szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekonstruálták annak a középkori lovagnak az arcvonásait, akinek földi maradványait a skóciai Stirling várában tárták fel.

A lovag, akit a XIII. vagy a XIV. században gyilkoltak meg, kilenc másik személlyel együtt aludta örök álmát. Földi maradványaikat még 1997-ben fedezték fel a várkastély királyi kápolnájában. Két gyermek is volt közöttük - olvasható a BBC News hírei között. A szakemberek feltételezése szerint a lovag a skót függetlenségi háborúk során veszíthette életét. Mivel a várkastély sokszor cserélt gazdát, a lovag egyaránt lehetett skót, angol vagy akár francia is.

Richard Strachan, a várat fenntartó Historic Scotland műemlékvédelmi szervezet vezető régésze szerint a lovag igen erős testalkatú nemesember volt. "Testalkatát tekintve modernkori hivatásos rögbijátékosra emlékeztet. Gyermekkora óta tanították a fegyverforgatásra, és ideje java részét a nyeregben tölthette" - mondta. A Historic Scotland további vizsgálatoknak kívánja alávetni a 10 csontvázat, hogy többet megtudjanak az itt nyugvó személyekről. A kutatásokat irányító Jo Buckberry, a Bradfordi Egyetem antropológusa szerint a csontvázak 1997-es megtalálása óta a tudomány nagyot lépett előre, így a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel sokkal több megtudható ezeknek a személyeknek a származási helyéről, életviteléről, illetve haláluk okairól. A csoport már a temetkezési hely miatt sem szokványos. Végső nyughelyük arra utal, hogy magas rangú személyekről van szó, akik rendkívüli körülmények között, valószínűleg ostrom alatt veszíthették életüket. A lovag arcrekonstrukciója, valamint a kutatások egyéb eredményei annak az állandó kiállításnak lesznek a részei, amely jövő tavasszal nyílik meg a várkastélyban.

Stirling Skócia az egyik legnagyobb és mind építészetileg, mind történelmileg legfontosabb vára. Az erődítmény egy vulkanikus eredetű szikla, a Castle Hill (Várdomb) tetején épült. Három oldalról kiváló védelmet nyújtó meredek sziklák határolják. Mivel a Forth folyó átkelőjénél épült, a kezdeti időkben stratégiailag fontos szerepe volt. A XIII. században I. Edward angol király skóciai hadjárata során Stirling várát is megostromolta. Egyes történészek szerint ekkor használták először a Warwolf (hadi farkas) nevű, valaha épített legnagyobb kőhajító gépezetet. A vár még jó néhány ostromot átélt a skót függetlenségi háborúktól 1746-ig, amikor Bonnie Prince Charlie, Stuart Károly Eduárd jakobita csapatai sikertelenül próbálkoztak a bevételével. Több skót királyt és királynőt koronáztak meg a vár falai között, köztük 1743-ban Stuart Máriát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!