak.

 

Ötven darab beépített szűrőt találhatunk benne, a legtöbbjük elég jó, de mint már említettük, a program gond nélkül kezeli a Photoshop-szűrőket is, csak tegyük át őket a Focus megfelelő könyvtárába, és kész is.

A letölthető verzió  harminc napig korlátozás nélkül használható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elárverezik a floridai kazuárt, amelyik megölte a saját gazdáját

Elárverezik a floridai kazuárt, amelyik megölte a saját gazdáját

Kíváncsi, milyen hangja van a Mars-rengésnek? Itt meghallgathatja, érdemes

Kíváncsi, milyen hangja van a Mars-rengésnek? Itt meghallgathatja, érdemes

Magyarokkal is példálózott Putyin a Kim Dzsong Un-találkozó után

Magyarokkal is példálózott Putyin a Kim Dzsong Un-találkozó után

Május 2-án érkezik Budapestre Matteo Salvini

Május 2-án érkezik Budapestre Matteo Salvini

Miért nem adnak soha egyenes válaszokat a politikusok?

Miért nem adnak soha egyenes válaszokat a politikusok?

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe