szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudták leszerelni az amerikai asztronauták űrsétájuk során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik hűtőberendezésének meghibásodott alkatrészét, mert kifutottak az időből.

Doug Wheelock és Tracy Caldwell szombaton lépett ki a világűrbe. A hétórásra tervezett űrséta során le kellett volna szerelniük az egyik hűtőberendezés ammóniapumpáját, de ez nem sikerült. Sokáig kellett ugyanis bajlódniuk a pumpa egyik csövének lecsavarásával, amely ammóniát tartalmazott. Mire ez sikerült, már fogytán volt az idejük, ezért a meghibásodott berendezés leszerelésére már csak a következő űrsétakor kerülhet sor.


A munkálatok során ráadásul ammónia szivárgott ki a csőből. Az "ammóniapelyhek" az űrruhára tapadhatnak, ezért alaposan át kellett vizsgálni a szkafandert. Ha az űrállomás fedélzetére kerül akár csak egy kevés is ebből az anyagból, megmérgezi az űrhajósokat.


Az űrséta végül a tervezettnél egy órával tovább tartott. Ez volt az űrkutatás történelmének eddigi hatodik leghosszabb űrsétája. A következőre várhatóan a jövő héten szerdán kerül sor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azonban nem zárja ki, hogy a munkálatok csúszása miatt egy harmadik űrsétára is szűkség lesz. Az asztronautáknak le kell majd szerelniük a 350 kilogrammos meghibásodott pumpát, és a helyére egy másikat kell tenniük, amelyet az ISS egyik tárolójából kell kivenniük.


Az ISS-nek két hűtőrendszere van, amelyek feladata megakadályozni az elektronika túlhevülését. Az egyik rendszer a múlt szombaton meghibásodott. Azóta elővigyázatosságból az űrhajósok kikapcsolták az ISS egyes berendezéseit. A hattagú űrhajóscsapat azonban egyszer sem volt veszélyben, az összes fontos berendezés kifogástalanul működött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megtalálták az űrséta során elvesztett szerszámosládát

Megkerült, azaz a légkörbe lépve elégett az Endeavour amerikai űrrepülőgép egyik tavalyi küldetése során az űrben elveszett szerszámosláda - közölte az amerikai légierő egyesített műveleti központja, amely ezen kívül még több mint 19 ezer űrhulladék útját tartja számon.

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten