szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori World Trade Centernél folyó építkezésen egy 18. századi hajóra bukkantak - írja a New York Times.

Rég nem látott leletre bukkantak régészek New Yorkban, a World Trade Center helyén zajló munkálatok közben. A szeptember 11-ei merényletben lerombolt WTC helyére tervezett új kereskedelmi központ építésekor a munkások jelezték, hogy faszerkezetekre bukkantak. A helyszínre kiérkező régészek azonosították rögtön, hogy egy fából készült 18. századi hajó maradványai kerültek elő.

A faszerkezeteket azért kellett azonosítani, mert a 18. század végén és a 19. század elején Alsó-Manhattan partvidékén gyakori volt, hogy fából egészítették ki a partvonalat, hogy nagyobb területhez jussanak az ingatlantulajdonosok.

A most megtalált hajó 30 láb hosszú, vagyis mintegy tíz méteres, és az utcaszint alatt 8-10 méterrel bukkantak rá. A hajó 1982 óta a legfontosabb régészeti lelet; akkor szintén egy 18. századi teherhajóra találtak rá a Water Street 175. szám alatt.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mi történt valójában a World Trade Center tornyaiban? – videó

A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásról számtalan összeesküvés-elmélet kelt szárnyra. A University of Purdue kutatói időt és energiát nem kímélve számítógépek segítségével modellezték, milyen hatása volt az irodaépületekbe csapódó utasszállító repülőgépeknek.

hvg.hu Világ

Közzétették a 9/11-es üzeneteket

A New York elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején a személyhívókra küldött 573 ezer civil üzenetet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

MTI Világ

Mecset nyílhat a New York-i Ground Zero közelében

Mecset és iszlám kulturális központ jöhet létre New Yorkban, pár lépésre a Világkereskedelmi Központ (WTC) egykori ikertornyainak helyétől, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsérült épületek egyikében - közölték a városi hatóságok.

hvg.hu Világ

A lerombolt ikertornyok romjaiból építettek hadihajót

Szolgálatba állt szombaton a WTC ikertornyainak maradványai felhaszálnásával épült amerikai hadihajó, az USS New York, amelybe több tonnányi, a 2001. szeptember 11-én romba döntött Világkereskedelmi Központból származó acélt építettek be.

hvg.hu Gazdaság

9/11: nem csak a tornyok, a pénzhegyek is leomlottak

Éppen nyolc éve, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák utasszállító repülőgépeket vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyainak New Yorkban és a Pentagon irodaháznak Washingtonban. A közvetlen következmény 2976 halott és hatalmas anyagi kár. De a világ, különösen a gazdaság nem úszta meg ennyivel.