szerző:
techline.hu

A változás persze nem mindenütt egyforma, mindenesetre minél haladóbb egy társadalom és ország, annál gyorsabban...

 A változás persze nem mindenütt egyforma, mindenesetre minél haladóbb egy társadalom és ország, annál gyorsabban digitalizálódik. Egy svájci falucskában már ma is mindennapos, ha az őstermelő banki átutalással fizeti ki az eszközeit vagy a takarmányt, miközben nálunk pillanatnyilag még mindig a „zsebből zsebbe” készpénzes forgalom a divat, Afrikában pedig jóval tíz százalék alatt (8,7 % a Nielsen szerint) van az internet jelenlét. Ez az arány Magyarországon 59,3% (erős középmezőny), Észak Amerikában azonban már 76,2%, ami kis túlzással ez azt jelenti, hogy ott már szinte mindenki internetezik.

A nyomtatott anyagok eltűnése tehát erősen geográfiafüggő, a trend azonban annak elterjedési sebességétől függetlenül is világos: előbb-utóbb el fog tűnni a papírokról pár dolog. Lássuk azokat a dolgokat, amelyek nemsokára már nem fogják veszélyeztetni a fákat!

1. Csekkek
Az egyik első papíralapú dolog, ami majdnem teljesen meg fog szűnni, az a csekk lesz. A folyamat előszelei már most is érezhetők: egyre többen választják a digitális megoldást, legyen szó közüzemi számlákról vagy törlesztőrészletről.

Ő már most besokkalt a csekkektől...

 A csekkek egyik utolsó „mentsvára” valószínűleg a nagyon lassan mozduló, megújulni képtelen állami szervezetek és önkormányzatok lesznek, lassan azonban ők is rájönnek majd, hogy egy háromforintos tartozás miatt előállítani egy harmincforintos csekket (hozzá ötvenforintos kipostázási költséggel) nem igazán szerencsés. Az MW marketing group előrejelzése szerint legkésőbb 2022-re már nem is fogjuk tudni, mit jelent a szó hagyományos értelmében vett papíralapú „csekk”.

2. Repülőjegy
Talán a csekkeknél is hamarabb eltűnik az életünkből a papírra nyomtatott repülőjegy. A légiközlekedés mindig is élen járt a digitalizálódásban. A legóvatosabb becslések szerint is legkésőbb öt éven belül már egyáltalán nem fogunk kinyomtatott fecniket kapni: egyszerűen megrendeljük a „helyet” interneten vagy telefonon, és egy azonosító szám, illetve személyazonosságot igazoló irat segítségével repülhetünk. (Sok fapados járat esetében ez már most is így van).

3. Jogosítvány
A legtöbb jövőkutató  – élükön a Brave Media – határozottan állítja, hogy az ujjlenyomat-olvasó, retinaszkenner és egyéb mobil eszközök segítségével használható azonosításra alkalmas perifériák elterjedésével a személyes iratok is digitális formát öltenek. Az előrejelzés szerint ez úgy fog kinézni, hogy amikor megkapjuk a jogosítványt, nem jár majd hozzá papír: egyszerűen rögzítik az ujjlenyomatunkat és a fényképünket, majd ahol erre szükség van, a megfelelő eszközökkel ellenőrzik ezeket: az összes többi adat (meddig érvényes a jogosítvány, szabálytalanságok stb.) az adatokat kezelő intézmény szerverein tárolódik. 

4. Útlevél
Az előző pontból következik, hogy az útlevél is teljesen digitalizálódni fog. Sok országban (élükön a terroristákra különösen és joggal érzékeny Amerikával) már el is kezdték a kezdeti fejlesztéseket, lévén, hogy a digitális útlevelet sokkal nehezebb hamisítani, és az adatait is sokkal nehezebb manipulálni. 

5. Névjegykártya
Mi sem mókásabb, mint amikor a 21. század derekán, egy digitális világban, egy internetes szakember átnyújt egy kommunikációs szakembernek egy… egy papírfecnit, rajta a nevével és telefonszámával. A mobiltelefonok már most is könnyen cserélik az adatokat, így sok előrejelzés szerint a névjegykártya hagyományos formája pár éven belül teljesen eltűnik. Lesz helyette digitális névjegykártyánk.

6. Blokkok
Bár nálunk nem valószínű, hogy be fog következni, de a világ sok részében igen hamar találkozhatunk majd digitális blokkokkal, amelyeket SMS, e-mail vagy egyéb formában kap meg a vásárló. Érdekesség: Magyarország a világ egyetlen (!) olyan országa, ahol a pénztárgépből kiadott „blokk” tulajdonképpen felesleges: nem fogadja el sem az adóhatóság, sem más szervezet, de még fogyasztóvédelmi esetekben is többre megyünk egy számlával. Ergo, a blokk semmire nem jó, mégis évente több százmillió darabot nyomtatunk belőle, majd szépen eldobjuk. (Más országokban a blokk is elég pl. egy üzleti vacsora elszámolásához, külön számlát már nem adnak). A Brave Media szerint a blokkok a fejlettebb országokban öt éven belül teljesen digitalizálódnak, főleg a mobiltelefonok tömeges elterjedése miatt. Japánban sok üzletben már napjainkban is választhatunk, hogy papírblokkot kérünk, vagy inkább telefonra/e-mail címre kérjük a vásárlást igazoló adatokat. 

7. Parkolójegy
Már most is vehetünk SMS-ben parkolójegyeket – helytelen parkolás esetén pedig úgyis a rendszám, és nem a gépkocsi szélvédője alapján azonosítanak… Ha pedig digitális lesz a jogosítvány (márpedig az lesz), akkor felesleges kis zacskókat ragasztani az autók szélvédőjére.

Persze van, amikor a digitalizálódás sem segít...

Nem is beszélve a kerékbilincsről, ami, mint tudjuk, a világ legnagyobb melléfogása, hiszen gyakorlatilag annyit érnek el vele, hogy a rossz helyen álló autót jól helyhez kötik. Ha már zavarja a forgalmat, akkor legalább maradjon ott sokáig. A legtöbb jövőkutató szerint a parkolótársaságok a költséghatékonyság miatt át fognak állni a teljesen digitális jegyekre. 

8. Levél
Bármilyen meglepő, a legtöbb előrejelzés szerint az egyik legősibb és szívünknek legkedvesebb papíralapú kommunikációs forma, a postai levél, sajnos meg fog szűnni. A jóslatok szerint legtovább a hivatalos levelek, felszólítások és egyéb állami/önkormányzati levelek fogják tartani a frontot, de tíz (más szakértők szerint inkább húsz) éven belül már csak „mutatóba” fogunk kapni papíralapú leveleket. Sokan azzal érvelnek, hogy a hagyományos hivatalos levelek soha nem fognak megszűnni, mivel ezek „ajánlott” küldemények, és a küldő visszaigazolást kap róla, hogy a címzett biztosan megkapta-e. Ilyen visszaigazolást azonban kaphatnak a mobiltársaságtól vagy az internet-szolgáltatótól is, esetleg magától a címzettől is, digitális formában. Hogy kinek van igaza, azt hamarosan megtudjuk – tény azonban, hogy a levélforgalom a világ összes országában évről-évre csökken.

Az első fecskék már itthon is megjelentek...

9. Képeslap
Nem is kell túlzottan megindokolni: az MMS, Youtube, FlickR, onlineképeslap-küldés és egyéb digitális mókák szinte teljesen kiütötték a nyeregből a hagyományos képeslapokat (minek képeslapot küldeni, ha Skype-on videokonferenciát tarthatunk az otthoniakkal?). A képeslap mint érdekesség valószínűleg megmarad, de a forgalma elenyésző lesz.

10. Pénz
A legérdekesebb előrejelzés szerint, ha nem is egyik pillanatról a másikra, de a pénz is teljesen digitális lesz.

Nagyobb tranzakciók esetében ez már most is így van, sőt az emberek többsége már nem készpénzben, hanem átutalással kapja a fizetést. Hogy mi lesz a mindennapi, apró vásárlások sorsa, az még nyitott kérdés: valószínűleg a mobiltelefon vagy az abból kifejlődő univerzális mobileszköz és annak tömeges elterjedése fogja megoldani a kérdést. [Források: Printingchoice.com, Nielsen, Wiki]

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Keressen pénzt a Twitterrel!

Néhány éve még komoly viták zajlottak  arról, lehet-e (szabad-e) reklámozni a blogokban.

techline.hu Tech

Hova tart az online piac?

Az online piac évről évre dinamikusan nő, a vásárlók száma és a vásárlások aránya is egyenletes növekedést mutat.

Gigantikus lángoroszlán sétált végig egy argentin stadion lelátóján

Gigantikus lángoroszlán sétált végig egy argentin stadion lelátóján

Kálmán Olga: Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is

Kálmán Olga: Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is

A baloldali alku ellenére is bizonytalan a spanyol kormány jövője

A baloldali alku ellenére is bizonytalan a spanyol kormány jövője

Szilágyi János: Pofont kaptam azért, hogy nem akarok kommunista lenni

Szilágyi János: Pofont kaptam azért, hogy nem akarok kommunista lenni

Íme az első kínai villanyautó, ami meghódíthatja Európát

Íme az első kínai villanyautó, ami meghódíthatja Európát

Túl kevés benne a hatóanyag, visszahívnak egy köszvénygyógyszert

Túl kevés benne a hatóanyag, visszahívnak egy köszvénygyógyszert