szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az OnlineMBA és a Wikipédia közösen adott közre pár érdekes tényt és kulisszatitkot; ezek között van pár, ami egyesek...

 Az OnlineMBA és a Wikipédia közösen adott közre pár érdekes tényt és kulisszatitkot; ezek között van pár, ami egyesek számára talán nyilvánvaló, de a legtöbb elég érdekes, sőt néha meghökkentő. Azt már régóta tudjuk, hogy a Wiki kinyomtatva majdnem 1000 darab Encyclopedia Britannica méretű könyv lenne , de ki gondolta volna, hogy az időjárás is hatással van a Wiki-bejegyzésekre? 

Lássuk az érdekes wiki-tényeket!

1. A Wikipédia szóösszetétel a „Wiki” (ami megosztott, közösségi, azaz „shared”  webszájtot jelent) és a „pedia”, azaz az enciklopédia rövidített formájából képzett műszó. Bár a szónak magyar megfelelője nincsen, a köznyelvben (és írásmódban) az ékezetes „wikipédia” (az eredeti „pedia” helyett) formában látszik meghonosodni, de az angol szlenget követve sokszor magyarul is csak „wiki”-nek hívjuk az online lexikont.

 
 2. A Wikipédiát Jimmy Wales és Larry Sanger alapította 2001-ben. A wiki hivatalos arca, fő szószólója, mondhatni „celebritása” azonban Wales. 2006-ban a Time magazin a világ egyik legbefolyásosabb emberének nevezte Jimmyt (természetesen a Wikipédia miatt). A wiki első verziója a Nupedia névre hallgatott. Wales nem titkolt célja, hogy a Google-t is kiüsse a nyeregből, a Wiki-search nevű projectjével... hát... sok sikert Jimmy.

Jimmy Wales, az alapító

3. Évente átlagosan 648 millió oldalletöltést produkálnak a látogatók a Wikipédia szerverein.

4. A „szex”  címszó a legnézetebb a Wikipédián (is) – 260 nyelven található meg a szóban forgó bejegyzés, ebből kizárólag a francia és a spanyol nyelvű keresések között nem ez a legnépszerűbb szó, az összes többi nyelv esetében magasan vezet. Hogy miért pont a franciákat és a spanyolokat nem érdekli annyira  a szex, mint a világ többi részét, azt a wiki üzemeltetői sem értik…

Ha esetleg kiváncsiak vagyunk, mi van a wiki-logó többi oldalán...

5. A legtöbb bejegyzéssel az angol nyelvű wiki rendelkezik: több mint hárommillió szócikket találhatunk angolul. A második a német, majdnem kétmillió bejegyzéssel, majd a franciák következnek 958 ezer szócikkel.

6. Azon országok netezői, ahol zordabb az időjárás, több wiki-bejegyzést készítenek. Ezért van sokkal több holland szócikk, mint pl. spanyol (utóbbiból „csak” hatszázezer van).

Wiki-puzzle. Epic.

7. A Wikipédiában nincsen reklám, és nem is lesz – pedig Wales eredeti ötlete az volt, hogy egy olvasók által szerkesztett lexikont hoz létre, ami majd hirdetési bevételekből tartja fenn magát. Mivel az online adatbázis ingyenes és nonprofit, ezért egy alapítvány működteti.

8. Az aktív, sok bejegyzést készítő és ellenőrző Wiki-rajongókat „Wikipedians”-nak nevezik. Természetesen bárki írhat/javíthat bejegyzést, ez a besorolás inkább csak azt mutatja, ki mennyire aktív. A wikinek pillanatnyilag több mint tizenkétmillió „szerzője” van.

Wiki kulcstartó - menő?

9. A Wikipédiában nincsen cenzúra, írhatunk szócikket nácikról, fétisekről, társadalmilag nem elfogadott dolgokról vagy akár perverziókról is. Van azonban pár feltétel, aminek meg kell felelni egy-egy szócikk publikálásakor. Ez konkrétan három szempont: pártatlan (szubjektív dolgoknak nincs helye a wikiben), enciklopédikus és ellenőrizhető. Ha mindezen szempontoknak megfelelünk, akkor bejegyzésünk publikálásra kerül.

10. A wiki fő  célja (az alapítók és a közösség szerint): a világon fellelhető  összes információ elérhetővé tétele, a világ összes nyelvén. Ambiciózus terv – de jól haladnak vele…

11. A szócikkeket legtöbbször javítás céljából editálják (hiába… mindenki kritikus, ahogy a mondás tartja): a szerkesztők 69%-a nem szócikket ír, ellenben létező bejegyzéseket javít. Az önkéntes szerkesztők 19%-a felsőfokú végzettségű, ebből 4,4% doktorátussal is rendelkezik. 13%-uk nő, amit a wiki nagyon kevésnek talál, próbálják is javítani az arányt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A legjobb tini-hacker sztorik

Ellentétben a napjainkban már negyvenes, ötvenes éveikben járó, úttörő hackerekkel, az új generáció tagjai már...

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Ilyen furcsa lámpákkal jöhet a megújult BMW X7

Ilyen furcsa lámpákkal jöhet a megújult BMW X7