szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple hétfő este letölthetővé tette a legújabb iPhone operációs rendszert, amely az iOS 4 névre hallgat.

Az Apple hétfő este letölthetővé tette a legújabb iPhone operációs rendszert, amely az iOS 4 névre hallgat. Mi is feltettük az új rendszert egy 16 GB-os iPhone 3GS-re, így most beszámolhatunk a tapasztalatokról.

Praktikus újítások
Az új rendszer sok apró külső tulajdonságában is változott. Átlátszó lett a státusz sor, az OS X Leopardéhoz hasonló Dockot kapott, és háttérképet is használhatunk az ikonok mögött.
Az alkalmazások ikonjait mostantól csoportokba rendezhetjük a Folders lehetőségnek köszönhetően: ha hosszan lenyomva tartjuk az ujjunkkal egy alkalmazás ikonját, a megszokott módon mozgathatjuk el a helyéről, viszont ha egymásra húzzuk az ikonokat, automatikusan új csoportot hoznak létre. A csoportokat a rendszer automatikusan elnevezi a bennük lévő programok kategóriája alapján, de természetesen mi is adhatunk tetszőleges nevet. Nagyon jól használható és hasznos újítás.

Folders - így rengeteg alkalmazás elfér egy oldalon

Ugyancsak értékelni fogjuk a multitasking (alkalmazások párhuzamos futtatása) lehetőséget is, amely egyelőre nem minden alkalmazással használható, de szinte folyamatosan jönnek ki az iOS 4.0 újdonságait támogató frissítések a legtöbb programhoz (amelyik még nem frissült, annál hiába választjuk ki, hogy folytatnánk a használatát, gyakorlatilag elölről betöltődik, mintha akkor indítanánk).
A háttérben futó alkalmazások közötti váltás viszonylag kényelmesre sikerült: duplán megnyomjuk a Home gombot a készüléken, és a képernyő alsó részén megjelenő ikonokkal kiválasztjuk, melyik programhoz szeretnénk visszatérni.

Multitasking és egyéb nyalánkságok

Az új rendszerben számos funkciót használhatnak majd háttérben a programok, így például a navigációs szoftverek, chat-alkalmazások és a zenelejátszók is működhetnek háttérben futtatva. Tulajdonképpen nem a hagyományos értelemben vett multitaskingot kapjuk, hanem egy amolyan Apple-által újragondoltat.
Az alkalmazásválasztó „csík” bal szélén egyébként találunk egy kis kezelőfelületet az éppen háttérben zenélő alkalmazás babrálásához, illetve ugyancsak itt tilthatjuk le egy érintéssel a képernyő automatikus forgatását is. A „futó” programok bezárására is itt van lehetőségünk: ha hosszan nyomva tartjuk az alkalmazásváltóban egy alkalmazás ikonját, megjelenik a bezárására szolgáló kis mínusz jel.
Fontos újdonság lehet sokak számára, hogy az iOS 4 most már magyar menükkel is használható, a nyelvváltás mindössze néhány mozdulat. Szövegbevitelnél is kapunk némi segítséget a magyar szavak beírásához, bár nem valami bőséges a szótár kínálata.

Az új iTunes 9.2-vel együtt használva a fájlok átmásolása is egyszerűsödött: az iTunes-ban az Apps fülre kattintva a File Sharing részben választható ki, hogy melyik – a funkciót támogató – alkalmazáshoz szeretnénk átmásolni fájlokat a telefonra, vagy éppen a telefonról. Az általunk próbált programok közül ezt egyelőre csak a Stanza támogatta, de ott könnyedén dobálhattuk ide-oda az e-bookokat.

Fájlok átmásolása az iTunes segítségével

Igaz is, e-book! Az App Store-ból ingyen letölthető az iPaden megismert iBooks, benne az alapműnek számító Micimackóval (angolul). Amellett, hogy vásárolhatunk könyveket, akár sajátokat is átmásolhatunk a telefonra így epub formátumban (aki nem tudná, miként készíthet ilyet bármilyen dokumentumból, korábbi cikkünkből megtudhatja). Sőt akár PDF fájlokat is megnyithatunk vele, ezeket csak be kell dobálnunk az iTunes-ba azt asztali gépen, és a legközelebbi szinkronizálás után máris ott találjuk őket a virtuális könyvespolcon.
Az iBooks remek kis alkalmazás, de mondjuk az iPhone 3GS-en azért korántsem olyan fürge, mint az iPaden. Ettől függetlenül jól használható.

E-bookok és PDF dokumentumok az iBooks alkalmazásban

A Photos és a Camera alkalmazás tudása is bővül. Utóbbiban van ötszörös digitális zoom a fényképezéskor, és videofelvételek készítése közben is használhatjuk az érintős fókuszt.

A Photos alkalmazásban jól elkülönülnek az albumok és az események, az Aperture-rel például remekül lehet rendszerezni képeinket. Újdonság a Faces és Places funkció megjelenése a telefonon, utóbbi segítségével térképen is láthatjuk, hogy melyik fotó, hol készült.

A levelezőprogram is átalakult, egyetlen listában is láthatjuk az összes fiókot, illetve az összetartozó leveleket is képes csoportosítani. A csoportosítás a Notes alkalmazást is elérte, ott is külön tudjuk választani jegyzeteinket a fiókok szerint.
Még a Mail alkalmazáshoz kapcsolódóan egy fontos megjegyzés: végre megnyithatunk csatolmányokat bármely, erre felkészített alkalmazással.
Találunk néhány változást az iPod zenelejátszó alkalmazásban is, ilyen például, hogy létrehozhatunk új lejátszási listákat a készüléken is.

A Spotlight lehetőségeit is bővítették: egy mozdulattal kereshetünk a weben vagy a Wikipédiában is, ha mondjuk a „helyi” találati listában nem leltük meg, amire szükségünk volt.

Új opciók
A rendszer tele van kevésbé látványos, de hasznos módosításokkal is. Ilyen például, hogy a Locations Services menüben alkalmazásonként állíthatjuk be, hogy melyik alkalmazásnak engedélyezzük a helymeghatározást, illetve mostantól egy kis ikon is figyelmeztet minket a státusz sorban, ha az adott program igénybe veszi ezt a szolgáltatást.

Akinek belső ellenérzése van a Google-val és a Yahoo!-val szemben, az a Microsoft-féle Binget is beállíthatja alapértelmezett keresőnek a mobil Safariban.
Az SMS megszállottjai mostantól bekapcsolhatnak egy karakterszámlálót is, hogy ne szaladjanak túl az üzenetek maximális méretén, akinek pedig kicsit rosszabb a szeme, változtathatja a feliratok betűméretét a Mail, Messages és Notes alkalmazásban.

A telefon adatainak védelméről is komolyabban gondoskodhatunk, a négyjegyű kód helyett ugyanis bonyolultabb jelszavakat is használhatunk.

Érdekesség, hogy az iOS 4 ezentúl külső bluetoothos billentyűzettel is használható, bár ezt sajnos megfelelő billentyűzet hiányában nem sikerült kipróbálni.
Praktikus, hogy a Youtube álló módban is hajlandó videót lejátszani, viszont a böngészőben továbbra is külön lejátszóban indulnak el a videók, bár a rendszer elvileg – az iPadhez hasonlóan – támogatja már a weboldalon történő videolejátszást a HTML5 videók esetében (az új, nagyobb felbontású iPhone 4-ben talán benne is lesz ez a lehetőség).

Mindent egybevetve, az első próbálgatások alapján nekünk tetszett az új rendszer, ahogy egyre több iOS 4-re optimalizált alkalmazás lát majd napvilágot, úgy mind nagyobb öröm lesz használni az új funkciókat. Ráadásul kicsit mintha gyorsabb is lenne, mint az előd (leszámítva az iBooks működési sebességét, de hát korábban nem volt iBooks).

A telepítés nálunk gond nélkül lezajlott, tanácsként csak annyit tudunk adni, hogy amíg az iTunes dolgozik a frissítés során (backup, szinkronizálás), addig ne szakítsuk meg a folyamatot a telefonon sem (gyakorlatilag nem érdemes hozzányúlni semmihez, az egész procedúra teljesen automatikusan végigmegy). A szerencsésebbek akár 15 perc alatt is túljutnak az egészen, de persze a letöltési idő és a telepítés előtti backup hossza is nagyban befolyásolja ezt az időtartamot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?