szerző:
techline.hu

A Samsung 800P fedőnévre keresztelt digitális képkeretét eleve ajándékozásra csomagolták, a csomagolása ugyanis...

A Samsung 800P fedőnévre keresztelt digitális képkeretét eleve ajándékozásra csomagolták, a csomagolása ugyanis „kifordítható”, így az ilyen cuccoknál megszokott, „telepingáljuk a dobozt, hogy milyen szuper dolgokat” tud külsőt néhány mozdulattal egészen ajándékcsomag-szerűvé változtathatjuk.
Ettől függetlenül persze magának is nyugodtan vehet ilyet az ember, ha megirigyelte a sci-fi filmek változó tartalmú fotókereteit. Ez már régóta nem tudományos-fantasztikum, bármelyik bevásárlóközpontban válogathatunk belőlük kedvünkre: kicsit, nagyot, drágát, olcsót…
A Samsung 800P már inkább a drágább kategóriába tartozik, átlagosan 35 ezer forintért szerezhetjük be. Cserébe viszont azon kívül, hogy a saját memóriájából képes mutogatni nekünk a rátöltött fotókat, jóval többre is alkalmas.

Modern kívül, modern belül
A 800P külsejét tekintve inkább egy modern lakásba illik. A ma divatos fekete, átlátszó szélű keret a legtöbb esetben tökéletesen illeszkedik a környezethez. A keret a talpával együtt 234 mm magas, emellett 258 mm széles, és bár a kijelző alig 1 centi vastag, a talp miatt 86 mm-es  a keret „mélysége”. A talp első felén, a keret előtti részen érintős gombokat találunk, amelyek csak addig láthatók, amíg babráljuk őket, utána a megvilágításuk kialszik, és csak a ki- illetve bekapcsolásra szolgáló gomb világít diszkréten, hogy legalább nagyjából tudjuk, legközelebb hol kell keresnünk a gombsort.

A talp keret  mögötti részén felül már nincs semmi, a hátsó részen viszont találunk egy USB csatlakozót a külső háttértáraknak, memóriamoduloknak, egy SD/SDHC kártyák fogadására alkalmas bővítőhelyet és egy mini USB csatlakozót, ha esetleg USB-s kijelzőként szeretnénk használni a cuccot, mondjuk a számítógéphez kötve (ehhez telepítenünk kell egy windowsos szoftvert is). Ezen felül van még egy 3,5 mm-es jack csatlakozó hangkimenetnek, illetve az áramellátásra szolgáló csati, merthogy a 800P működéséhez bizony áramforrás is szükséges. Ebből a szempontból azért előnyös egy hagyományos képkeret…

A távirányítóval kényelmesen használható

A 8”-os kijelző képe ha nem is csúcsminőségű, de szép (viszont túl magas polcra nem érdemes tenni, mert „alulnézetből” sajnos nulla élvezeti értéke van a képnek). A színek rendben vannak, és oldalról is egészen élvezhető a látvány, szóval ha nem alulnézetből bámuljuk, nagy gondunk nem lesz vele. A kijelző felbontása 800x480 pixel, az ettől eltérő méretű képek kezelésének módját mi választhatjuk meg a menüben: kérhetünk automatikus átméretezést, széthúzást a teljes kijelző méretre, vagy a két szélességére (utóbbinál persze vágja az alsó és felső sávot). Természetesen választhatunk különféle áttűnéseket is a slideshow lejátszáskor, változtathatjuk a képek közötti várakozás időtartamát, sőt ha felteszünk rá MP3 formátumú zenéket, akkor a képek vetítése közben akár ezeket is hallgathatjuk a beépített hangszórón, vagy azon, amit hozzákötöttünk. Esténként néhány nyugtató kép egy kis Vangelisszel például egészen jó hatással van az ember idegrendszerére… :)

Jól átlátható menü

Arra is van lehetőség, hogy óraként használjuk a keretet, ilyenkor többféle elrendezésben mutathatja az időt a képek lejátszása közben, vagy akár a nélkül is. Sőt, akár naptárat is megjeleníthetünk.
A képek és a zenék lejátszása mellett a videókkal is megbirkózik a keret, de ezen a téren elég válogatós. Elvileg MPEG1/4 formátumokat tud lejátszani, de sajnos a mostanában népszerű H.264-gyel nem tud mit kezdeni. Szerencsére manapság nem kunszt videókat konvertálni, az XviD-et és az MPEG-2-t pedig például szépen viszi, hanggal együtt, bár moziminőségre senki se számítson, inkább csak meg lehet rajta nézni, ha nagyon kell. Hordozható videolejátszónak nem javasoljuk.

Csatlakozók hátul

A fenti médiafájlokat vagy a keret saját, 2 GB-os belső memóriáján tárolhatjuk (ezen akár több ezer kép is elfér), vagy lejátszható mindez akár egy SD/SDHC kártyáról is. Sőt elvileg USB memóriáról vagy USB-s háttértárról is, bár nálunk ezeket egy idő után automatikusan „levetette” a rendszer, így pár perccel a fotók lejátszásának elindítása után már nem az USB-ről, hanem a belső memóriáról dolgozott, mert az USB-s eszközt egyszerűen “elveszette” (próbáltuk többféle pendrájvval). Ha átmásoljuk rá a képeket a pendrájvról (ezt nagyon kényelmesen megtehetjük a keret menüjében), akkor ez nem történik meg, az SD kártyákról pedig élete végéig is hajlandó közvetlenül lejátszani bármit. Mellesleg ez annyira logikátlan, hogy szinte biztos, hogy szoftverhiba, és mivel a firmware frissíthető, így valószínűleg javítani is fogják.
Extraként a keret képes kommunikálni különböző Bluetooth-os eszközökkel is, így akár a mobiltelefonunk képeit is megnézhetjük rajta pár mozdulattal (az iPhone sajnos kimarad a jóból).
A 800P szoftvere nem éppen gyorsvonat, de normális tempóban kószálhatunk a menüben, és a nagyfelbontású képek sem igazán aggasztják, azokat is gyorsan megjeleníti. A menü felépítése átlátható, ráadásul ízléses is, magyarul viszont sajnos nem tud.
Ha nem akarunk az érintős gombokkal bajlódni, vagy egyáltalán felállni a fotelből egy képváltás miatt, akkor minden funkciót elérhetünk egy aprócska távirányító segítségével is.
Szóval összességében jó kis kütyü a Samsung 800P, csak azt az USB mizériát tudnánk felejteni…

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bödőcs már tudja, hol építik újjá a Notre-Dame-ot

Bödőcs már tudja, hol építik újjá a Notre-Dame-ot

Szívszorító felvétel: így néz ki most belülről a Notre-Dame (videó)

Szívszorító felvétel: így néz ki most belülről a Notre-Dame (videó)

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Ez a játék annyira részletes, hogy segíthet megmenteni a leégett Notre-Dame-ot

Ez a játék annyira részletes, hogy segíthet megmenteni a leégett Notre-Dame-ot