szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyik nagy vírusirtó cég szerint csak az év első felében több mint tízmillió új ártalmas alkalmazás jelent meg a világhálón. Már a Mac-felhasználók sincsenek biztonságban.

Az MSNBC értesülései szerint a McAfee biztonsági cég közleményében az áll: 2010 első hat hónapjában minden eddiginél több rosszindulatú szoftver (malware) árasztotta el az internetet. A vállalat több mint tízmillió új kódsort katalogizált, amelyek célja a felhasználók adatainak megszerzése, vagy a gépeken található tartalom módosítása.

A McAfee szakértői figyelmeztettek, hogy az Apple számítógépek felhasználói sincsenek biztonságban. A Mac-tulajdonosokat korábban szinte egyáltalán nem fenyegették a vírusok, mostanra azonban ez a korszak lezárult.

„A legfrissebb jelentésünk szerint az év első felében meredeken emelkedett a rosszindulatú alkalmazások száma” – nyilatkozta a Reutersnek Mike Gallagher, a cég Global Threat Intelligence nevű részlegének műszaki vezetője.

Áprilisban fedezték fel az OSX/HellRTS nevű vírust, amely kifejezetten az Apple-gépeket célozza. Ha működésbe lép, módosíthatja a vágólapra másolt adatokat, illetve elkezdi kinyitni és becsukni a CD- vagy DVD-lejátszó ajtaját.

„Nem akarjuk eltúlozni a fenyegetést, azonban ez egy jó emlékeztető, hogy a cyber-bűnözés, valamint az adatlopás korát éljük, amelyben minden operációs rendszert és minden típusú készüléket védeni kell a vírusok ellen” – áll a közleményben.

A felmérés szerint 2010 második negyedévében valamivel visszaesett a kéretlen levelekben terjesztett vírusok száma, azonban a támadók a széleskörű érdeklődésre számot tartó eseményeket – mint például a labdarúgó világbajnokság – meglovagolva próbálják rávenni a felhasználókat, hogy fertőzött linkekre kattintsanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Számítógépes vírus fertőzött meg egy brit tudóst

Egy brit tudós személyében a világon először számítógépes vírus fertőzött meg egy embert – áll a BBC beszámolójában. A kísérlet jelenleg hangsúlyozottan elméleti, de a jövőben a gyakorlati hasznára is ráirányulhat a figyelem.

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket