szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, hogy az IT-szektorban a zöld lesz a következő évek divatszíne.

 Úgy tűnik, hogy az IT-szektorban a zöld lesz a következő évek divatszíne. Már a 2010-es CEBIT egyik vezérmotívuma is a környezetvédelem volt, és azóta alig telik el hét valamilyen fontos környezetvédelmi vonatkozású bejelentés nélkül. Ezek közül az egyik legfigyelemreméltóbb a Bell Labs vezetésével meglakuló Green Touch konzorciumról adott hírt. Az egyesülés a kommunikációs hálózatok energiahatékonyságának radikális javítását tűzte ki céljául: új technológiák kifejlesztésével és integrálásával öt éven belül ezredrészére akarja csökkenteni a kommunikációs hálózatok fogyasztását.

A Green Touch tömörülésbe többek közt olyan nagyágyúk tartoznak, mint az AT&T, a China Mobile, a Portugal Telecom, a Swisscom és a Telefonica, illetve a kutatás-fejlesztés területéről az Alcatel-Lucent Bell Labs, a Massachusetts Institute of Technology, a CEA-LETI Applied Research Instutie for Microelectronics és a Samsung Advanced Institute of Technology.

Mitől fő  a fejünk?
Az IT-szektor nem tartozik a legnagyobb környezetszennyezők közé, de azért van hová zöldülnie. Becslések szerint az iparág a világ szén-dioxid-kibocsátásának 2 százalékáért felel, nagyjából ugyanannyiért, mint a légi közlekedés. Az internet maga is sok ezer tonnával járul hozzá a globális felmelegedéshez – egyetlen Google-kereséssel állítólag majdnem tíz gramm szén-dioxidot pöffentünk a légkörbe.

Egyetlen Google-kereséssel 10 gramm szén-dioxid kerül a légkörbe

Persze a képlet nem ilyen egyszerű, hiszen az internetes és a telekommunikációs eszmecserék, távkonferenciák, munkacsoportos tevékenységek, sőt még a legszimplább keresések is rengeteg fizikai mozgást, helyváltoztatást megspórolnak, tehát az IT-szektor az üvegházhatás mérséklésében is szerepet játszik. Ugyanakkor azonban – ahogy erre Gee Rittenhouse, a Green Touch kezdeményezést elindító Bell Labs kutatási főigazgatója rámutatott – a következő években a negatív hatások fölerősödésével számolhatunk. A kommunikációs aktivitás robbanásszerű növekedése várható, emberek százmilliói fognak nap mint nap videókat megosztani,  és széles sávon kommunikálni, ami az ágazat energiafogyasztásának exponenciális növekedését vetíti előre.  A trendek kezeléséhez és a kárenyhítéshez azonnali lépések szükségesek.

Elpocsékolt energiák
A Green Touch célja talán túl ambiciózusnak tűnik, azonban érdemi megfontolásokon alapul. 2009 közepén a Bell Labs néhány mérnöke úgy döntött, hogy visszanyúl azokhoz a kutatásokhoz, amelyeket a kibernetika két klasszikusa, Shannon és Nyquist a harmincas-negyvenes években a kommunikációk megvalósításához szükséges minimális információmennyiség kiszámítása érdekében végzett. Napjaink kutatói azonban csavartak egyet Shannonék alapkérdésén, és arra próbáltak választ kapni, mennyi a kommunikáció megvalósításához szükséges minimális energia. Oda lyukadtak ki, hogy ez a mai hálózatok fogyasztásának mindössze 0,01 százaléka, vagyis elvileg a befektetett energia 99,99 százaléka megtakarítható. A Green Touch ennél visszafogottabb: beéri „csupán” 99,9 százalékkal, az energiahatékonyság ezerszeres javításával.

Ilyen nagyságrendű változáshoz azonban alapvető szemléletváltozásra van szükség. A mai fejlesztéseknél a teljesítmény a legfontosabb szempont, és csak ezután jön az energiahatékonyság – a Green Touch fordít ezen a prioritáson. Az egyetemi, kutatóintézeti és iparági fejlesztőkből álló szupercsapat nem meglévő terveket és architektúrákat akar javítgatni, hanem tiszta lappal indul, és a legmerészebb ötletektől sem zárkózik el. Öt éven belül szeretnének kirukkolni egy referenciahálózattal, amelyen demonstrálhatnák a fejlesztés legfontosabb elemeit, és azokat az előremutató technológiákat, amelyek a rákövetkező években átszivároghatnak a mindennapos használatba. 
 
Részletek később
A bejelentést általános lelkesedés fogadta: a Koppenhága utáni kiábrándult hangulatban jól jött az iparági összefogás látványos demonstrálása. De azért persze megszólalt néhány kétkedő hang is. Volt, aki a szép  álmok megfogalmazásán túl olyasféle konkrétumokat hiányolt, mint például a fejlesztések ütemezése vagy a tagok közötti munkamegosztás. A konzorcium állítólag rövidesen választ ad ezekre a kérdésekre is. Mások a résztvevők listáját böngészve néhány nagy név távolmaradásán elmélkedtek. Nem tudni például, hogyan viszonyul a kezdeményezéshez a Cisco vagy az Ericsson; csatlakozásuk nyilván sokat lendítene a Green Touch kilátásain. Végül akadtak, akik mindenfajta elméleti megfontolások ellenére illuzórikusnak tartották az ezerszeres hatékonyságjavulást. Ám a Bell Labs műhelyeiben már eddig is nagy dolgok születtek: itt találták föl például a tranzisztort, vagy itt dolgozták ki a UNIX-ot is. Persze ők is tévedhetnek, és idővel kiderülhet, hogy a Green Touch nem több mint egy nagy, zöld luftballon. De arra is megvan az esély, mégpedig nem is kevés, hogy egy történelmi kezdeményezéssel van dolgunk, amely egész jövőnket meghatározza.

Ha további érdekességekre kíváncsi a zöld IT világából lapozzon bele a zoldter.hu szakmai támogatásával készült Öko Extra 2010 című kiadványba, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál, vagy megrendelhet itt www.hvgplusz.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Zöldülő informatikai cégek

Bolygónk környezetvédelmi problémái közismertek: klímaváltozás, környezetszennyezés, az erőforrások kimerülése, és...

techline.hu Tech

Mire költenek a cégek 2010-ben?

A floridai Sunbelt Software és a bostoni székhelyű ITIC kutatócég 2010-es IT Trend felmérése szerint ebben az évben a...

techline.hu Tech

Mitől zöld az arany notebook?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk jó pár technológiát, illetve funkciót, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy...

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata