szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerzői jog ellen fellépő szervezet átvette The Pirate Bay fájlcserélő oldal sávszélességét és olyan internetszolgáltatás indítását tervezi, amely megőrzi a felhasználók névtelenségét. A befolyó pénzből a pártfinanszírozást oldanák meg.

A TorrentFreak blog értesülései szerint a Piratpartiet nevű szervezet komolyan átalakíthatja a piaci viszonyokat a skandináv országban. A kalózpárt vállalta, hogy sávszélességet szolgáltat a The Pirate Bay fájlcserélő számára, miután májusban jogi bonyodalmak miatt kihátrált az oldal korábbi szolgáltatója. Júliusban a politikai szervezet újabb meglepetést okozott, amikor bejelentette: mentelmi jogukat felhasználva a fájlcserélő oldalt egyenesen a svéd parlament épületéből fogják működtetni.

Most ráadásul még egy lépést tettek a szerzői jogvédők idegeinek felőrlése felé, amikor technológiai partnerekkel társulva elindították a Pirate ISP nevű céget, amely a kalózpárt elvei mentén teszi lehetővé az internetelérést.

„A Pirate ISP a hackerek klasszikus elveit követi” – magyarázta a cég ügyvezetője, a kalózpárt tagja, a közgazdász végzettségű Gustav Nipe. „Ez pedig így hangzik: ha látsz valamit, ami hibás, megjavítod, vagy írsz hozzá egy javítócsomagot. Ezt szem előtt tartva indítunk internetszolgáltatót. Ez az egyik módja, hogy kicselezzük a Nagy Testvér társadalmát. Emellett ez jelzés a többi szolgáltató felé: ha nem viselkednek jól, más cégek veszik át a helyüket.”

Nipe hozzátette, hogy a Pirate ISP emellett a felhasználók jogainak legteljesebb védelmét is zászlajára tűzte. Ehhez az iPredator nevű, anonim internetezést lehetővé tévő ViaEuropa nevű cég technológiáját használják. A szolgáltatás bétatesztelése már megkezdődött Lund városában, ahol körülbelü 100 lakos próbálhatta ki a kalózinternetezést. Az első két hetes tesztüzem után a tervek szerint a lundi felhasználók 5 százalékát szeretné meghódítani a kalózpárt szolgáltatója, majd fokozatosan tovább terjeszkedni Svédország többi részén.

Nipe a Hacknight nevű malmöi konferencián hangsúlyozta, a cég nem fogja engedni, hogy a svéd kormány bárkit megfigyeljen a szolgáltató felhasználói közül, ennek érdekében semmiféle adatot nem őriznek meg. A politikus-közgazdász figyelmeztetett, hogy ha kísérletet tesznek a cég bezárására, alkotmányjogi kérdést csinálnak az ügyből. Szintén felkészültek a svéd szerzői jogvédő szervezet, a Svenska Antipiratbyrån fellépésére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A legális fájlcseréért kampányol a magyar Kalózpárt

Tavaly év vége óta működik, immár több száz lelkes követője van az LMP-hez kötődő magyar Kalózpártnak. Céljuk a fájlcsere legalizálása az első publikálást követő öt év elteltével, törekvésük, hogy a kultúra szabadon elérhető, fogyasztható és létrehozható legyen. Amerikától Ukrajnáig 35 kalózpárt alakult már. Az ellenvélemény szerint az lenne a megoldás, ha az online világban jogszerű szolgáltatások alakulnának ki, a fájlcsere technológiája önmagában nem érdekes.

hvg.hu Tech

Az Európai Parlamentet is megcélozták a svéd kalózok

Az Európai Parlamentbe való bejutáson dolgozik a Svéd Kalózpárt, adta hírül a Wired. Az ötlet akár médiahack is lehetne, ám az újság által megkérdezett politikai elemző szerint nem mindig célszerű elvetni a kisebb pártok hasonló akcióit.

MTI Tech

Kalózpárt alakul Csehországban és Szlovákiában is

Kalózpárt alakul Csehországban és Szlovákiában is. A pártalapítást kezdeményezőknek mindkét esetben az Európai Parlamentbe bejutott, az ingyenes fájlcserélés legalizálásáért küzdő svéd Kalózpárt adta az ihletet.

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai