szerző:
techline.hu

Szóval a Samsungnál úgy gondolták, hogy persze, mások is tudnak jól összerakott mobiltelefont készíteni, és ha nagyon...

Szóval a Samsungnál úgy gondolták, hogy persze, mások is tudnak jól összerakott mobiltelefont készíteni, és ha nagyon megszorulnak, tehetnek rá akár Androidot, vagy majd később Windows Mobile 7-et is, na de mi van akkor, ha jó minőségű Samsung mobilt ezúttal egy saját, Linux-alapú operációs rendszerrel szerelnek fel? Nos, mi megmondjuk, mi van akkor: a konkurencia felkötheti a gatyát…

Nagy, Bada bumm…
Igen, az alcím ismerősen csenghet az Ötödik elem című filmet kedvelőknek, illetve most már a mobilipar szereplői is tudják majd mihez kapcsolni a Bada szót, hiszen így hívják a Samsung saját, Linux-alapú mobilrendszerét (a szó amúgy koreaiul óceánt jelent).

Widgetek itt is vannak...

A Bada rendszer adja a Samsung Wave működésének alapjait, az UI pedig a TouchWiz 3.0-s verziója, amely a korábbi változatokhoz képest rengeteget fejlődött. A kettő együtt egy rendkívül ütős kezelőfelülettel vértezi fel a készüléket: ízléses, látványos, átgondolt és gyors. Ráadásul ha a Samsung kellően nyomja bele a pénzt (és úgy tűnik, ezt teszik), akkor a remek SDK-nak köszönhetőn az alkalmazásfejlesztés is nagy lendületet vesz. Hasonlóan az Androidhoz, itt is kapunk egy szoftverboltot (Samsung Apps), amelyből ingyenes és fizetős szoftvereket tölthetünk le.
Bár a választék még nem olyan nagy, mint az Androidnál, de folyamatosan bővül, és azért akadnak már nagy nevek is szép számmal (igaz, a fizetős tartalom nálunk egyelőre elérhetetlen, de ingyen is kapunk sok mindent). Amúgy sem valószínű, hogy rögtön szoftverek vásárlásával kezdenénk, mert alapból is a bőség zavarával küzdhetünk az előre telepített programokat illetően. De erről kicsit később. Előbb nézzük inkább a telefont.

Mintaszerű összerakás
A Wave az elmúlt időszak egyik legjobban összerakott telefonja. Minden tökéletesen illeszkedik, semmi sem nyekereg, a fém hátlapot pedig a mostani „divattal” ellentétben nem lefeszegetni kell, ha betennénk a SIM kártyát vagy memóriát bővítenénk egy MicroSD-vel, hanem egy laza mozdulattal el kell húzni a hátoldalon lévő kis pöcköt. Jobb oldalon találjuk a képernyőzár gombját és a fényképezőgép exponálóját, bal oldalon a hangerő-szabályozó kapott helyet, felül pedig a 3,5 mm-es jack és egy kis „tolóajtóval” eltakart MicroUSB csatlakozó díszeleg.

Az előlapon három gomb van, ezek közül a két szélső a szokásos felvesz/lerak funkciót testesíti meg (illetve a rendszerben bóklászva is kaphatnak funkciót), a középső pedig az alkalmazások indítását szolgáló menüt jeleníti meg. Nyomáspontok rendben, minden a helyén, ám az egész lényegtelenné válik a bekapcsolás után, amint meglátjuk a kijelző képét.

A Wave-be egy 3,3”-os Super AMOLED kijelző került, 480x800 pixel felbontással és 16 millió színárnyalat megjelenítésének lehetőségével. A képe egész egyszerűen briliáns, csodálatos, elképesztő, páratlan stb. Napsütésben, oldalról, mindenhonnan tökéletes képet ad, gyönyörű színekkel. Emellett kapacitív, multitouch érintőképernyőt kapunk, amely azonnal reagál mindenre. Képeknél, weboldalaknál van kétujjas nagyítás, és a többi program is kihasználhatja a multitouch előnyeit, illetve a beépített mozgásérzékelőt. Egyszerűen muszáj ismételten megjegyeznünk: a kijelző képe tökéletes!

A készülék belsejében egy 1 GHz-es processzor dolgozik, 2 GB memória társaságában, szóval sem a sebességet, sem a tárhelyet illetően nincs okunk panaszra, az utóbbi ráadásul MicroSD kártyával bővíthető is. A processzor ereje bőven elegendő a Bada rendszernek, akkor sem akadnak el az animációk, ha a háttérben több alkalmazás fut (merthogy a rendszer multitask is). Az 1500 mAh-s akku mondjuk nem világrengető egy ilyen telefonnál, ha sokat nyúzzuk, simán lemerítjük egy nap alatt.

