szerző:
techline.hu

Vagy a felhasználók  önszorgalomból és hobbiból, vagy maguk a gyártók művelik – annyi azonban biztos, hogy mindenből...

Vagy a felhasználók  önszorgalomból és hobbiból, vagy maguk a gyártók művelik – annyi azonban biztos, hogy mindenből van különleges, „agyoncsicsázott”, újragondolt, vagy éppen high-tech lecsupaszított verzió. Elég, ha a világ legdrágább notebookjaira gondolunk , de jó példa az átalakítási mániára a gyémántokkal kirakott iPad is.

De mit lehet kihozni, egy olyan, viszonylag egyszerű, sőt megkockáztatom „unalmas” kiegészítőből, mint a szabványos QWERTY billentyűzet? Nos, bizony csodás dolgokat lehet belőle kihozni…

Steampunk 
Ez a billentyűzet egy házi készítésű darab, így sajnos megvásárolni (valószínűleg) nem tudjuk. Érdekesség, hogy gyakorlatilag egy hagyományos billentyűzet (IBM Model M-15) darabjainak felhasználásával érte el ezt a fantasztikus hatást az ügyes kezű alkotó. 

Hogy pontosan, hogyan is készült, azt részletesen megtudhatjuk Datamancer, az alkotó honlapján. Ha kedveljük a régimódi berendezést, és esetleg irodánk ebben a stílusban van dekorálva, akkor egy Steampunk billentyűzet tökéletesen illik bele. Kár, hogy hozzávaló monitor egyelőre nincs.

Mouse Combo
Elsőre nagyon elborult ötletnek tűnik… jobban belegondolva azonban nem is olyan butaság. Ez a billentyűzet egyben egér is: ezt azonban nem úgy érték el, hogy egy golyós egér lenne beleépítve, ellenben magát a billentyűzetet tudjuk mozgatni, akár csak egy egeret.

Első pillantásra azért tűnik rossz ötletnek, mert az eszköz nagy és talán nehéz mozgatni… Valójában azonban beépített pad-okon „siklik” minden irányba, nagyon könnyedén, akár gépelés közben is. Így gyakorlatilag egy olyan egerünk van, amely nem két gombot, hanem 101-et tartalmaz. Ráadásul le sem kell vennünk kezeinket a billentyűzetről ahhoz, hogy arrébb toljuk az egérmutatót. Érdekes elképzelés.

 

Scrabble billentyűzet
A roppant népszerű betűkirakós játék, a Scrabble alapján készült billentyűzet semmi különöset nem tud, csupán a kinézetével hódít… Jó hír, hogy a betűk itt nincsenek összekeverve, annyira azért nem „Scrabble” a dolog… hagyományos QWERTY sorrendet kapunk. A dizájn viszont elismerésre méltóan jól sikerült.

 

Key-Stick
Valószínűleg a joystick inspirálta a termék névadásakor a készítőket: a Key-Stick különlegessége, hogy összehajtható. Ez persze nem nagy dolog, összehajtható/hajlékony billentyűzetet láttunk eleget, még olyat is, amit farmernadrágba építettek - az ilyen hajlékony eszközök legnagyobb baja azonban mindig az, hogy bár kevés helyet foglalnak, gépelni nagyon nehéz és frusztráló rajtuk.

A Key-Stick viszont nagyon kényelmes, hiszen nem összehajtható, hanem inkább „összecsukható”, így maga az eszköz nem billeg/inog/hajladozik. Ráadásul roppant elegáns, vékony, és amikor összehajtjuk akkor nem is porosodik – remekül illik egy-egy szép számítógéphez és irodához.

Kinesis Advantage
Sok billentyűzet van, ami ergonomikus, a Kinesis azonban annyira az, hogy első ránézésre nem is tudjuk, valójában „mi merre?” Jobban megvizsgálva az eszközt kiderül, hogy a kialakítás egyszerűen tökéletes – igaz, meg kell szokni a gombok elrendezését, azonban ellentétben a hagyományos, ergonómiai szempontból rémálomnak minősülő csuklógyilkos billentyűzetekkel, a Kinesis használata közben lehetetlen elfáradni, elzsibbadni.

 

Cool Leaf
A Minebea által gyártott Cool Leaf sorozat billentyűzetei nem tartalmaznak semmi különleges funkciót, újítást, sőt nem is igazán ergonomikusak. Viszont egész egyszerűen gyönyörűek! Ha valamiből nehéz szépet gyártani, akkor az a billentyűzet (dizájn szempontjából nem egy hálás eszköz, a sok gomb és a szögletes formák megkötik az alkotók kezét) – a Cool Leaf darabok azonban nagyon látványosra sikerültek.

BackTyping
Végül lássuk a legőrültebb ötletet, amivel csak elő lehet állni egy billentyűzet kapcsán: mi lenne, ha alulról felfelé gépelnénk? Azaz a billentyűzetet a kezünkben tartva, alulról nyomogatnánk a gombokat?

Az elképzelés lényege: a felület átlátszó, így miközben alulról gépelünk, felül láthatjuk a gombokat, ráadásul a hüvelykujjainkkal még az egérként szolgáló görgőket is kezelhetjük két oldalt. És hogy mi ebben a jó? Azt nem tudjuk, de az ötlet annyira elképesztő, hogy még akár jó is lehet. 
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Már kapható a Google billentyűzet

Kinézetre sem rossz, bár egy picit talán túl színes - tény azonban, hogy a funkciók valóban nagyon egyértelműek, és...

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Kocsis Máté: Jó, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, csak kicsit későn

Kocsis Máté: Jó, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, csak kicsit későn

Büntetésekkel szórta meg az UEFA a BL-csapatokat

Büntetésekkel szórta meg az UEFA a BL-csapatokat

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"