szerző:
techline.hu

Nos, a netezők nem is vártak sokáig, és alig jelentek meg az első Android-alapú telefonok, máris elkezdődött a...

 Nos, a netezők nem is vártak sokáig, és alig jelentek meg az első Android-alapú telefonok, máris elkezdődött a legújabb virtuális háború, amelyet természetesen véget nem érő komment- és fórumhozzászólás áradattal vívnak az amúgy békés netpolgárok.

Mivel semmi jóból nem szeretnénk kimaradni, mi is kigyűjtöttünk pár érvet: ezúttal az Android mellett, de ismerve magunkat, valószínűleg az érem másik oldalát is megírjuk hamarosan. Lássuk, mi az a tíz dolog, amiben az Android-alapú telefonok verik az olyannyira sztárolt iPhone-t! (A cikk alapját a MaximumPC és a Gizmodo cikke, kommentjei, valamint némi saját tapasztalat képezi).

1. Az Android engedi, hogy hardvert válassz
A legelvetemültebb iPhone-rajongónak is nehéz vitatkoznia ezzel az egyáltalán nem elhanyagolható ténnyel. Jó az iPhone, de mégis csak egy készülék – ellenben olyan androidos telefont választunk, amilyet csak akarunk: női telefon, menő telefon, hagyományos telefon, geek telefon. A kínálat napjainkra már elég bőséges (és egyre növekszik), és bármilyen hihetetlen is, de van olyan felhasználó, akinek bár bejön az iPhone rendszere, egyszerűen nem tetszik a telefon külalakja. Az Android tehát toronymagasan vezet ebben a tekintetben.

2. Az Android két dolgot is csinálhat egyszerre…
Pongyola megfogalmazás az alkalmazások párhuzamos futtatására (avagy a multitaskingra), de igaz: az iPhone egy időben csak egy alkalmazást képes futtatni. Igaz, az új verziós iPhone-ok már képesek egy kis ún. limited multitaskingra is, azaz natív alkalmazásokat már képesek egyszerre kezelni (például mail és zene), de azért ez még messze van az igazi multitaskingtól. Igaz, a jövő héten debütáló iPhone OS 4.0 egyébként már engedékenyebb lesz a multitask szempontjából, de még mindig nem enged majd meg mindent a háttérben.

Az Android ellenben már az 1.0-s verziótól teljes multitask-támogatással bír, azaz használhatjuk a GPS-t zenehallgatás közben,és még egy játékot is „ráindíthatunk”, miközben üzeneteket fogadunk…

 Az Apple-rajongók leggyakoribb ellenérve, hogy „de hát te is csak egy dolgot csinálsz egyszerre, nem?” Érkeznek is erre a frappáns válaszok a fórumokon az ún. „droidoktól” (Android-rajongó fórumos elnevezése), miszerint: „naná, de azért tudok egyszerre rágózni és szellenteni…”

3. Az Android mindent a képernyőn tart
Az egyik legjobb és legkényelmesebb funkció az Androidos telefonokban, a Widgetek használata. Míg az iPhone esetében tallóznunk kell az előre beépített vagy utólag letöltött apróságok között, az Android widgeteket oda pakoljuk, ahová csak akarjuk – míg az iPhone esetében például, ha letöltünk egy időjárás-alkalmazást, akkor azt ki kell keresnünk a listából, majd el kell indítanunk, ha kíváncsiak vagyunk milyen idő lesz; az Android esetében csak „kitesszük” a Widgetet felületre, és mindig látjuk az információkat. Ráadásul ezt egyszerre több alkalmazással is megtehetjük. 

 

4. Az Android jobban kezeli az üzeneteket
Mobilos szaknyelven „notifications”, ez lehet sima SMS/MMS üzenet, de bármi más is: e-mail, RSS frissülése vagy egy telepített widget üzenete. Az iPhone-nak komoly problémái vannak az üzenetekkel, főleg mivel nem multitask, egyszerre csak egyet tud kezelni, megjeleníteni. Az Android ellenben nagyon kifinomultan kezeli ezeket – külön üzenettálca van benne, ezen több üzenet is megjelenhet egyszerre, sőt  ezeket testre is szabhatjuk.

