szerző:
hvg.hu

Űrkutatók azonosítottak néhány kőzetet és helyszínt a Marson, amelyek szerintük a vörös bolygón egykor jelen volt élőlények megkövesedett maradványait tartalmazhatják - írja a BBC. A tudósok egy 2008-as felfedezést fejlesztettek tovább.

A kutatók a Nili Fossae elnevezésű térségben találtak rá a kőzetekre. Ez a hasadék, illetve árok a Mars sötét oldalán található, és megszólalásig hasonlít egy olyan ausztrál területre, ahol a földi élet legkorábbi - ásványi formában konzerválódott - maradványaira bukkantak a Földet vizsgáló geológusok korábban.

Az új kutatás eredményeket az Earth and Planetary Science Letters nevű folyóiratban tették közzé azok a kutatók, akik a SETI-programban résztvevő tudós, Adrian Brown vezetésével dolgoztak. A SETI a Search for Extraterrestrial Intelligence Institute, vagyis a földönkívüli élet felderítésével foglalkozó intézet Kaliforniában. A tudósok véleménye szerint hidrotermikus folyamatok őrizhették meg az élet nyomait a Földhöz hasonlóan a Marson is.

Nili Fossae árok a Marson
©

A Nili Fossae sziklái körülbelül négymilliárd évesek, vagyis a Mars létezése óta eltelt időszak háromnegyedét átfogó periódus nyomait őrizhetik.

Karbonátok

Amikor karbonátokat találtak ezekben a kőzetekben, még 2008-ban, nagyon lelkessé vált a tudományos közösség, hiszen ez az élet jele lenne a vörös bolygón. Karbonátok lehetnek az élőlényekből, ha betemetik őket, és - mondjuk - nem alakulnak kőolajjá. Dover fehér sziklái élőlények maradványait jelzik, hiszen kalcium-karbonátból keletkeztek, vagyis mészkőből.

Most az űrkutatók egy lépéssel közelebb kerültek a marsi kőzetek azonosításához, a karbonátok vizsgálatával. Adrian Brown egy Crism nevű szerkezettel - amely a NASA Mars-űrszondáján található - vizsgálta infravörös fény segítségével a Nilae Fossae kőzeteit.

Brown megállapította, hogy a marsi kőzetek nagyon hasonlítanak az ausztráliai Pilbara-hegységhez. A Pilbara ugyanis a Nili Fossaehoz hasonlóan a földtörténet háromnegyedét "átélhette", a Föld felszínén maradt, körlbelül 3,5 milliárd éven keresztül.

A tudósok szerint a majnem négymilliárd éves marsi kőzetekben is hasonló folyamatok játszódhattak le tehát, így karbonátok keletkezhettek mikrobákból, a Pilbara területén is létrejött sztromatolitokhoz hasonló képződményekhez hasonlóan. Márpedig ilyen képződményeket élettelen geológiai folymaatok nem eedményezhettek, csak az élet hozhatta ezeket létre.

Nehéz lesz igazolni Brown hipotézisét

Az ásványi anyagok mindenesetre a Pilbarában és a Nili Fossae-ban is azonosak Brownék eredményei szerint. Éppen ezért remélik, hogy ha volt élet a Marson, akkor annak a maradványait ebben az árokban eséllyel lehetne megkeresni. Mikrobák, korallokhoz hasonló élőlények hagyhattak maguk után nyomokat, akár egész kőzetrétegeket is - a kutatók reményei szerint.

Ugyanakkor rendkívül nehéz lesz mindezt teljes bizonyossággal igazolni. Űrkutatási szempontból ugyanis nagyon nehezen megközelíthető helyen van a Nili Fossae árok, ott egyelőre aligha fog újabb Mars-rover landolni, hogy felszíni vizsgálatokat végezzen a vörös bolygó egyik legizgalmasabb vidékén. Egyelőre úgy tűnik ugyanis, hogy a NASA következő leszálló egysége nem itt fog landolni. 2011-ben indítják útnak a Mars Science Laboratory nevű újabb rovert (kutatórobotot), ám ez valószínűleg biztonságosabb területen fog vizsgálatokat végezni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

520 napos Mars-utazást szimulálnak

A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe - közölte Martin Zell, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) illetékese annak kapcsán, hogy hamarosan hattagú nemzetközi legénység kezdi meg egy 520 napos Mars-utazás szimulációját.

MTI Tech

Létezhetett valamikor élet a Marson

A Marson valamikor biztosítottak lehettek az élethez szükséges feltételek, így jelen volt a víz is - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

MTI Tech

Virtuális Mars-utazás 3D-ben

A Mars eddigi legnagyobb egybefüggő háromdimenziós térképe érhető el a Microsoft és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) virtuális obszervatóriuma, az ingyenesen hozzáférhető WorldWide Telescope szolgáltatás révén.

MTI Tech

Húsz év múlva küldene embert a Marsra az Egyesült Államok

A nemzetközi együttműködésre, a Föld-megfigyelési alkalmazásokra és az emberes küldetésekre helyezi a hangsúlyt az új amerikai űrpolitika, amely szerint az Egyesült Államok a 2030-as évek elején juttatna asztronautát a Marsra. Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) tanácsosa nagyon érdekesnek nevezte az új amerikai űrstratégiát, hiszen Barack Obama hatalomra kerülése után azonnal bejelentette elődje, George Bush elnök Constellation elnevezésű programjának a felülvizsgálatát, amelynek fő eleme épp az lett volna, hogy a Holdra és a Marsra küldenek embert.

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

Oskar Kokoschka egy festménye rekordáron kelt el egy prágai árverésen

Oskar Kokoschka egy festménye rekordáron kelt el egy prágai árverésen

Bizarr összefügges lehet a légszennyezettség és a gyilkosságok száma között

Bizarr összefügges lehet a légszennyezettség és a gyilkosságok száma között

Jennifer Lawrence férjhez ment

Jennifer Lawrence férjhez ment

Hogyan kezelhetők a magánéleti krízisek a munkahelyen?

Hogyan kezelhetők a magánéleti krízisek a munkahelyen?

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly