szerző:
techline.hu

Éppen ezért arra gondoltunk, csokorba gyűjtünk néhány remek – és szigorúan ingyenes – alkalmazást, illetve online...

Éppen ezért arra gondoltunk, csokorba gyűjtünk néhány remek – és szigorúan ingyenes – alkalmazást, illetve online szolgáltatást, amelyek segítségével átgyúrhatjuk a nyaraláskor készült képeinket. Értelemszerűen egy Photoshop (sőt, akár egy Photoshop Elements) segítségével is megoldhatnánk az alábbiakat, de most tételezzük fel, hogy szeretnénk ingyen megúszni a dolgot …

A turista-eltüntető
A Snapmania.com az egyik legjobb példa arra, miért is érdemes még a nyaralás előtt átgondolni, hogy miként lehet majd utólag feldolgozni az elkészített fotókat.
Bizonyára sokan futnak bele abba a problémába, amikor egy nevezetes épületet, helyet szeretnének megörökíteni, ám a környéken zsongnak a turisták. Nos, ha ilyenkor több fotót is sikerül készítenünk azonos nézőpontból (nem árt mindehhez egy hordozható állvány) és úgy, hogy lehetőleg mindig máshol legyen takarásban, amit valójában megörökítenénk, akkor az oldalra bejelentkezve feltölthetjük azokat, és a rendszer a képekből megpróbál készíteni egy olyan fotót, amelyen a turistacsoportok már nem lesznek rajta. A Snapmania.com sajnos csak részlegesen ingyenes, a díjmentes regisztráció után 100 MB tárhelyet kapunk, és egy éven át használhatjuk a szolgáltatás minden képszerkesztő eszközét, beleértve a Remove Tourists lehetőséget is. Ha nagyon megtetszik a dolog, vagy sok ilyen képünk van, akkor sajnos már elő kell fizetnünk, de szerencsére nem mondható drágának a szolgáltatás.

Az eljárás egyébként nem mindig vezet tökéletes eredményre, érdemes tanulmányozni a regisztráció után rendelkezésre álló demó fotókon, hogy milyen esetekben járhatunk sikerrel.

Panorámaképek több fotóból
A Microsoft Image Composite Editor a másik alkalmazás, amit akkor tudunk használni, ha eleve ennek megfelelően fotózunk. Viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy rendes panoráma-fotózáshoz szükséges szerkentyűket, objektíveket vásároljanak, szóval most főzzünk azzal, amink már van. Vagyis szépen fényképezzünk körbe egy adott pontból (lehetőleg úgy, hogy a fotók szélei között legyen átfedés), majd hazaérve vagy a notebookra átmásolva a képeket egyszerűen dobjuk be azokat a Microsoft ICE alkalmazásba (a használatához amúgy Microsoft .NET Framework is szükséges!).

A program ekkor teljesen automatikusan elkészíti a darabkákból a teljes panorámafotót. Meg kell hagyni, félelmetesen ügyes, ha jól fotóztunk, akkor csak annyi a dolgunk, hogy beállítsuk a képek forgatásából adódó kilógó részek vágását (bár ezt is automatizálhatjuk), és már exportálhatjuk is a végeredményt, JPEG formátumban.

Tartalomfüggő képméretezés
A tartalomfüggő képméretezés még a Photoshop CS4 megjelenésekor került a figyelem középpontjába, Content-Aware Scaling néven, de valójában nem az Adobe találmánya, így nem is csak a Photoshopban érhetjük el. A Seam Carving GUI elnevezésű programmal például akkor is alkalmazhatjuk, ha nem rendelkezünk a képszerkesztők királynőjével.

Az eljárás lényege, hogy a képen az általunk meghatározott részletek nem torzulnak akkor sem, ha amúgy nem aránytartó átméretezést hajtunk végre. Egyszerűen használható és praktikus kis alkalmazás.

Képek tömörítése, előnézettel
Ha a képeinket megfelelő minőségben, de minél kisebb fájlméretben szeretnénk megosztani másokkal az interneten, jól jöhet a RIOT elnevezésű kis freeware, amely előnézeti képet ad a különféle fájlformátumok esetén a tömörítési beállítások várható eredményéről.

Így kényelmesen és gyorsan választhatjuk ki a megfelelő opciókat, amelyeknek köszönhetően elérhető, hogy a lehető legkisebb fájlméretet kapjuk, miközben a kép minősége még élvezhető marad.

Mozaik a nyaralásból
Ha kellően sok képet készítettünk, egy rendkívül látványos alkotással rukkolhatunk elő, amelytől garantáltan leesik minden ismerősünk álla. Valószínűleg mindenki találkozott már olyan képekkel, amelyeken a téma akár több száz egyéb fotóból áll össze. Így ha megfelelő távolságból nézzük, egyetlen, nagy képet látunk, míg ha közelebb megyünk, megnézhetjük a sok apró fotót is. Ilyen mozaikképeket rendkívül könnyen létrehozhatunk, ha bevetjük mondjuk Windowson a Foto-Mosaik-Edda, Picture Madley, vagy OS X-en a MaxOSaiX elnevezésű programok valamelyikét.

 Az eljárás mindegyik esetben egyszerű: megadjuk az alapképet, amelyet szeretnénk „összeállítani” a többiből (ez tetszőleges fotó lehet), majd megadunk néhány mappát, amelyekben a többi fotót tároljuk. Ezeket fogja használni a program, mozaikdarabkákként. A dolog egyszerű, viszont a képek számától függően meglehetősen időigényes lehet, ráadásul annál jobb lesz a végeredmény, minél több képet használunk fel.

Formába öntve
A fenti mozaikos megoldáshoz hasonlóan látványos kollázsokat is kreálhatunk, ha megfelelő mennyiségű képet sikerült „összelőnünk” a nyaralás alatt (kinek ne sikerülne a digitális fényképezőgépek korában?).

Az eljárás hasonló: megadjuk a kívánt formát (szöveg, betű, ikon, geometriai forma, céglogó stb.), és persze azokat a fotókat, amelyekből a program dolgozhat.
A program pedig nem más, mint a Shape Collage, amely Windowson és Macen egyaránt használható. A végeredmény rendkívül látványos, és valamivel gyorsabban is készül el, mint a mozaikok.

Képek összehasonlítása
A VisiPics az egyik nagy kedvencünk, korábban már írtunk róla egy külön bemutatót. A program segítségével nem átszerkeszteni tudjuk a fotóinkat, hanem kigyomlálni a gyűjteményből azokat, amelyek nagyjából ugyanazt ábrázolják. Az összehasonlítás ezúttal persze nem fájlnév és dátum alapján történik, hanem a képek valódi tartalmát veti össze a szoftver, ráadásul nem is kell 100%-os egyezés, az apró eltérések ellenére is képes felkutatni, ha mondjuk 3-4 kép között mindössze az égbolton átsikló madarak száma és pozíciója a különbség.

Szóval ha túl sok helyet foglalnak nyári fotóink a gépen, érdemes lehet átnézetni a programmal a gyűjteményt. Természetesen nem automatikusan törli a szerinte egyforma képekből a felesleget, hanem ránk hagyja ezt a döntést.

Képek rendszerezése és retusálása
Végül nem maradt más hátra, mint ajánlani egy képszerkesztő alkalmazást, amelynek a segítségével helyrepofozhatjuk alul- vagy túlexponált fotóinkat, retusálhatunk, eltávolíthatjuk a bizarr vörös szemeket, és még megannyi dolgot megtehetünk. Minderre az egyik legjobb eszköz a Google-féle Picasa, amelyet a cég ingyenes online szolgáltatásokkal is megtámogatott (például egy kattintással megoszthatjuk a fotóinkat másokkal).

A Picasa könnyen használható, ráadásul igen „pofás” darab, így bátran merjük ajánlani.
De korábbi felmérésünk alapján is lehet választani, hiszen olvasóink egyszer már összeállították a legnépszerűbb ingyenes képnézegető alkalmazások TOP listáját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek