szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy agyarral rendelkező őskori ormányos maradványai kerültek elő egy ház hátsó udvarában, az úszómedence kiásásakor az Egyesült Államokban.

A Tennessee állambeli Brightonban az állkapocs jobb szárát találták meg, amelyhez egy 60 centiméteres "villacsontalakú" óriási fog is tartozott. A közelben megtalálták a prehistorikus állat másik fogát is. A leletet a Memphis Pink Palace Múzeum szakemberei vizsgálták meg, akik arra következtetésre jutottak, hogy egy trilophodon fosszíliái kerültek elő  - olvasható az AOL (America Online) hírei között.

"Az évek során sok masztodonfogat és -agyarat vizsgáltam, ám Közép-Nyugaton még sohasem kerültek elő trilophodonmaradványok" - hangsúlyozta Roy Young, a múzeum paleontológusa. A háztulajdonos, egy bizonyos Jim Leyden a memphisi múzeumnak szándékozik adományozni a leletet. "Mit is kezdenék a csontmaradványokkal, amelyek veszélyes fegyverré válhatnak a feleségem kezében, ha egyszer megharagszik rám" - tréfálkozott Leyden. A Trilophodon (Gomphotherium, Tetrabelodon vagy Serridentinus), azaz a "négyfogú masztodon" az emlősök (Mammalia) osztályának az ormányosok (Proboscidea) rendjéhez, ezen belül a Gomphotheriidae családjához tartozó kihalt nem. Az oligocénben jelent meg mintegy 26 millió évvel ezelőtt, és 2 millió éve halt ki a pleisztocén korban. Az ormányos testhossza elérte az 5 métert, magassága 2,5 méter magas körül volt, súlya pedig akár 2 tonna is lehetett. Az állatnak négy párhuzamos agyara volt: kettő a felső állkapocsból indult, a két rövidebb pedig az alsó állkapocsból nőtt ki.

©

A modernkori elefántokkal ellentétben a felső agyarakat fogzománc borította. Az alsó agyarak párhuzamosak voltak, és ásószerű alakjuk volt: ezek az állatok vélhetően a tavak környékén vagy mocsaras vidéken éltek, s alsó agyaraik segítségével ásták ki a vízi növényeket. A korábbi ormányosokkal (Proboscidea) ellentétben a Trilophodon kevesebb őrlőfoggal rendelkezett, a megmaradtaknak viszont magas "taréjuk" volt, vélhetően azért, hogy ily módon növeljék meg a rágófelületet.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Éhező törpeelefánt borjakat mentettek meg Malajziában

Két magára hagyott és éhező borneói törpeelefánt borjat mentettek meg a vadvédelmi hatóságok Malajziában, először találkoztak olyan esettel a szakemberek, hogy a végveszélyben lévő faj nőstény egyedei magukra hagyták a kicsinyeiket.

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok