szerző:
techline.hu

A Safari böngészőpiaci részesedése nem igazán kiemelkedő – azonban, akárcsak az Opera esetében, ez nem jelenti azt...

 A Safari böngészőpiaci részesedése nem igazán kiemelkedő – azonban, akárcsak az Opera esetében, ez nem jelenti azt, hogy a böngésző ne lenne remek! Sőt megkockáztatjuk (vigyázat! szubjektív vélemény következik), hogy a világelső és legjobb Opera után, a Chrome-mal fej-fej mellett végeznének a dobogón, már ami a használhatóságot, gyorsaságot és kényelmet illeti. (A Firefox-rajongók pedig máris kapkodhatnak a komment gomb után, hogy leteremtsenek, de szerény véleményem szerint az FF egy memóriazabáló szörny lett az utóbbi két évben…) Rövid képzavarral élve, hagyjuk most el a szubjektív vizeket, és lássuk mit tud a Safari 5.0! A böngésző letölthető innen, választhatunk QuickTime-mal együtt csomagolt verziót is (és miért ne tennénk?).

Az Apple végre valahára normálisan integrálta a kiegészítések támogatását – igen, végre valahára! Időtlen idők óta erre vártak a Macesdek (és a kevés PC-s „szafaris”), a Firefox és a Chrome is már évek óta elboldogul a kiegészítőkkel, szinte érthetetlen miért várt ilyen sokáig az Apple a plugin támogatással.

A lényeg azonban, hogy immár bekerült, és nagyszerűen működik. Valószínűleg kell egy kis idő, mire a netet „elárasztják” a Safari kiegészítők (a Chrome esetében is döcögősen indult a dolog), de egy-két ígéretes próbálkozás már most is van, például a Beautify, a Greader és Wiki kiegészítők, vagy a jópofa lightbox-ot a keresőbe integráló képnézegető. És persze van már Adblock és Youtube letöltő is.

Bekerült a HTML5-támogatás is, így immár semmi akadálya, hogy teljes képernyős (nem flash) videókat nézegethessünk, már ha találunk olyan website-ot, amelyik használja ezt a technológiát. Az Apple számára különösen fontos volt a HTML5-támogatás, hiszen összes termékük flash-támogatása valahol a szörnyű és a borzasztó magasságában helyezkedik el – a HTML5 megoldások népszerűsödésével az Apple lassan megszabadul a flash-nyűgtől.

A videolejátszás mellett további HTML5 funkciók is remekül és gyorsan működnek, úgymint: videók feliratozása, új formok, ide-oda húzogatható és állítható attribútumok, és még ezer más dolog, amire már a flash sem képes. Ha kíváncsiak vagyunk, miféle finomságokat kínál az új HTML, csak telepítsük fel a Safarit, és nézzük meg az ezen a címen található demókat.

Bekerült a Safari-Reader névre hallgató eszköz is: ennek a segítségével minden zavaró dolgot eltüntethetünk az oldalról, a szöveg előugrik, mi pedig kedvünkre lapozgathatunk, nagyíthatunk, nyomtathatunk stb. – akárcsak az iPad esetében.

 Az egész élmény egy kicsit olyan, mintha nem webes, hanem hagyományos papírújságot vagy könyvet olvasgatnánk – érdekes megoldás. 

A Javascript feldolgozás is javult, az új Nitro motornak köszönhetően az előző, négyes verzióhoz képest 30%-kal gyorsabban jönnek be az ún. „heavy scripted” oldalak (ilyen például a Google Docs). Ráadásul az iBench adatai alapján a Safari 5 magasan veri az összes böngészőt Javascript feldolgozás tekintetében.

 

A címsorba is bekerült egy kis újítás: immár nemcsak webcímeket, hanem kulcsszavakat is begépelhetünk: ezeket a kulcsszavakat auztán a már előzőleg meglátogatott oldalak címsorához társítja a böngésző, és máris jönnek az ajánlatok. Jó módszer, kényelmesebb, mint URL címeket megjegyezni. Finomítottak a fülek kezelésén is, ha akarjuk, most már teljesen letilthatjuk, hogy egy oldal új böngészőablakban jelenjen meg.

 

A választható keresők közé bekerült a Bing is. Windows felhasználóknak pedig külön öröm, hogy az 5.0 most már teljesen kihasználja videokártyánk adottságait, így a látványos „Mac-es” funkciók immár Windows alatt is gyorsak, szépek és stabilak. Az iPad támogatás is megjelent, „iPad User Agent” néven.

A Safari legújabb verziója elég sok újdonságot tartalmaz, első pillantásra nagyon meggyőző. Érdemes tehát egy próbát tenni vele, még akkor is, ha PC-t használunk! Letöltés. 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Firefoxból Chrome, Opera, Safari?

Hogy ki, melyik böngészőt választja, az sok mindentől függ, és ha valaki egyszer elkötelezte magát valamelyik browser...