szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Popcorn Hour C-200 elődjéről annak idején mi is írtunk.

A Popcorn Hour C-200 elődjéről annak idején mi is írtunk. A készülék azóta nem kis fejlődésen ment keresztül, igazodva a kor aktuális elvárásaihoz.
A C-200 első ránézésre nem is annyira egy asztali médialejátszóra emlékeztet, inkább egy hifi-torony egyik részének tűnik, a méretei, formája és hatalmas, kék fényű kijelzője miatt. Utóbbinak egészen addig nem nagyon vesszük gyakorlati hasznát, amíg videolejátszóként üzemeltetjük a készüléket, ha viszont zenelejátszóvá avanzsál, máris értelmet nyer a beépített kijelző, hiszen nem kell a lejátszási listák és dalok babrálásához bekapcsolni a tévét is (persze azért ne gondoljunk csúcsminőségű kijelzőre, de a 192x64 pixel arra jó, amire szánták).
Külsejében amúgy igazi profizmust sugall a kütyü, leszámítva, hogy a Blu-ray meghajtó az asztali lejátszóktól szokatlan módon, kissé PC-s életérzéssel töri meg az előlap harmóniáját.

A készülék szinte minden létező videoformátumot ismer, a népszerű DivX videókon és mondjuk a H.264-es MP4 fájlokon túl lejátszhatunk WMV-ket vagy éppen MKV, M2TS állományokat is. Sőt könnyedén megtekinthetünk ISO képfájlban vagy mappában tárolt DVD és Blu-ray lemezeket is. A külső USB-s meghajtók (pendrájv, külső merevlemez) tartalmán kívül akár a helyi hálózat gépein tárolt anyagokat is lejátszhatjuk, a beépített LAN csatlakozó segítségével. A konfigurálás egy átlagos router esetében teljesen automatikus, pillanatok alatt elérhetjük a számítógépek osztott mappáinak tartalmát (nemcsak videókat, hanem képeket, zenéket is). Bár eredetileg csak LAN kábellel csatlakozhatunk, a készülékhez kapható wifi kiegészítő is, így akár vezeték nélkül is elérhetjük a hálózati tartalmakat (sőt, olyan miniPCI-os wifi is vásárolható hozzá, amelynek segítségével full HD tartalmakat is nézhetünk vezeták nélküli hálózaton).
A hálózatba kötéssel nemcsak a helyi háló gépeit érhetjük el, hanem internetes tartalmakat is. Online rádiókat, Shoutcastot, Flickrt, Picasát, online videomegosztókat használhatunk, nézhetünk mozielőzeteseket, és akad néhány alkalmazás is, például időjárás-jelentés.

A készüléket tuningolhatjuk 2,5”-os SATA merevlemezzel is, így belső tárolót is kapunk, amelyre könnyedén átmásolhatunk bármilyen filmet a csatlakoztatott USB-s egységekről vagy a hálózatról.
A korábbi változatokhoz képest az új verziót már Blu-ray meghajtóval is megvehetjük, így DVD vagy Blu-ray lemezeket is lejátszhatunk, de ha valakinek nincs rá szüksége (hiszen manapság sokan az internetről szerzik be a filmeket legális vagy kevésbé legális forrásból), akkor maradhat az eredeti merevlemezfióknál is, amely egy 3,5”-os merevlemez fogadására alkalmas.
A készülék amúgy elég rendesen tele van aggatva csatlakozókkal. Van két USB port elöl, kettő hátul, sőt, még a belsejébe is jutott egy, amit persze nem napi használatra szántak, hanem arra, hogy egy méretes pendrájv csatlakoztatásával elérhessük az extra Blu-ray lehetőségeket, például a Blu-ray Live szolgáltatást. S ahogy az a fotón is látszik, rendesen válogathatunk az összekötési lehetőségek között is.

Érdekesség, hogy a távvezérlő nem infrás, hanem rádiófrekvenciás, így a lakás bármely szegletéből manipulálhatjuk a lejátszást (zenelejátszásnál előnyös lehet).
A C-200 gyorsabb lett az elődeinél, de azért néha hajlamos a – szerencsére nem túl vészes – várakoztatásra, ráadásul könnyű belezavarodni a menük és az alkalmazások használatába, mert nem minden egyértelmű. Összességében – egy két sztrájkoló online szolgáltatást leszámítva – nálunk jól működött a készülék. Külön öröm a passzív hűtés, így szinte zajtalanul dolgozik a kütyü.
Mivel a Popcorn Hour C-200 elég jól variálható (Blu-ray ki, merevlemez be stb.), eleve több kiszerelésben kapható. Érdemes olyan összeállítást beszerezni, ami leginkább lefedi az igényeinket.
A 122 ezer forintos alapár persze nem kevés, de ha azt vesszük, hogy cserébe szinte bármilyen médiafájlt lejátszhatunk a tévén USB-s eszközeinkről és hálózatról is, sőt Blu-ray lejátszónk is van így, akkor máris jobban hangzik a dolog. Akinek persze nem kell a Blu-ray, az szavazhat az olcsóbb, 98 ezer forintos változatra is.
A készülékhez hamarosan új felület is lesz, amit firmware frissítésként tölthetünk majd le (illetve akinek van regisztrációs kártyája, akár már most is kipróbálhatja). Erről egy rövid videót is mutatunk itt, a cikk végén.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru