szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az ötlet nem teljesen új: a PirateBay 2007-ben már megpróbálta megvásárolni Sealandet, ami a világ legkisebb és...

Az ötlet nem teljesen új: a PirateBay 2007-ben már megpróbálta megvásárolni Sealandet, ami a világ legkisebb és legfüggetlenebb “mini-állama” (bár sok ország nem ismeri el hivatalosan). Az ötlet lényege az volt, hogy majd Selandből üzemelnek a torrent-szerverek, mentesítve a PirateBay-t a jogvédők támadásaitól. A „Buy Sealand” kampány keretében el is kezdték a pénz gyűjtését, több mint húszezer dollárt adtak össze a PirateBay-rajongók - mivel azonban a tengeri mini-állam értéke 750 millió euró, az üzlet nem jött létre (egy kevés pénz még hiányzott...) 

A TorrentReactor most egy jóval egyszerűbb megoldást választott: az Oroszország szívében található „Gar” nevű városkát vásárolták meg százötvenezer dollárért (négy és félmillió rubel).  Természetesen át is nevezték, így a város neve immár TorrentReactor. 

A várost 1958-ban alapították az Orosz Ortodox Egyház telepesei, napjainkban mindössze 214 lakója van, akik többnyire a saját maguk által termelt zöldségek eladásából élnek. 
A jókora tőkeinjekcióval, ami a megvásárlással járt, felvirágoztathatják a településüket: a pénz legnagyobb részét a helyi iskola újraindításához, az utak felújításához, illetve a városka renoválásához használják fel.  Pillanatnyilag csak három számítógép található a városban, ebből az egyik csatlakozik az internetre (dial-up), a névadó torrent-oldal azonban további harmincezer dollárt fektet városába, hogy mindenütt elérhető legyen a szélessávú internet. A net „bekötése” azért kerül ilyen sokba (majdnem egymillió rubel), mert a környéken nincs sem szolgáltató, sem infrastruktúra, így mindent ki kell építeni. 

A TorrentReactor elmondása szerint, bár van egy kis marketing-értéke a dolognak, ők valójában csak jót akartak tenni, és ezzel együtt megmutatni, hogy a torrent-oldalak és üzemeltetőik „nem az ördögtől valók”.  

Nem ez az első ilyen lépésük, idén már volt egy érdekes akciójuk, amelynek keretében a RIAA, MPAA és egyéb jogvédő szervezet és lemezkiadó kapott tőlük ízlésesen, névre szólva csomagolt kondomokat - akkor a TorrentReactor ezzel mutatta ki mennyire veszik komolyan a zeneipar fenyegetéseit, illetve burkolt javaslat is volt, nevezett intézmények vezetőinek, egyfajta kellemesebb időtöltés művelésére... 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A legtöbbet warezolt Blu-ray film

Most ugorjunk előre három évet az időben: napjainkban a Blu-ray hihetetlenül népszerű, már vannak olyan fájl- és...

Ismét nemi erőszakkal gyanúsítják Gerard Depardieu-t

Ismét nemi erőszakkal gyanúsítják Gerard Depardieu-t

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt