szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhalasztották az éjszakai repülésre is képes napelemes repülőgép csütörtök reggelre tervezett startját.

A svájci Solar Impulse elnevezésű légijármű napos időben korábban már sikeres tesztrepüléseket hajtott végre, és most került volna sor az első 24 órás időtartamra tervezett, vagyis egy éjszakát is magába foglaló próbarepülésre.

Bertrand Piccard, a vállalkozás társalapítója egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerül sor a következő kísérletre. A tesztrepülést azonban még augusztus eleje előtt végre kell hajtani, ugyanis később már annyira rövidek lesznek a nappalok, hogy az elemek nem tudnak teljesen feltöltődni, és nem bírják ki az egész éjszakát. André Borschberg, a gép pilótája elmondta, hogy az egyik mérőműszer hibásodott meg szerda este.

©
Piccard a vállalkozás támogatóit és a sajtó képviselőit azzal nyugtatta, hogy ez volt az első akadály, ami a számításaikat keresztülhúzta. "Ha ez a küldetés olyan egyszerű lenne, már mindenki más is megcsinálta volna" - tette hozzá.

A Solar Impulse szárnyainak fesztávolsága 63,4 méter, azaz egy Airbus A340 típusú repülő szárnyfesztávolságával vetekszik, míg a súlya mindössze 1600 kilogramm. A napelemes szerkezetet négy elektromotoros légcsavar hajtja. A 12 ezer cellával ellátott gép összesen 40 lóerős és ennek megfelelően 70 kilométer/órás sebességgel tud haladni.

A sikeres próbarepülések után a tervek szerint 2012-ben repülik körbe vele a Földet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Napelemes kütyük nyárra

Végre sok lesz a napsütés, amit a napozáson kívül, egyéb célokra is használhatunk. Az alábbi kütyük tervezői mindenesetre így gondolták.

MTI Tech

Napelemes repülőgép emelkedett a levegőbe

Sikeres próbarepülést hajtott végre Bertrand Piccard svájci léghajós napelemmel működő repülőgépe, a szerkezettel a tervek szerint 2012-ben körberepülik a Földet.

MTI Tech

Elkészült a világ legnagyobb napelemes hajója

Vízre bocsátották az észak-németországi Kielben a világ legnagyobb, napelemmel működő hajóját, amellyel 140-160 napos világ körüli útra indulnának jövő áprilisban.

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik