szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A minap adtunk hírt az OKI nyomtatódömpingjéről, s még azon melegében ki is próbálhattuk az egyik készüléket.

A minap adtunk hírt az OKI nyomtatódömpingjéről, s még azon melegében ki is próbálhattuk az egyik készüléket. Az OKI B431dn egy kifejezetten jól összerakott LED lézernyomtató. Pontosan az a méret, amely még kényelmesen elfér egy otthoni íróasztalon is, egy kis irodában pedig egészen biztosan találunk neki olyan központi helyet, ahol minden kolléga kényelmesen eléri a ráküldött anyagokat. Ráadásul a lézernyomtatók között még jól is néz ki, mivel nem egy böhöm nagy valami, hanem egy letisztult formavilágú, ízléses „doboz”. Az iroda csendjét viszont elég erősen megtörheti, mert a méretéhez képest elég erős hangja van, nem csak nyomtatás közben, de készenlétben is. Szerencsére, ha senki nem zargatja, akkor nagyjából fél perc után energiatakarékos üzemmódba kapcsol, és ilyenkor teljesen elhalkul (a gyártó adatai szerint ekkor 8 W-ra csökken az áramfelhasználás is). Egyébként körülbelül 8-9 másodperc, amíg az első lap kijön belőle „ébredés” után.

A készülék csatlakoztatási lehetőségeire nem lehet panasz, párhuzamos port és USB 2.0 egyaránt van benne, és ha nem a sima „d”-s, hanem a „dn” verziót választjuk, akkor a hálózati nyomtatás is megoldható, LAN kábellel. Hálózati nyomtató esetében persze praktikus, ha nem kell kétpercenként papírt adagolni. A B431dn alapból 250 lapot képes tárolni, de egy külön megvásárolható második papírtálcával plusz 530 lapot tehetünk még bele, vagyis akár 880 lapra is bővíthető. A többfunkciós tálcával különféle papírtípusok (boríték stb.) is kényelmesen használhatók, és van kézi adagoló tálca is, különleges hordozókhoz.

A festékpatron és a henger két külön egység, vagyis külön is cserélhetők. Amúgy egy „töltéssel” kb. 10 ezer lapot nyomtathatunk a gyártó szerint. Kétoldalas nyomtatási lehetőség is van.
A felbontása 1200x1200 dpi, és kifejezetten szép nyomatokat készít, ráadásul elég gyorsan: 38 lap/perces sebességgel. Alapból 64 MB memóriával kapjuk, de később ezt kényelmesen bővíthetjük akár 320 MB-ra is, ha szükségét érezzük.

Működés közben egy kétsoros LCD kijelzőn követhetjük nyomon, hogy éppen min ügyködik a készülék, és ugyanezen láthatjuk a menü opciókat is (magyar menü is van). A beállítás egyébként kényelmes, amúgy is alig van gomb a nyomtatón, szóval nem éppen egy túlbonyolított darab.

Template Manager számtalan sablonnal

Telepíteni szintén nem nagy feladat (képes emulálni a PCL5e, PCLXL, Epson FX, IBM ProPrinter, PostScript 3 módokat), a mellékelt lemezen mindent megtalálunk Windowshoz és OS X-hez is. Kis irodában ezzel persze a rendszergazda küzd úgyis (vagy akit kineveztek erre a pozícióra a stábból), de amúgy otthon is nagyjából a kábel routerbe dugásával és a nyomtató bekapcsolásával tehetjük közkinccsé windowsos és OS X-es gépek számára egyaránt a nyomtatót (a mellékelt drivereket érdemes feltelepíteni, bár hagyatkozhatunk a rendszerek által automatikusan felkínáltra is). USB-n pedig még ennél is egyszerűbb a dolog.

Extra szoftverek

Mindent egybevetve, az OKI B431dn egy jól sikerült, megbízható és kis helyigényű LED lézernyomtató, amely képes kiszolgálni egy kisebb irodát, vagy akár otthoni hálózatban is tökéletesen megállja a helyét, bár a 90 ezer forint körüli ár elsősorban inkább a kis irodák számára teszi kifizetődő választássá. Ha gyorsan és jó minőségben szeretnénk nagy mennyiségű fekete-fehér nyomatot készíteni, érdemes elgondolkodni a vételén. A LAN csatlakozás nélküli B431d körülbelül 60 ezer forintba kerül.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!