szerző:
MTI

Az eddigi leggazdagabb és legszokatlanabb azték áldozati ajándékokat tárták fel mexikói régészek a Föld istennőjét ábrázoló hatalmas kőtömb alatt, és reményeik szerint a közelben hamarosan egy uralkodó sírkamráját is sikerül majd megtalálniuk.

Tlaltekutli az azték mitológiában a Föld egyik istennője, aki felfalta a halottakat, majd új életet öntött beléjük. Annyira féltek tőle, hogy minden eddig feltárt sírkamrában, ahol "képmása" is szerepelt, arccal lefelé fordítva találták meg ábrázolását. Az eddigi egyetlen kivétel Mexikóvárosban van, amelyre 2006-ban, az egykori Tenochtitlan főterének feltárásakor, a nagy kettős piramis közelében bukkantak. A négy méter hosszú kőlapon guggoló helyzetben, hatalmas karmokkal ábrázolták az istennőt, akinek szájába sugárban ömlik a vér, miközben gyermeknek ad életet.

A hatalmas kőlapot 2007-ben távolították el, majd elkezdték a terület feltárását, 12,5 méter mélységig jutva el. Ennek során került elő egy hatalmas kőszobor, amelyet most mutattak be a régészek. A szakemberek szerint a szobor önmagában is érdekességnek számít, hiszen új megvilágításba helyezi az azték művészetet. Míg a korábbi műtárgyak "kőszürkék" voltak, a most előkerült szobor megőrizte az eredeti színeit, az okker különböző árnyalatait.

Türkiz füldugó, jádekő-nyaklánc, arany csengettyűk, fura fatőrök

Ám ami a feltárások igazi érdekessége, az a hét teljességgel szokatlan, az isteneknek szánt áldozati ajándék, beleértve egy kutya vagy farkas csontvázát is: az állat türkizkőből készült füldugót, jádekő-nyakláncot viselt, lábain pedig arany csengettyűk voltak.

Leonardo Lopez Lujan régész szerint a kőlap alatt talált, távoli tengerekből származó kagylók, arany fülbevalók és nyakláncok, illetve a fura fatőrök egyaránt arra utalnak, hogy a közelben egy nagyon fontos személy alussza örök álmát. "Ezek a korábban sohasem látott áldozati ajándékok arra utalnak, hogy a közelben valahol egy azték uralkodó sírja lehet" - vélekedett a régész.

Az azték birodalom sokkal nagyobb lehetett, mint eddig feltételezték

Mint kifejtette, az ajándékok, amelyeket az isteneknek szántak, a kontinens igen távoli pontjaiból származnak, azt sugallva, hogy az azték birodalom sokkal nagyobb lehetett, mint eddig feltételezték.

Az 1521-es spanyol hódítás idejéből származó történelmi feljegyzésekből, valamint Tlaltekutli istennő ábrázolásán látható "utalásokból" kiindulva a régészek azt feltételezik, hogy az 1502-ben elhunyt Ahuizotl uralkodót elhamvasztották, majd földi maradványait valahol a Templo Mayor piramis közelében temették el. Az óriási kőábrázoláson Tlaltekutli jobb lábának karmaiban ugyanis nyulat tart fogva, és tíz "pöttyöt", ami a "tíz nyúl évére", vagyis 1502-re utal, arra az esztendőre, amikor Ahuizotl elhunyt.

"Mi lehet méltóbb emlékmű, mint a holtakat új élettel megajándékozó istennő" - jegyezte meg Leonardo Lopez Ljuan.

Évtizedek óta keresik az azték uralkodók végső nyughelyét

A régészek eredetileg abból indultak ki, hogy a sírkamra a kőlap alatt helyezkedhet el. Ám 2007 óta eljutottak 12,5 méter mélységig, és csupán további 2 méter maradt lefelé, függőleges irányba. Ezért nyugat felé egy oldalirányú, 5 méteres alagutat is terveznek abban a reményben, hátha ott megtalálják Ahuizolt vagy elődei hamvait. Az archeológusok szeretnének további oldalirányú járatokat is ásni, ám ez veszélyeztetné a környékbeli épületeket.

A régészek évtizedek óta keresik az azték uralkodók végső nyughelyét, ám mindeddig egyetlen egyre sem bukkantak. S míg az archeológusok reménykedhetnek Ahuizolt vagy elődei sírjának megtalálásában, aligha számíthatnak II. Moctezuma, az utolsó azték uralkodó végső nyughelyének fellelésében. Mint Leonardo Lopez Lujan megjegyezte, egyes feltételezések szerint a spanyolok által legyőzött uralkodót elhamvasztották, majd hamvait vízzel keverve "elfogyasztották" alattvalói.

Ahuizotl az azték birodalom 8. uralkodója (1486-1502). A birodalom uralkodása alatt érte el legnagyobb kiterjedését. Kíméletlen harcos volt, aki meglepetésszerű támadásokon alapuló taktikájával még a mai Guatemala területén és a Mexikói-öböl mentén élő törzseket is leigázta. Hódításai, a leigázott népek által fizetett adók révén a birodalom igen nagy gazdagságra tett szert. Tenochtitlán, az aztékok fővárosa oly hatalmasra nőtt, hogy Ahuizotl új vízvezetékeket építtetett. A várost elpusztító nagy árvízben halt meg.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek az ország déli részén, Dimitrovgrad közelében - az érmék II. (Bolgárverő) Baszileiosz (958-1025) bizánci császárt ábrázolják.

hvg.hu Napi merítés

Újkőkori településeket keresnek a régészek Békésben

Az alföldi táj meghatározó elemei azok a síkvidékből kiemelkedő ősi halmok, amelyek több ezer éves településeket rejtenek. Ezek sok száz év alatt jöttek létre, jellemzően a neolitikum második feléből és a bronzkor korai és középső időszakából származnak - olvasható a Sírásók blogon.

Szegő Iván Miklós Tech

Szenzációs régészeti leletek Luxorban

Hatalmas gránitszobrok sugárútját építhette ki Tutanhamon nagyapja, III. Amenhotep fáraó az ókori Egyiptomban. A luxori templom környékén most találtak erre újabb meggyőző bizonyítékot egyiptomi archeológusok – közölte a helyi régészeti hatóság vezetője, Zahi Hawass.

hvg.hu Tech

Törökország tíz legizgalmasabb régészeti látványossága

A todayzaman.com webszájt összeállította Törökország tíz legizgalmasabb régészeti lelőhelyét. Ezeket elsősorban a turisták szempontjból vizsgálták, és a látogathatóság is fontos szempont volt a sorrend megállapításakor.

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Vajna Tímea sokat örökölt, de egyedül nem rendelkezhet a vagyonról

Vajna Tímea sokat örökölt, de egyedül nem rendelkezhet a vagyonról

„Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása” – interjú Ferencváros új polgármesterével

„Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása” – interjú Ferencváros új polgármesterével