szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hajnali órákban szabad szemmel is látható lesz majd a hó végén napközelbe érő C/2009 R1 McNaught-üstökös, amely július másodikán 60 millió kilométerre közelíti meg a Napot.

Az ausztrál Robert McNaugh amatőr üstökösvadász 2009 szeptember 9-én fedezte fel ezt a Nap körül keringő égitestet, amely június 15-én mintegy 170 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Ez a távolság azonban még mindig nagyobb, mint 1 CsE, azaz a Föld Naptól mért közepes távolsága (közel 150 millió kilométer). Az üstökös szabad szemmel a hónap végén lesz látható, ugyanis a C/2009 R1 július 2-án mintegy 60 millió kilométerre közelíti meg a Napot.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja szerint az üstökös fényessége május végén már 8 magnitúdós volt. (A nagyobb magnitúdójú égitestek halványabbak, szabad szemmel legfeljebb 6 magnitúdós fényességű égitestek láthatók.) A C/2009 R1 júniusban az Androméda-, a Perszeusz-, majd a Szekeres-csillagkép irányában halad el, a hónap végére fényessége elérheti a 3-4 magnitúdót, de optimista előrejelzések 2-3 magnitúdós fényességgel számolnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Észak-Amerikában csapódott be a gyilkos üstökös

Nem csak a dinoszauruszokat, több tucat emlősfajt is eltörölhetett a föld színéről egy gyilkos üstökös, ami az észak-amerikai kontinensbe csapódott, állítják amerikai kutatók. A bizonyítékok számos kutató szerint nem meggyőző erejűek - számol be a Scientific American.

hvg.hu Tech

Furcsa égitestet észlelt a LINEAR

Rejtélyes objektumot észleltek amerikai csillagászok január 6-án: az égitest részben üstökösökre, részben aszteroidákra hasonlít.

hvg.hu Tech

Hajmeresztő ötlet: hogy került víz a Holdra?

Sokak számára a 2009-es esztendő arról lesz nevezetes, hogy a Holdon végre igazolták a víz jelenlétét - írja a National Geographic. A hír csak pár napos, de máris rendelkezésre áll jónéhány elmélet, hogy miként is kerülhetett víz a Holdra.

hvg.hu Tech

Megfejtették a LINEAR rejtélyét

Üstökös helyett aszteroidák ütközését látták csillagászok januárban. Most a Hubble-űrteleszkóp igazolta a korábbi feltételezéseket.

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére