szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Igen, válaszolhatnánk a bevezetőben feltett kérdésre, hiszen egyre több a kényes adat a világhálón, és persze sosem...

Igen, válaszolhatnánk a bevezetőben feltett kérdésre, hiszen egyre több a kényes adat a világhálón, és persze sosem történt annyi, sokakat anyagilag és erkölcsileg is igen kellemetlenül érintő visszaélés, mint mostanában (további részletek erről itt olvashatók. A felhasználók nagy többsége ugyanis kevéssé körültekintő, a számítógépek viszont telis-tele vannak biztonsági résekkel, így egyre könnyebb a dolguk a kiberbűnözőknek, akik a legkülönbözőbb aljasságokra képesek, köztük a személyiség lopásra (helyesebben a személyazonossággal való visszaélésre).
Ha valaki biztos szeretne lenni abban, hogy az ő gépéről nem tudnak ellopni kényes adatokat, akkor érdemes kipróbálni az Identity Finder nevű programot, amelynek ingyenes és fizetős (az előbbinél jóval több szolgáltatást kínáló) változata egyaránt letölthető innen.
Ezúttal az ingyenes változatot próbáltuk ki, amely – bár nem teljes körű – azért sokat segíthet a biztonságosabb számítógépezésben.
A programot a már említett weboldalról, a Free Download pontra kattintva tölthetjük le.

A telepítés menete a szokásos, a licencfeltételek elfogadása után dönthetünk arról, hogy a kis szimatoló azonnal elinduljon, vagy csak kerüljön be programjaink közé, egy későbbi indítás reményében.
Indítás után vagy aktiváljuk a programot, vagy a Launch Free megnyomása után megadjuk, hogy milyen típusú felhasználók vagyunk.

Válasszuk az otthoni felhasználó személyi számítógépen lehetőséget

A következő ablakban történne egy regisztráció, de a Skip gombra kattintva ezt akár ki is hagyhatjuk.
Mindezek után végre birtokba vehetjük a programot. Mindenekelőtt adjunk meg egy jelszót a használatához, így a későbbiekben senki sem élhet vissza vele. Ezután a Search Wizarddal elindíthatjuk a keresést a kényes adatok után (az ingyenes verzió csak hitelkártyaszánokat és jelszavakat keres, a fizetősnél viszont már jóval nagyobb a választék). Ha a program megtalálta a gyenge pontokat (pontosabban a kényes adatokat), akkor lehetőségünk van ezeket eltávolítani a merevlemezünkről. Tényleg meglepő, hogy néha milyen helyeken „felejtjük ott” ezeket!

Az ingyenes verzióval hitelkártyaszámok és jelszavak után kutakodhatunk

Az Identity Finder szolgáltatása azonban nem merül ki ezekben, még az ingyenes verzióban is használhatjuk például a jelszavak biztonságos tárolására szolgáló „trezort” (Password Vault), titkosíthatunk fájlokat és mappákat, virtuális iratmegsemmisítőbe küldhetjük azokat az anyagainkat, amelyekre már tényleg nem lesz szükségünk (tuti, hogy e művelet után már más sem fogja elolvasni ezeket), megtisztíthatjuk böngészőnket a felesleges szemetektől, illetve beállíthatunk néhány opciót, amelyekkel biztonságosabbá válik a böngészés a Firefoxszal vagy az Internet Explorerrel.

Trezorba a jelszavakkal!

Bár az Identity Finder ingyenes verziója nem kínál százszázalékos védelmet az adattolvajok ellen, a használatával azért mégicsak teszünk valamit a nyugalmunkért. Akinek pedig ez nem volna elég, az a program weboldalán többféle fizetős verzióból is választhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban