szerző:
Szegő Iván Miklós

Növekedés előtt áll a szerverparkok piaca. A hazai vezetékes távközlési szolgáltatók, az Invitel és a Magyar Telekom igyekszik megvetni a lábát az úgynevezett adatszolgáltatási szegmensben, mindeközben a többi hazai infokommunikációs cég és a nagy nemzetközi gyártók is aktivizálják magukat, és egyre több szolgáltatást kínálnak a hoszting és a kolokáció területén, vagyis a szerverek üzemeltetésekor és elhelyezésekor is.

A magyar vállalatok és intézmények mindössze 11 százaléka szervezi ki informatikai erőforrásait, vagy teljes IT-infrastruktúráját és választja az úgynevezett „hosztolt” (kihelyezett) adatszolgáltatásokat, adatközpontokat. Ez azt jelenti, hogy e cégek bérelt vagy saját szoftverrel, hardverrel, kihelyezett IT-környezetben végeztetik az informatikai tevékenységeiket vagy azok egy részét. Európában ugyanakkor a magyarországi 11 százaléknál jóval nagyobb az úgynevezett informatikai outsourcing (erőforrás- és szolgáltatás-kihelyezés) aránya, meghaladja a 30 százalékot – hangzott el az Invitel Zrt. szerdai sajtóbeszélgetésén.

Az Orange globális távközlési szolgáltató piacelemzése szerint 3-4 éven belül akár 60 százalékra is emelkedhet ez az arány Európában, hiszen a következő 4 évben a kontinens vállalatainak további 27 százaléka tervezi, hogy valamilyen adatközponti szolgáltatást vesz igénybe.

Robbanásszerű ugrás előtt a piac?

Egy másik kutatás, az IDC által végzett vizsgálat szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány éven belül robbanásszerűen terjednek el a bérelhető informatikai szolgáltatások. Ezt hangsúlyozta Zsembery György is, az Invitel vezérigazgató-helyettese szerdán, aki a magyar piac bővülésére is számít. 

Az Invitel közel 10 éve üzemeltet adatközpontokat. Három évvel ezelőtt nyitotta meg az Invitel első adatközpontját a vállalati ügyfelek számára az Ilka utcában. Tavaly pedig megkezdte a működést a DataCenter adatközpont, mert már nem volt szabad kapacitás, szükség volt új infrastruktúrára, lényegében „helyre” az újabb szervereknek.

Zsembery elmondta, hogy az Invitel árbevételéből (ez tavaly az MTI szerint meghaladta a 90 milliárd forintot) egyharmadot tesz ki körülbelül a vállalati ügyfelektől származó összeg. A vállalati bevételeknek pedig kevesebb, mint tíz százaléka a kiszervezési szolgáltatás. Az Invitel mintegy 60 ezer vállalati ügyfeléből egyelőre 300 veszi igénybe az IT-outsourcing valamilyen formáját.

A legfőbb hazai konkurens: a Magyar Telekom
 
Magyarországon az Invitel és a Magyar Telekom Nyrt. van olyan helyzetben, hogy országos lefedettséggel biztosítson egyszerre hang-, adatátviteli, internetes és hoszting-szolgáltatásokat. A Magyar Telekom az adatközpontját a T-Systems üzletághoz tartozó Dataplex Kft.-n keresztül működteti. A Dataplex honlapja szerint a társaság a 2002-es esztendőben kezdte meg infokommunikációs tevékenységét, ekkor vette fel mostani nevét is.

©

A Dataplex a Béres Csoport tulajdonát képezte 2005 szeptemberéig, majd többszöri tulajdonosváltás után 2005 decemberében a cég 100 százalékát a Magyar Telekom vásárolta meg. A Gazdasági Versenyhivatal döntésével a társaság tulajdonjoga 2006. április 5-től illeti a Telekomot. A Dataplexnél 2006 októberétől megkezdődött a hoszting és az úgynevezett „kolokációs” szolgáltatások összehangolása.