5. Az Android erősebb a közösségi fejlesztésben 
A legnagyobb vitát kiváltó elképzelés, ami érthető is, hiszen az Apple Store csak úgy hemzseg a letölthető alkalmazásoktól (több mint 180 ezer apróság tölthető le jelen pillanatban, szemben a  Google kb. 50 ezer alkalmazásával). A „droid” rajongók azonban azzal érvelnek, hogy az Apple Store igen erős „cenzúrával” és szinte szadisztikus jóváhagyási/engedélyezési procedúrával rendelkezik. Utóbbit meg tudjuk erősíteni, egyik kollégánk iPhone-ra fejlesztett játékát kb. hat hónapig tartotta elbírálás alatt az Apple. Ráadásul az Apple úgy heti 10 ezer új alkalmazást utasít el, vagy mert „már van hasonló”, vagy azért mert van benne egy félmeztelen hölgy, esetleg azért mert… ki tudja miért. A fejlesztők éppen ezért nem is igazán szeretik az AppStore-t – az Android esetében azonban teljesen „open market” stratégiát követ a Google, nem igazán cenzúráznak, és szinte azonnal „átmegy” minden új fejlesztés.

Ebből adódóan, az androidos alkalmazások közül valóban azt töltik le a legtöbben, amelyik a legjobb, míg az AppStore-ban előfordulhat, hogy egy-egy feladatra csak egy alkalmazás van, és az is csak azért, mert ő volt az első. Hiába lenne jobb, újabb, az Apple elutasítja, mondván „ilyen már van”.  

6. Az Android engedi, hogy saját ROM-ot telepítsünk
Bár igazán csak a geek mobilosokat fogja meg ez a funkció, attól még tény: az Android engedi az ún. „custom-ROM” telepítését. Ennek a segítségével teljesen új GUI vagy vadiúj fukciók kerülhetnek a telefonba – egy iPhone esetében ez elképzelhetetlen.

 

7. Az Android enged szolgáltatót választani
Főleg tengerentúli probléma: a legtöbb kritika az AT&T-vel való szoros kapcsolata miatt éri az iPhone-t. Főleg az USA-ból érkezik sok panasz, ahol jó pár olyan terület van, ahol az AT&T hagyományos és 3G lefedettsége nem a legjobb, így a telefonok tulajdonosai lassú, akadozó adatkapcsolattal kénytelenek használni az iPhone-t. Androidos telefonokat ellenben kaphatnak a T-Mobile, Verizon, Sprint és egyéb szolgáltatóknál is, így kiválaszthatják azt, amelyik legjobban megfelel lefedettség/jel-erősség szempontjából. Itthon az iPhone a T-mobile-hoz kötött, így lefedettségi problémák nem nagyon vannak, viszont hivatalosan csak ezzel a szolgáltatóval használhatjuk az almás telefont.

8. Az Androidon gyorsabban cserélhetjük a beállításokat
A Wi-Fi vagy a 3G kikapcsolásával sok-sok akkumulátoridőt spórolhatunk, a fanatikus mobilosok kapcsolgatják is bőszen a funkciókat. Az Android esetében ez egy kattintás, egy iPhone-on ellenben mindig le kell ásnunk a menü mélyére, ha például a Bluetootht akarjuk ki/be kapcsolgatni.

 

9. Az Android integrálva van a Google szolgáltatásokkal
FlickR, Twitter, Facebook, Gmail és Gdocs – minden gyönyörűen integrálva van a droidos telefonokban. A telefonnal készített fotóink automatikusan feltöltődnek a FlickR-be, a mobil szinkronizál a Gmail postafiókkal, sőt a Facebook-azonosítónkra is rákapcsolhatjuk a mobilt. Nem is érdemes tovább elemezni ezt a témát – mindezt ki lehet hozni egy iPhone-ból is, de azért kell egy kis bütykölés hozzá.

 

10. Olcsóbb…
Ez az egyetlen pont, amivel igen nehéz vitatkozni az iPhone-tulajoknak: az Android alapú telefonok olcsóbbak. [Forrás: MaximumPC]
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Új zsinagógát avattak Újlipótvárosban vasárnap

Új zsinagógát avattak Újlipótvárosban vasárnap

A túlvédett gyerekből áldozat, a bántalmazottból pedig bántalmazó válhat

A túlvédett gyerekből áldozat, a bántalmazottból pedig bántalmazó válhat

Szerdától megint drágább lesz a tankolás

Szerdától megint drágább lesz a tankolás

Levizsgáztatják a kínai állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából

Levizsgáztatják a kínai állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából

Az ENSZ-nagygyűlés margójára: 80 év múlva csak csónakkal lehet majd bejutni a New York-i ENSZ-székházba

Az ENSZ-nagygyűlés margójára: 80 év múlva csak csónakkal lehet majd bejutni a New York-i ENSZ-székházba