szerző:
techline.hu

A bookmarkletek igencsak megkönnyíthetik az ember életét a hétköznapi internetezés során.

A bookmarkletek igencsak megkönnyíthetik az ember életét a hétköznapi internetezés során. Aki esetleg nem tudná, pontosan mit is jelent a szó, emitt elolvashatja a részletes ismeretetést, illetve talál is egy oldalt, ahonnan rengeteg ilyen apróságot szerezhet be, ingyen.
Korábban is összedobtunk már egy nagyobb gyűjteményt, és bemutattunk külön bookmarkleteket is, de most megpróbáljuk egy helyen csokorba gyűjteni az öt –  szerintünk – leghasznosabbat,  illetve szolgálunk egy ügyes kis oldallal is, amelynek a segítségével egy kattintással elérhetővé tehetjük kedvenc bookmarkletjeinket.
A felhasználáshoz csak annyit, hogy a bookmarklet linkeket elegendő feldobni a böngészőnk könyvjelző eszköztárára, vagy ha a program ezt nem támogatja, akkor felvenni a linket a könyvjelzők közé.

Readability
A Safari 5-ös verzióját használók talán már hozzá is szoktak az Apple böngészőjének Reader funkciójához, amelynek a segítségével az éppen olvasott cikk (például akár ez is) egy mozdulattal olvashatóbb karakterekkel és méretben jeleníthető meg, bannerek és menük nélkül, a szövegre és a képekre koncentrálva.

A Readability bookmarklet segítségével pontosan ugyanezt érhetjük el egyetlen mozdulattal, bármelyik böngészőben. Ezzel a módszerrel még a nyomtatás is sokkal takarékosabb!
Readability bookmarklet

PrintWhatYouLike
Ha már a nyomtatásnál tartunk, annak igazi nagymestere a PrintWhatYouLike, amelynek a segítségével egyszerűen „kitörölhetjük” egy weboldalról azokat az elemeket, amelyeket nem kívánunk viszontlátni a papíron (menük, bannerek, képek stb.). Beállíthatjuk a szövegméretet, kikapcsolhatjuk a háttérképet stb.

Természetesen nem az eredeti oldalt alakítjuk így át, mindössze virtuálisan az éppen nézett lapot, hogy a papírra már csak az kerüljön, amire valóban szükségünk van.
PrintWhatYouLike bookmarklet

Nab It!
A Nab It! a videók letöltését napi szinten űző felhasználók kedvenc bookmarkletje lehet, hiszen a segítségével szinte bármelyik népszerű videomegosztóról (Youtube és társai) letölthetünk filmeket, egyetlen mozdulattal.
Csak nyissuk meg a videót tartalmazó lapot a böngészőben, kattintsunk a Nab It! bookmarkletre a könyvjelzők között, és máris választhatunk, hogy milyen formátumban kívánjuk letölteni az adott anyagot.

A bookmarklet egyébként a ClipNabber oldalra irányít át, amelynél akár magyar nyelvet is választhatunk, és ezt meg is jegyzi a későbbiekre, de véleményünk szerint két gomb miatt nem érdemes átállítani az eredeti angol nyelvet, mert a fordítást valószínűleg a Google Translate segítségével követték el a készítők (pl.: használjon ragasztót forráskódját módszere helyett a Java). Ettől függetlenül ez az egyik legjobb megoldás, ha le szeretnénk tölteni egy videót a számtalan videomegosztóról.
Aki esetleg HD változatot szeretne letölteni a Youtube-ról, annak javasoljuk korábbi anyagunkat e témában.
Nab It! bookmarklet

Share on Facebook
A Facebook éppen virágkorát éli, ahogy a „lájkolás” is. Egyre több oldalon tűnik fel a kis „Tetszik” gomb, hogy a Facebook tagok egy kattintással ajánlhassák ismerőseiknek a cikkeket, videókat, fotókat. Ha egy oldalon nem találunk ilyen gombot (a Techline.hu cikkek alatt például van), nem kell az URL másolgatásába kezdeni.

Elegendő egy kattintás a Share on Facebook bookmarkleten, és máris a Facebook megosztási ablakában találjuk magunkat, benne a megosztásra szánt anyaggal.
A bookmarklet elérhető itt >>>

WebNotes

A WebNotes egy rendkívül hasznos és jól használható online szolgáltatás, amelynek a segítségével jegyzetelhetünk a weboldalakra, kiemelhetünk szövegeket, részleteket, és mindezt megoszthatjuk másokkal is.

A rendszer használatához mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükségünk, majd ettől kezdve az alábbi kis bookmarklets segítségével egy kattintással nekiláthatunk a jegyzetek készítésének az éppen meglátogatott weblapon. Természetesen ha később visszatérünk, és újra megnyomjuk a linket a könyvjelzők között, megjeleníthetjük korábbi jegyzeteinket, kiemeléseinket, és újabbakkal is kiegészíthetjük azokat. Az ötlet és a kivitelezés egyaránt nagyszerű!
Aki ennél többre vágyik, előfizethet az extra szolgáltatásokra is (PDF jegyzetek, megosztás RSS feedként stb.).
A szolgáltatás elérhető itt >>>

+1: Bookmarklet Combiner
És akkor a beígért plusz: egy bookmarklet összesítő bookmarklet. A dolog nem olyan bonyolult, min amilyennek elsőre tűnik. Arról van szó, hogy kedvenc bookmarkletjeinket gyűjthetjük a segítségével egy helyre, pontosabban egyetlen bookmarkletbe.

Ha ezt megtesszük, onnantól kezdve egyetlen kattintás, és a kedvencek listája megjelenik a böngésző ablakában az általunk választott helyen, mi pedig egy kattintással kiválaszthatjuk azt, amelyikre éppen szükségünk van. A dolog előnye, hogy így nem sorakoznak a könyvjelzők között a bookmarkletek áttekinthetetlen módon. Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy egy kattintással futtatjuk valamennyit (bár ezt azért nem minden esetben célszerű kérni).
A szolgáltatás elérhető itt >>>

És még egy utolsó kis megjegyzés, ha már bookmarkleteknél tartunk: aki esetleg a Techline régebbi cikkei között szeretne keresni kényelmesen és gyorsan, és a beépített keresőnkkel valamiért nem jutna dűlőre, az alábbi oldalon elérhető kis bookmarklettel a Google keresőjét is használhatja a cikkek felkutatására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szállodát vett a Valton-főnök a Balatonon, milliárdos társakkal

Szállodát vett a Valton-főnök a Balatonon, milliárdos társakkal

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Hirtelen kirúgták a Grammy-akadémia elnökét – tíz nap múlva díjátadó

Hirtelen kirúgták a Grammy-akadémia elnökét – tíz nap múlva díjátadó

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Már az USA legfelsőbb bíróságán is elhangzott, hogy “Ok, boomer”

Már az USA legfelsőbb bíróságán is elhangzott, hogy “Ok, boomer”