szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az első ízben 2009 októberében nyilvános bétaverzióként kiadott Lightroom 3 végső verziója teljesen áttervezett, az...

Az első ízben 2009 októberében nyilvános bétaverzióként kiadott Lightroom 3 végső verziója teljesen áttervezett, az egyre növekvő képtárakat könnyebben kezelő teljesítményarchitektúrára épül és a lehető legjobb képminőség elérése érdekében páratlan, zajcsökkentő és élesítő eszközökkel rendelkező feldolgozó motorral rendelkezik. A 64 bites környezetekkel kompatibilis Lightroom 3 olyan új szolgáltatásokat kínál, amelyek optimalizálják a munkafolyamatokat és lehetővé teszik a képek kreatív megosztását, beleértve a DSLR videofájlok és egyes fényképezőgépek számítógép-vezérelt sorozatfelvételeinek támogatását.
„A Lightroom 3 nyilvános bétaverzióját több mint 600 000 példányban töltötték le. Rendkívül sok értékes visszajelzést kaptunk a hivatásos és a tapasztalt amatőr fényképészek lelkes közösségétől” – mondta Kevin Connor, az Adobe professzionális digitális képfeldolgozási termékekért felelős alelnöke. „Az ügyfeleinkkel folytatott nyílt párbeszéd lehetővé tette a Lightroom továbbfejlesztését, és azt, hogy biztosíthassuk számukra a kiváló minőségű képek létrehozásához szükséges lehető legjobb eszközöket. Örömmel látjuk, hogy sokan várják türelmetlenül a végső verziót, hogy végre kihasználhassák azon új szolgáltatások előnyeit, amelynek fejlesztésében maguk is részt vettek.”

Gyorsabb és ügyesebb
A rendkívüli gyorsaság és a rövidebb válaszidő érdekében az alapjaitól újjáépített Lightroom 3 minden részletében a gördülékeny felhasználói élményt kívánja biztosítani a fényképészeknek. A képek szinte azonnal betöltődnek, az importálás áttervezése intuitívabb élményt nyújt, a hozzáadott előnézetek és az alapértelmezett értékek kiválasztásának lehetősége pedig lehetővé teszi a felhasználók számára a képek gyors rendezését és keresését.

Zajmentesítés, egy kattintással

A fényképészek változó munkafolyamatainak gördülékenységét és támogatását a Lightroom 3 a DSLR videofájlok importálásával és kezelésével, valamint egyes Nikon és Canon fényképezőgépek számítógép-vezérelt felvételeinek támogatásával biztosítja a felhasználók számára.

Első ránézésre nem sokat változott, de ez csak a látszat

Új, modern fényképészeti eszközök segítik a fotósokat abban, hogy a legjobbat hozhassák ki képeikből. Az egyedülálló világosság- és színzajcsökkentő eszközök teszik lehetővé tisztább képek létrehozását a magas ISO értékű vagy alulexponált képekből, úgy, hogy közben nem vesznek el a részletek.

A Photoshop CS5-ből átkerült az objektívkorrekció

A várva várt automatikus objektívkorrekció szolgáltatás drámai módon javítja az objektívekkel elérhető eredményeket, mivel lehetővé teszi a felhasználóknak olyan profilok alkalmazását, amelyek kijavítják azokat a nem kívánt térbeli torzulásokat, színeltéréseket és a szélek sötétedését okozó hatásokat, amelyek a legtöbb objektív esetén előfordulnak.

Sokoldalú nyomtató-modul

A felhasználók mostantól egy kiegyenesítő eszközzel javíthatnak a függőleges és a vízszintes perspektíván; további, előre beállított lehetőségek közül válogathatnak különböző fényképészeti beállítási stílusok alkalmazásához, valamint három, modern vinyettastílussal és egy szemcsézettséget biztosító eszközzel adhatnak természetesebb színezetet a képeknek.

Megosztás, még egyszerűbben
A kiadás továbbfejlesztett kimeneti lehetőségeket kínál, például a gyűjtemények online megosztóoldalakon való közzétételét. A Flickr felhasználók egyetlen kattintással szinkronizálhatják felhasználói fiókjukat a Lightroom szoftverrel, illetve további online fényképmegosztó-oldalak hozzáadása is lehetséges harmadik féltől származó beépülő modulok segítségével.

Egy mozdulat és mehetnek a képek a Flickr-re

A személyre szabható nyomtatási elrendezések kifinomultabban vezérelhetővé teszik a végső képek megjelenítését, a szöveg, a méret, a hely és a stílus módosítását lehetővé tevő új vízjelezési szolgáltatásokkal pedig a hivatásos és az amatőr fényképészek a képeket márkajelzéssel láthatják el. A Lightroom 3 alkalmazással a látványos diavetítések videofájlként szintén exportálhatók, amelyhez hang és címképernyő hozzáadása is lehetséges.

Árak és elérhetőség
A Windows és Macintosh rendszereken egyaránt futó Adobe Photoshop Lightroom 3 már elérhető a http://www.adobe.com/store webhelyen, hamarosan kapható lesz a kiskereskedőknél. A szoftver becsült végfelhasználói ára 249 EUR az új felhasználóknak, illetve 80 EUR a megfelelő Lightroom licenccel rendelkező felhasználók számára.
A programból Macre és Windowsra is letölthetünk próbaverziót az Adobe oldaláról >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!