szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százmillió évvel ezelőtti gyilkosság nyomait fedezte fel egy ausztrál paleontológus, miközben egy tengeri őshüllő, pliosaurus fosszíliáit vizsgálta.

Az őskövületre 15 évvel ezelőtt bukkantak Ausztráliában, és a 4,3 méter hosszú csontvázat az ötödik kontinensen valaha előkerült legteljesebb gerinces fosszíliának tartják - olvasható a The Brisbane Times online kiadásában.

A fosszíliát az augusztus 5-14-e között Brisbane-ben sorra kerülő Royal Queensland Show (EKKA) keretében mutatják be, ahol a kiállítás tudományos pavilonjában lesz látható.

Az egykori gyilkosságot Paul Stumkat, a richmondi Kronosaurus Korner Fossil Museum kurátora fedezte fel, aki három héten át készítette fel az őskövületet a kiállításra: a majd félméteres koponyán harapásnyomok voltak.

Mint kifejtette, bár a pliosaurus nem tartozik a dinoszauruszok közé, kortársuk volt, százmillió évvel ezelőtt népesítette be "Ausztrália" belső tengerét, amely a mai Richmond helyén terült el. Az őshüllő állkapcsában hegyes fogak százai sorakoztak, amelyek többsége mint a mai napig megmaradt.

A pliosaurus négy uszonylábbal rendelkezett, amelyek segítségével meglehetősen gyorsan szelhette a hullámokat, ám mint a tarkóján lévő harapásnyomok mutatják, akadtak nála is hatalmasabb és fürgébb lények. Valószínűleg a tágabb rokonságához tartozó, 9-10 méter hosszú, 7 centiméteres tűhegyes fogakkal rendelkező kronosaurus mélyítette fogait a pliosaurus tarkójába.

"Aligha akarhatott volna közülünk bárki 100 millió évvel ezelőtt megmártózni a mai Richmond helyén elterülő tenger habjaiban" - jegyezte meg Paul Stumkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!