GPS is van benne

Érdekesség, hogy a Wave-ben 802.11n-es vagyis gyors wifi található, és ami ennél is különlegesebb, az a Bluetooth 3.0. Van GPS is, amihez kapunk alapból egy Route 66 navigációs szoftvert, amelyhez kényelmesen letölthetünk térképeket a memóriakártyára.

Rádiózhatunk is

A beépített FM rádió (RDS) bedugott fülessel használható, de kihangosíthatjuk a készülék hangszórójára. Kényelmes kis szoftverrel rádiózhatunk. És ha már szoftver…

Szoftveres ellátás
A Bada még igencsak kölyökkorban van, így túlzás azt állítani, hogy hemzsegnek a ráírt alkalmazások. Szerencsére a Samsung mindent megtesz azért, hogy ez jó irányba változzon, és már most is kellő mennyiségű extra alkalmazást tölthetünk le a telefonra, minden kategóriában (játék, navigáció, life-style stb.).

Alkalmazások indítása... kicsit iPhone-os...

A cég azonban gondolt arra is, hogy már az első bekapcsolás után minden fontos funkció a kezünk ügyében legyen, így azután vannak Twitter, Facebook, mySpace, Youtube kliensek és chat alkalmazás. Gond nélkül konfigurálhatjuk levelezésünket, kapunk egy halom jópofa játékot (például az Asphalt 5 nevű 3D-s autóversenyt), van jegyzettömb, sőt látványos digitális napló is, amelyben képpel és időjárási adatokkal ellátva rögzíthetjük a velünk történt eseményeket. Természetesen ott van még a hangrögzítő, a számológép, a naptár, az óra (ébresztés, világóra, stopper), fájlkezelő, videolejátszó stb. is.

A beépített böngésző Webkit alapú, Flash-támogatással (ez ki is kapcsolható, ha spórolni akarunk az adatforgalommal). Használhatunk benne kétujjas nagyítást, villámgyors a megjelenítés és a navigáció, többlapos böngészésre is alkalmas, és még RSS olvasót is kapott. Pont olyan kényelmesen használható, mint az iPhone böngészője (csak itt nem kell lemondanunk a Flash-tartalmakról, és például a beágyazott Youtube videók alapértelmezésben a böngészőn belül láthatók).

Előre telepített játékok

A zenelejátszó veri az Android megoldását (hangminőségben is), itt végre alapból van hangszínszabályozó és látványos felületen, gyorsan keresgélhetünk az albumok és dalok között. Még Zenefelismerés menüpontja is van. Nagyon kényelmesen használható, ami a videolejátszó alkalmazásról is elmondható. Ennek érdekessége, hogy lejátszás közben változtathatjuk a színtónust, ha mondjuk kicsit melegebb vagy hűvösebb árnyalatokra vágyunk (megjegyzésként: a fényerő szinte minden alkalmazásból külön szabályozható). Van DivX támogatás is, és persze a mostanság divatos MP4 formátumot is használhatjuk.

A tárcsázó felülete

Érdekesség a Napi tájékoztató névre keresztelt kis program, amelyben időjárás-jelentést, tőzsdeinfókat és friss híreket találunk.
A képnézegető rendkívül kényelmes és gyors. Itt is használhatjuk a kétujjas nagyítást, és van slideshow lehetőség is. Szerkesztési lehetőségeket is kapunk: számos effekt, színelés, forgatás, méretezés, vágás, szöveg vagy ábra beszúrása. Aztán ha végeztük, küldhetjük is a képet levélben, üzenetben vagy Bluetooth-on keresztül.

A képnézegető menüje

Az Office dokumentumok és a PDF fájlok megtekintése sem okoz gondot a telefonnak, de szerkeszteni ezeket nem tudja. Az persze valószínű, hogy lesz hozzá valamilyen mobil irodai csomag majd.

Bada…
A Samsung rendszere leginkább az Androidhoz hasonlít. Itt nyolc virtuális asztalon helyezgethetünk el különféle widgeteket (alapból nincs sok, de letölthetünk hozzá kiegészítőket), alatta pedig egy mozdulattal elérjük a tárcsázót, a névjegyeket és az üzeneteinket. Hasonlóan az Androidhoz, a háttérkép itt is kicsit elmozdul, ahogy asztalt váltunk. Szintén az Androidból lehet ismerős a felső üzenetsáv, amelyet lehúzhatunk. Az üzeneteken kívül innen kapcsolhatjuk ki- vagy be leggyorsabban a wifi és a Bluetooth rádiókat, illetve itt némíthatjuk el egy mozdulattal a telefont. Ugyancsak itt érjük el leggyorsabban a zenelejátszó funkciót, ha esetleg hagyjuk a háttérben futni.

