szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várárokban végezte az a vaskori terhes asszony, akinek a földi maradványaira Derbyshire-grófságban, a Peak District Nemzeti Parkban bukkantak.

A csontvázat egy erődítményfal lerombolt kövei alatt találták - olvasható a BBC honlapján. Az ásatások során a régészeket elsősorban az érdekelte, hogy a domboldalon emelt erőd falait hogyan és mikor építették. Az előkerült női csontváz meglepetésként érte a szakembereket, akik nem számítottak ilyen leletre egy harci létesítmény romjai között.

Az archeológusok szerint az asszonyt azelőtt lökték a várárokba, mielőtt lerombolták az erődítmény falait. A csontok vizsgálata arra derített fényt, hogy a nő, aki Kr.e. 300-200 között élt, halálakor legfeljebb 30 éves lehetett. A régészcsoport 50 ezer font (16,4 millió forint) támogatást nyert egy pályázaton a feltárások folytatásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Írott nyelvre bukkantak a vaskorból

A tudósok eddig azt hitték, hogy egyszerű sziklafaragványokról van szó, most azonban a Discovery News szerint kiderült, hogy Skóciában megtalálták az egykori őslakosok, a piktek írott nyelvemlékeit. A kőbe vésett alakokról, katonákról, lovakról és más figurákról most feltételezik, hogy írásos emlékek.