A kolokáció – a Dataplex fogalomtára szerint – IT-berendezések egy közös területen történő „rackszekrény alapú” elhelyezését jelenti, gyakorlatilag a szerverek elhelyezését a megfelelő tárolóeszközökben. Az összehangolás első lépése érintette a Telekom Adatpark nevű részlegét is. Ez a Magyar Telekom keretein belül működött 2006-ig, pontosabban a T-Online részlege is volt egy darabig. Az Adatpark kolokációs szolgáltatását a Dataplex vette át 2006-tól kezdve. Azóta az Adatpark márkanév alatt jelennek meg a hoszting szolgáltatások, míg a Dataplex a kolokációs szolgáltatásokat fogja össze 2006. december 1-től.

További riválisok: a dataHome, a Proserver, és az Interware

Az Invitel és a Magyar Telekom, a két nagy vezetékes távközlési szolgáltató mellett számos más infokommunikációs cég is jelen van a szerver-hoszting-piacon. A GTS-Datanet Budaörsön működteti a dataHome Szerverközpontot, ezt 2008-ban bővítették. A dataHome 2003 óta működik egyébként, és természetesen a hoszting mellett kolokációs szolgáltatásokat is kínál, Budapesten is.

A 2000 óta létező EnterNet csoport 2007-ben alakította meg a Proserver Kft.-t. Ez a szerverterem adathálózati szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek: a szolgáltatások között megtalálhatók az egyszerűbb hoszting és a kolokació is.

Az Interware Internet Szolgáltató Zrt. szintén kínál többféle szolgáltatást, honlapja szerint géptermeikben lehetőséget biztosítanak „PC-házas és rack szekrényes szerverek elhelyezésére, valamint ráccsal elkerített privát terület bérlésére (co-location) is”.

A nagy nemzetközi hardvergyártók is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szerverparkok kiépítésére és a biztonságra. 2010 március elején jelentette be a Cisco, a NetApp és a VMware, hogy olyan új tervezési architektúrát fejlesztett ki, amellyel az ügyfelek a virtuális adatközpontokat az eddigieknél is hatékonyabbá és biztonságosabbá tehetik. Az IBM és a Microsoft is egyre terjeszkedik az európai szerver-hoszting piacon.

A cégek harmada készen áll a felhő alapú szolgáltatások bevezetésére

A Cisco Magyarország 2010 februárjában publikált kutatása szerint a hazai cégek a virtualizáció előnyeit leginkább a szerverek terén ismerték fel, a motivációkat tekintve pedig az erőforrások hatékony kihasználása áll az élen.

A cég közel 500 fő körében végzett nem reprezentatív felmérése szerint az informatikai döntéshozók nagy százaléka már dolgozik valamilyen virtualizációs projekten. A válaszadók 62 százalékánál folyamatban van virtualizációs projekt és további 7 százalékuknál pár hónapon belül indítanak erre irányuló beruházásokat. Adataik szerint a megkérdezettek közel 30 százaléka már készen áll a felhő („cloud”) szolgáltatások/alkalmazások használatára vagy tervezi azok bevezetését.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóth Kata Trend

Felhőátvonulás

YouTube, Facebook, MySpace, Google Maps – csupa olyan alkalmazás, amely nem az otthoni számítógépeken található, hanem távolból hívható be. A hasonló elven működő vállalati megoldások egyelőre kevéssé terjedtek el, pedig spórolni lehetne velük.

Visszakövetelik a műanyag szívószálakat a brit McDonald's-okban

Visszakövetelik a műanyag szívószálakat a brit McDonald's-okban

"Mérföldkő" - elfogadta az ENSZ BT a nemi erőszak elleni határozatot

"Mérföldkő" - elfogadta az ENSZ BT a nemi erőszak elleni határozatot

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Teljesen begőzölt egy autós, mert elé parkoltak – videó

Teljesen begőzölt egy autós, mert elé parkoltak – videó

Budapest, Eger és Zakopane a magyar turisták kedvenc városai

Budapest, Eger és Zakopane a magyar turisták kedvenc városai

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek