szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A baljóslatú felszólítás a fizikus Stephen Hawkingtól származik, aki szerint az emberiségnek legfeljebb 1-2 évszázad áll a rendelkezésére, hogy kitalálja, hogyan hódíthatja meg a világűrt.

Az MSNBC Cosmic Log nevű blogja idézi a tudóst, aki már korábban is többször kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja az űrkutatás fejlesztését. A kutató hangsúlyozta, nem gondlja komolyan, hogy fel kellene adni a bolygót, csupán veszélyesnek tartja, hogy jelenleg az emberi faj egyede egyetlen bolygón él.

„Ha mi vagyunk az egyetlen intelligens faj a galaxisban, biztosítanunk kell a túlélésünket” – idézi az MSNBC a tolószékhez kötött tudóst. „Azonban jelenleg a történelmünknek egy egyre veszélyesebb időszaka kezdődik el. Fokozatosan növekszik a népesség, illetve a véges erőforrások kihasználása a Földön. Emellett egyre jobban fejlődik a technológiánk, amelynek segítségével a környezetet pozitív és negatív módon is változtathatjuk. Már az is elég nehéz feladat lesz, hogy elkerüljük a katasztrófát a következő évszázadban, nem beszélve az azt követő ezer, vagy egymillió évről. A hosszútávú túlélésünk szempontjából az egyetlen megoldás, ha felhagyunk azzal, hogy csak befelé figyeljünk és megkezdjük a terjeszkedést a világűrbe. Az elmúlt száz év során rendkívüli fejlődésen mentünk keresztül, azonban, ha a következő évszázadot át akarjuk vészelni, a jövőnk az űrben van. Ezért támogatom az emberekkel végrehajtott űrrepülések fejlesztését.”

Stephen Hawkingot a világ egyik legintelligensebb emberének tartják
©

Hawking szerint, „ha a következő kétszáz év során el tudjuk kerülni a globális katasztrófát, az emberi faj megmenekülhet, mivel addigra kijutunk a világűrbe”.

A kutató szerint két fő kategóriába sorolhatóak a ránk leselkedő veszélyek. Egyrészt az olyan katasztrófák, amelyeket az emberiség saját maga idézhet elő: biológiai, vagy nukleáris támadások, illetve olyan, ember okozta klímaváltozás, amelynek hirtelen hatásaihoz képtelenek leszünk alkalmazkodni. A másik kategóriába olyan események tartoznak, amelyekre nincsen közvetlen ráhatásunk: például a Föld és egy óriási aszteroida ütközése, egy úgynevezett szupervulkán kitörése, illetve egy olyan új vírus megjelenése, amellyel nem tudjuk felvenni a harcot.

Hawking szerint rendkívül fontos, hogy az első kategóriába tartozó események ellen tegyen valamit az emberiség, mivel azonban a második csoport katasztrófáira nehéz, vagy lehetetlen felkészülni, a tudós a túlélés esélyét abban látja, ha sikerül legalább még egy bolygót meghódítania az emberiségnek.

Hawking meglátását osztja Elon Musk, a SpaceX program alapítója is, akinek, saját bevallása szerint legfőbb célja, hogy űrutazó civilizációvá változtassa az emberiséget. A szakemberek nagy része a Marsot tartja az első lépcsőben meghódításra váró bolygónak, azonban hosszú távon az emberiségnek mindenképpen távolabbra kell eljutnia, mielőtt a Nap vörös óriássá változna és felperzselné az útjába kerülő bolygókat. Ehhez azonban új típusú űrutazási módszerekre lesz szükség. Hawking szerint a három legvalószínűbb módszer a féreglyukak felfedezése, a fekete lyukak közelebbi megismerése, illetve az úgynevezett szupergyorsulás, amelynek segítségével valósággá válhat a fény sebességével – vagy ahhoz közel – történő utazás. A fizikus az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételt sem tartja kizártnak, ám igyekszik figyelmeztetni rá, hogy az emberiség alaposan fontolja meg, milyen csillagközi lényekkel teremt kapcsolatot  a jövőben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Stephen Hawking űrutazásra készül

Űrutazásra készül Stephen Hawking: a világhírű brit asztrofizikus szeretne egyike lenne a Virgin Galactic magáncég első űrturistáinak a két éven belül beinduló kozmikus utak során.

MTI Tech

Hawking szerint az emberiség jövője az űrben van

A világhírű brit fizikus, Stephen Hawking elhagyhatta tolószékét csütörtökön, és tesztelte magát a súlytalanság állapotában. A szinte teljesen béna, 64 éves tudós egy átépített Boeing 727-200 fedélzetén szállt fel a floridai Kennedy űrközpont repülőteréről, és a gépen néhány percig átélhette a súlytalanságot.

hvg.hu Tech

Az evolúció új szakaszába léptünk, állítja Stephen Hawking

A darwini evolúció már a múlté, állítja Stephen Hawking, aki úgy véli: az információáramlás is szerves részét képezi egyedfejlődésünknek. Agyunk nem képes feldolgozni a túl sok adatot, viszont génsebészettek új képességeket adhatunk magunknak - foglalja össze a New Scientist az elméleti fizikus új előadását.

Világ

Hawking: tévedtem a fekete lyukakról

Visszavonta korábbi elméletét a fekete lyukak által elnyelt anyagról és energiáról Stephen Hawking brit fizikus, csillagász, a mai tudomány talán legjelentősebb gondolkodója. Új nézeteinek írásos összefoglalását a jövő hónapban hozzák nyilvánosságra.

MTI Tech

Hawking: Létezhetnek földönkívüliek

Létezhetnek földönkívüliek, ám az emberiségnek el kellene kerülnie, hogy kapcsolatba lépjen velük, mert annak következménye pusztító lehet - óvott Stephen Hawking brit tudós.

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA