szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évben szinte minden vállalat, így a memóriapiaci szereplők üzletpolitikáját is a gazdasági válság határozta...

Az elmúlt évben szinte minden vállalat, így a memóriapiaci szereplők üzletpolitikáját is a gazdasági válság határozta meg. Ennek ellenére az új termékeket bevezető cégek sikeres évet könyvelhettek el, így például a Kingston Technology is, akinél ez a bizonyos siker a cég mozgóalkatrész nélküli meghajtók (SSD) piacára való belépésének köszönhető. Az új technológiával már tavaly is ismerkedhettünk (például itt), de persze azt látni kell, hogy az SSD felhasználási körének jelentős bővülését az átlagfelhasználók számára készített típusok bevezetése gyorsította fel.
Az SSD megoldást nyújt azoknak a kis és közepes IT infrastruktúrával, nagyobb szerverekkel rendelkező vállalkozásoknak (például rendszerépítők, integrátorok, vállalati felhasználók), akik hatékonyan szeretnék növelni rendszereik teljesítményét és megbízhatóságát. Ugyanakkor az SSD technológiában azok az átlagfelhasználók is megtalálhatják számításaikat, akik csupán számítógépük műveleti sebességét szeretnék gyorsítani. Tervezők és mérnökök számára például egyaránt fontos, hogy nehézségek nélkül, egyszerre több programot futtathassanak, és nagyméretű fájlokkal dolgozhassanak. Számtalan előnyt kínál az SSD-k alkalmazása mindazon otthoni felhasználó és sebesség megszállott számára is, akik javítani szeretnék az alkalmazások gyorsaságát, a játékélményt, a multimédiás tartalmak létrehozását, és mindezt kevesebb energia felhasználása mellett.

A félvezető alapú memóriakártyák a legkülönfélébb eszközök nélkülözhetetlen elemei

A mozgó alkatrész nélküli meghajtóra nem elsősorban mint adattárolási módszerre kell gondolni, hanem mint a teljesítménynövelés megoldására. A rendszerbe történő integrálással, akárcsak a memóriabővítéssel, komoly előnyökre lehet szert tenni. Az SSD meghajtók olyan ideális mozgóalkatrész nélküli megoldások, amelyek képesek helytállni olyan feszített tempót megkövetelő környezetben, ahol párhuzamosan használnak számos rendszererőforrást. Az SSD használatával növelhető az egymással párhuzamosan futtatott alkalmazások működési sebessége, így a nagyméretű fájlokkal (például HD videókkal vagy nyers képformátumokkal) folytatott munka közben is folyamatosan fenntartható rendszereink nagy teljesítménye.
Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy például egy 30 GB-os SSD meghajtóval a böngészők – többek között az Internet Explorer vagy a Firefox, illetve az olyan alkalmazások, mint például az iTunes vagy a Photoshop – megnyitási és bezárási idejét közel négyszeresére lehet gyorsítani a számítógépekben jelenleg használt hagyományos merevlemezekhez képest. Ráadásul a mozgó alkatrészek hiányában szinte nullára csökkennek a mechanikai meghibásodások, jó rázkódás- és rezgéstűrése miatt pedig ez a megoldás ideális a sokat utazók számára is.
A rendszerek és tárolóeszközök az SSD meghajtókkal való bővítéssel csendesebben és alacsonyabb hő-kibocsátással működnek, így a szerverkörnyezet hűtése is kevesebb energiát igényel. Az SSD-k hőmérséklete teljes terhelés esetén is alig érik a 35 C0-ot, vagyis jóval az emberi testhőmérséklet alatt maradnak, ezért ideálisak a kiszolgálókhoz és mobileszközökhöz.

Nem tartalmaznak mozgó alkatrészt

Az új SSD meghajtók könnyebb beépíthetősége érdekében már komplett megoldások is napvilágot láttak. A hordozható számítógépekhez tervezett csomagban (notebook kit) található egy klónozó szoftver, egy részletes használati útmutató, valamint egy 2,5"-os külső ház, amelyet USB kábellel csatlakoztathatunk. Mindezzel egyszerűen kezelhető a meglévő merevlemez (HDD) tartalmának SSD meghajtóra való áthelyezésére. Másolás után az SSD meghajtóra kerül az operációs rendszer és az alkalmazások, míg például kedvenc zenealbumaink, családi videóink és az év során készített fényképeink tárolására a HDD szolgál. A művelet után már gyorsan dolgozhatunk ezekkel a nagy tárhely igényű fájlokkal.
A piacon már elérhető olyan SSD meghajtó (30 GB-os), amelynek ára közelít a 100 dolláros határhoz. 2010-ben valószínűsíthetően tovább csökkennek a termékárak, míg a kapacitások nőni fognak. Ezáltal az ár-teljesítmény vonatkozásában további erősödés figyelhető majd meg. A széles választéknak és az eltérő áraknak köszönhetően a termékek a hétköznapi felhasználóknak, valamint a közép- és nagyvállalatok igényeinek is megfelelnek. Alighogy megjelentek és kezdenek elterjedni a memóriapiacon az SSD-k, a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően máris lezajlott egy generációváltás a mozgóalkatrész nélküli meghajtók között.
A második generációs SSD-k számottevően gyorsabbak elődeiknél. Az 512 GB tárkapacitású SSD szekvenciális olvasási sebessége 230 MB/mp, az írási sebessége pedig elérheti a 180 MB/mp-et. Mindezt olyan tesztsorozatokon érték el (PCMark Vantage 1.0.1 for Windows 7 szoftverrel végzett mérések során), ahol például az operációs rendszer indításának, fényképek importálásának, zene hozzáadásának (a Windows Media Center műsortárához) gyorsaságát, illetve az alkalmazások betöltési sebességét mérték.
Ha érdekli, milyen előrejelzéseket jósolnak az idei évre az SSD memóriákkal kapcsolatban, akkor mindenképpen lapozzon bele a techline.hu szakmai támogatásával készült Business IT Plusz 2010 című kiadványba, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál vagy megrendelhet itt.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egészen félelmetes, mit művel a tüdővel a koronavírus

Egészen félelmetes, mit művel a tüdővel a koronavírus

Kezd több mint kellemetlenné válni a koronavírus a hadseregek számára

Kezd több mint kellemetlenné válni a koronavírus a hadseregek számára

Úgy tűnik sikerült a járványgörbét ellaposítani - véli a koronavírus-kutatócsoport vezetője

Úgy tűnik sikerült a járványgörbét ellaposítani - véli a koronavírus-kutatócsoport vezetője