szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze a fotórealisztikus játékoktól és animációtól még messze vagyunk, de nincs is rájuk szükség!

 Persze a fotórealisztikus játékoktól és animációtól még messze vagyunk, de nincs is rájuk szükség! Hiszen a Shrek vagy a Wall-E sem „fotórealisztikus” a szó hagyományos értelmében, mégis az animáció és a grafika csúcsai, gyönyörűek, élvezhetőek, sőt elmondhatjuk, hogy náluk szebbet/jobbat már nem is igazán lehet készíteni. Apró tuningolások persze még lehetségesek, ezeken dolgozik is a játékipar (élethűbb folyadékok – főleg a víz és apró finomságok), ha azonban elnézünk egy-két mai csúcsjátékot (természetesen PC-n) akkor egyértelmű, hogy már nem sokáig lehet haladni a „szépség” irányába.

Bal oldalon fotó, jobb oldalon a Crysis c. játék

S hogy merre tovább? Nos, az egyik legnagyobb játékkiadó cég, az Ubisoft szerint a jövő immár nem a szebbnél-szebb grafikai megoldásokban, hanem a minél valósághűbb fizikai szimulációban rejlik. Ha jobban belegondolunk, ebben van is valami: bármilyen szépek is napjaink játékai, máig nincs olyan játék a világon, amelyben pl. lenne egy vízzel teli pohár, ami ha eldől, a víz kifolyik belőle. Pedig milyen apróságról van szó…

Thiago Costa az Ubisoft vezető „grafikai engine” mérnöke most bemutatta a Lagoa Multiphysics 1.0 névre hallgató motort, ami a cég tervei szerint jövőre már helyet kap az új játékokban. Tekintsük meg a videót – nem fogunk látni fantasztikus fény-árnyék effektusokat, csillogó-villogó renderelt űrhajókat, ellenben látni fogjuk, mire is lenne (lesz) képes egy jó játék, ha valódi fizikai motor van alatta.

Valamennyi fizika persze már most is van a játékokban (itt-ott feldőlnek a hordók, repülnek a ládák, vagy leomlanak a falak), ezek azonban többnyire az Euphoria, PhysX vagy hasonló motorokkal készülnek – jók és szépek, de az igazi fizikai modellezéstől még messze vannak. 

A Lagoa ellenben (legalábbis az előzetes adatok és bemutatók alapján) végre valóban képes lesz megjeleníteni játékainkban a fizikát, rengeteg új játéktechnikai megoldást, akár új műfajokat teremtve ezzel. Nem véletlenül van az, hogy az utóbbi tíz (húsz) év játékainak többségében egy dolgot kell tennünk: menni előre, és lőni… A játékokat hajtó szoftverek (hivatalos nevükön engine) egyszerűen nem voltak képesek sokkal többre.

Igaz, gyönyörűek a robbanások, élethűen pusztulnak a ragdoll vagy Euphoria emberkék, és a gránátok is szép krátert ütnek a földbe – de itt meg is áll a tudomány. Egy-két próbálkozás persze volt (és lesz is), mint pl. a Portal, vagy néhány játék, ahol megpróbáltak fizikára alapuló fejtörőket elhelyezni; a technikai korlátok miatt azonban ez főleg „ládatologatásban” és ezek permutációiban merült ki.

Ha az Ubisoft terve beválik, és a Lagoa sikeres lesz, akkor jövőre már teljesen új alapokon nyugvó és teljesen más látványvilágot nyújtó játékokkal múlathatjuk időnket. Reméljük, így lesz!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: Avatar The Game

Valószínűleg üzleti okai vannak: próbáljunk meg minél több bevételt generálni, addig, amíg tartós a film körüli „hype” .

techline.hu Tech

Kipróbáltuk: Mass Effect 2

A trilógiának tervezett sorozat második részét óriási várakozás előzte meg: nem véletlenül.

techline.hu Tech

Kipróbáltuk: COD Modern Warfare 2

Mondanom sem kell, pár óra játék után máris megértettem a rajongás okát: a Call Of Duty sorozat (azóta bepótoltam az...

techline.hu Tech

2009 legjobb játékai

Visszatekintve elmondhatjuk, hogy jó  évet zárt a számítógépes és konzolos játékpiac: rengeteg igényes, élvezhető és...

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

A hétfő reggeli síntörés miatt még ma is késnek a vonatok Kőbánya-Kispestnél, este az utat is le fogják zárni

A hétfő reggeli síntörés miatt még ma is késnek a vonatok Kőbánya-Kispestnél, este az utat is le fogják zárni