szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen elnézést kértek a kellemetlenségekért.

Természetesen elnézést kértek a kellemetlenségekért. Ami érdekes, hogy az IBM-mel sem első esetben fordul ez elő, 2002-ben szintén egy USB eszközön volt egy ritka bootvírus fajta, és az AUSCERT is hibázott már, legutóbb 2008-ban. Akkor a Telstra által osztogatott USB kulcsok voltak szintén fertőzöttek.
A havonta megjelenő számítástechnikai újságok CD/DVD lemezmellékleteinek tisztasága hasonlóan kényes és fontos kérdés. Itt általában több, különböző gyártótól származó biztonsági termékkel is rendszeresen átfésülik az anyagokat a lemez gyártásba adása előtt. Még így is előfordult Magyarországon, hogy például a Chip Magazin 1997 júliusi száma fertőzött volt a magyar HDD Cleanerrel, emlékszem, ezt akkor még a Déli Krónikában is bemondták.

És volt egy másik régi PC Guru eset is, ahol a BIOS-t felülíró hírhedt CIH vírus példányai szerepeltek egyes fájlokban. Szerencsére ezek az esetek ritkák, de hasonlóan a hibás vírusadatbázis-frissítésekhez, még egy is túl sok van belőlük.

Az ilyen fertőzött eszközök osztogatása rámutat arra, hogy biztosan elmulasztották az ilyenkor szükséges vírusvizsgálatot, az elvárható legnagyobb gondosságot. Mert ha lett volna egyáltalán előzetes ellenőrzés (még ha nincs is 100%-os védelem, és valamilyen speciális, vadonatúj kártevő esetleg átment volna a védelmen), akkor sem úgy kommunikálják, hogy „bármelyik antivírus felismeri".

Szemlátomást itt nem valamilyen zseniális vadonatúj kórokozóról van szó, hiszen akkor nekik is ugyanilyen könnyen észre kellett volna venni bármelyik antivírussal, ha valóban megnézték volna. És tulajdonképpen ez az igazán sajnálatos momentum ebben a történetben.

Az USB eszközök és az autorunos kártevők rendszeres „jó" havi listás szereplésére visszatérve pedig hozzáállhatunk úgy is, hogy ahogy töltetlen fegyver a lőtéren sosem létezik, úgy Windows alatt ártalmatlanul indítható USB kütyü sincs. Ellenőrizni mindig kell, bárkitől is kapjuk, és a full autorun letiltása a választható legjobb túlélési stratégia.

A szerző vírusszakértő, az antivirus.blog.hu szerkesztője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Feltört postafiók: mit tegyünk?

Már a Sarah Palin esetnél is látszott, nem szükséges a Yahoot vagy a Gmailt feltörni ahhoz, hogy valakinek a...

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?