szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tudja Ön, hogy valójában mennyire gyors (vagy lassú) otthoni internet-elérése?

 Tudja Ön, hogy valójában mennyire gyors (vagy lassú) otthoni internet-elérése? Hogy a szerződésben az áll, hogy 10 Mbps? Hát az egy dolog, de valóban annyi, esetleg csak ritkán éri el a 10 Mbps-t (vagy sosem?) Szerencsére a sebességet mérni viszonylag könnyű, ráadásul jó, ha figyelünk arra is, hogy a szerződésekben/reklámokban szereplő sebesség garantált vagy csak amolyan „up-to”.

Amerikában az FCC (Federal Communications Commision) alaposan kiborította a bilit legutóbbi felmérésével. Az adatok szerint ugyanis az amerikaiak több mint 50%-a, egészen egyszerűen feleakkora sebességgel vagy még annál is lassabban éri el az internetet, mint ahogyan azt szolgáltatója reklámozza, illetve ahogyan a szerződésben áll. Az apróbetűs részekben persze benne van a már sokat emlegetett „up-to”, így jogilag a dolog támadhatatlan, az adatok ennek ellenére megdöbbentőek: a „szupergyors internet hazája”, az USA netfelhasználóinak alig 6%-a rendelkezik 10 Mbps-nél gyorsabb internet-eléréssel, a legtöbben még az átlagosnál is lassabbnak nevezhető 1,2 Mbps-el nyomulnak. 

Az FCC hozzáteszi: a nem megfelelő  sebesség nem csak a szolgáltató hibája: rosszul konfigurált routerek, a végfelhasználó ósdi/rosszul felkonfigurált gépe, a vonalak minősége, esetleg itt-ott egy-egy helytelenül beállított WiFi router. Az internet tehát közel sem tökéletes vagy optimális – ennek ellenére az FCC nehezményezi, hogy a szolgáltatók reklámjaikban egyáltalán nem hívják fel a figyelmet erre a jelenségre. 

A helyzet Angliában sem jobb: ott a legtöbb szolgáltató „up-to” 7,2 Mbps sebességű netet reklámoz, amiben az érdekes az, hogy az (ősrégi) angol telefonhálózat (DSL esetében) például maximum 4,3 Mbps-re képes. 

 

Érdekes lenne egy magyarországi felmérés is ebben a témában – vajon mennyire közelítik szolgáltatóink a reklámozott sebességet?

További érdekes adatok az OECD oldaláról tölthetők le, Excel formátumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

2010: végre itt lesz az USB 3.0!

Az USB alighanem az első olyan PC-fejlesztés, amely valóban teljesítette, amit ígért: megkönnyítette és egységesítette...

techline.hu Tech

Számítógépezzen kevesebbért!

Egy korosodó, zúgó-búgó otthoni vagy irodai PC-nek nemcsak a fülünk látja kárát, hanem a villanyszámlánk is.

techline.hu Tech

Teljesítménynövelés SSD-vel

Az elmúlt évben szinte minden vállalat, így a memóriapiaci szereplők üzletpolitikáját is a gazdasági válság határozta...