Az Értesítések panel, lenyitva

A telefon előlapján lévő középső gombbal hívhatjuk be az alkalmazások menüjét, amely viszont inkább az iPhone korábbi verziójára hajaz, a fekete háttéren elhelyezett ikonokkal és a jobbra-balra lapozással. A középső gombot hosszan nyomva tartva hívhatjuk elő a feladatkezelőt a futó alkalmazások közötti váltáshoz, vagy egy-egy alkalmazás végleges bezárásához, ha pedig gyorsan duplázunk a gombra, akkor a kereső alkalmazás jön be (a telefonon és az interneten egyaránt kereshetünk vele).

Választás a futó alkalmazások között
Billentyűzet álló módban
Billentyűzet fekvő módban

Külön menü gomb nincs a telefonon, mint mondjuk az androidos készülékeken, de a programok saját plusz menüit mindig kényelmesen elérjük a képernyő alján megjelenő “…” gombbal. A rendszer félelmetesen gyors, és az animációk sem akasztják meg egyetlen pillanatra sem. Korrektül kezeli a multitaskot, nem jellemző, hogy lelassulna (ahogy a videónkon is látható, az egyetlen eset az Asphalt 5 játék futamának elején volt, amikor elgondolkozott a rendszer, de a többnapos teszt során más esetben nem tapasztaltunk érezhető lassulást).

Sokoldalú fájlkezelő

A szövegbevitel is megszólalásig androidos, álló és fekvő módban is kiválóan használható a szoftveres billentyűzet (kár, hogy magyar beállításoknál is kalapos Ő és Ű betűt kapunk).
Nem különösebben létfontosságú, de jópofa effekt, amikor egy alkalmazás letöltéskor annak ikonjában „lötyög a víz”, a letöltés arányának megfelelően. Gyakorlati haszna nincs, viszont remekül demonstrálja, hogy a Samsungnál ezúttal a legapróbb részletekre is odafigyeltek.

A videólejátszó lehetőségei

A helyzet az, hogy ha a Samsung eléri a célját, és kellő mennyiségű jó minőségű alkalmazás lesz a rendszerre, illetve apránként továbbfejlesztik a rendszer lehetőségeit, akkor a Bada előkelő helyet foglalhat el a mobil rendszerek között, akár közvetlenül az iOS és az Android mögött (vagy ki tudja…).

 

Majdnem jó fényképezni is
Bár a Samsung Wave 5 megapixeles kamerája sem képes helyettesíteni egy „hagyományos” digitális fényképezőgépet, mobil viszonylatban viszont kifejezetten jó képeket készít, ráadásul a szoftver lenyűgöző mennyiségű beállítási lehetőséget kapott (mosoly- és arcfelismerés, érintőfókusz, makró mód, különféle program módok, GeoTagging lehetőség stb.).

Fotózzunk és videózzunk

A HD 720p videofelvétel (H.264) szintén pozitívum, ráadásul ott sincs komoly baj a minőséggel (mintaképek és videók letölthetők innen).

Mindent egybevetve a Samsung Wave igen meggyőző darab: ízléses külső, csodálatos kijelző, gyors és megbízható működés, szoftveres bővíthetőség. Ráadásul a Samsung ígéretei szerint az ára is kedvező lesz (jelenleg függetlenül 85 ezer és 110 ezer forint között mozog nagyjából), így abszolút van esélye a sikerre. Márpedig ha ez a készülék sikeres lesz, az nagy lökést adhat a Bada rendszernek is, amely nekünk kifejezetten tetszett, és érdeklődéssel várjuk belőle az újabb verziókat, a Wave-hez hasonló minőségű csomagolásban...

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen"

"Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen"

A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt is magára költi

A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt is magára költi

Új légitársaságot alapít a Wizz Air

Új légitársaságot alapít a Wizz Air

Bőven 700 lóerő feletti, kicsit hibrid és nagyon V8-as kombi Audi jön

Bőven 700 lóerő feletti, kicsit hibrid és nagyon V8-as kombi Audi jön

Radar360: megvan, mivel vádolják Trumpot, drasztikus tengerszint-emelkedés jöhet

Radar360: megvan, mivel vádolják Trumpot, drasztikus tengerszint-emelkedés jöhet

Magyar nőket szabadítottak ki angol bordélyházakból

Magyar nőket szabadítottak ki angol bordélyházakból