szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az ingyenes blogoldalak tárhelyet, képfeltöltést, előre telepített blogmotorokat, és ingyenes (többnyire másodlagos) domain neveket kínálnak.

Csak győzzünk válogatni! Áttekintettük a helyzetet, hol érdemes szétnézni, ha blogot akarunk indítani?

Lássuk először a magyar szolgáltatásokat! Igaz, egy blog esetében nincs nagy jelentősége annak, hogy magyar vagy külföldi szolgáltatást veszünk igénybe a létrehozásához, maximum annyi, hogy a kezelőfelület magyar lesz, illetve a domain név is „hu”-ra végződik.

A MyVip-et és a Data.hu-t is üzemeltető Generál Média szolgáltatása a Blogger.hu. Elkészült blogjaink az énblogom.blogger.hu másodlagos domaint kapják majd. A regisztráció alig egy perc, és máris írhatjuk internetes naplónkat. Szolgáltatásaiban kb. ugyanazt tudja, mint a Google-féle blogger/blogspot, de azért indokoltan akad hiányérzetünk (pl. alig van widget stb.) Cserébe viszont egyszerűbb. Mint minden blogszerkesztőben, itt is a rendelkezésünkre áll néhány template – nem túl sok, de elég igényesek.

A B13 blogszerkesztője (Habostorta network) kicsit bonyolultabbra sikerült az átlagos, Wordpress-alapú „felhasználóbiztos” társakénál. Blogunk a blognév.b13.hu címen jön majd létre, ennek előnye, hogy igen rövid az elsődleges domain, és könnyű megjegyezni. Sablonokból sajnos nagyon kevés van, és azok is inkább csak „átszínezések”, szóval ha csilivili egyedi blogot akarunk, akkor ne itt próbálkozzunk. Vannak viszont jópofa funkciók: szavazást indíthatunk, egyetlen kattintással, valamint testre szabhatjuk a blogot, ha HTML/PHP varázslók vagyunk, és meg tudunk birkózni az olyan nyelvi bravúrokkal mint az „alap beállítások – fő test”, vagy „középső elem lapozó”.

Az indával (inda.hu) egybeolvasztott blog.hu kezelése szintén nem egyszerű (ebben a blogger.hu verhetetlen), viszont cserébe elég sok funkciót kapunk, ráadásul ez a létező legjobb domain: blognév.blog.hu

Ha nem akarunk a GA mérőkódjának beillesztésével szenvedni, akkor jó hír, hogy a blog.hu-n egy nagyon jó kis statisztika funkció van, amolyan „mini analytics” – hivatkozó linkekkel, keresőkifejezésekkel stb.

Ez a legtöbb blogoló számára több mint elég. A blog létrehozásakor választhatunk, hogy akarunk-e bele reklámot, vagy nem. Maga a blogszerkesztő egy kicsit fapados, ha azonban megszokjuk, hogy mi, hol található, akkor már remekül (és gyorsan) kezelhető. Funkcióit tekintve a blog.hu a legjobb (szerintünk), gyakorlatilag mindent tud, amire csak egy naplóhoz szükség lehet, kommentek, több szerző felvétele, fájlok feltöltése (külön fájlkezelőben), kommentek kezelése, blog import/export.

Ha nem ragaszkodunk a magyar blogszerkesztőkhöz, akkor próbáljuk ki a bloggert. A felülete magyar nyelvű lesz, a kezelése pedig valahol a nehéz és a horrorisztikus között helyezkedik le – viszont annyi funkciót és olyan testre szabási lehetőségeket kapunk, amiről eddig álmodni sem mertünk. Csak találjuk meg a megfelelő gombokat. Ráadásul (ami egy Google-terméknél szinte meglepő), a blogger képes a legtöbb anomáliát produkálni: a szerkesztő nem képes sortörést betenni Chrome-on keresztül (pedig az egy Google-böngésző), Operában megőrül, sőt néha teljesen eltűnik a kép feltöltése opció a szerkesztőben, bármilyen  böngészőből is használjuk.

Ha úgy döntünk, hogy nagyon profi bloggerek vagyunk, ezért blogunk létrehozásához csakis a legjobbat akarjuk használni, akkor nyissunk blogot a Wordpress.com-on, és soha többet nem kell más blogmotor után néznünk.

Ellentétben a bloggerrel, itt nincs magyar nyelvű dashboard és szerkesztő. Igaz, beállíthatjuk a profilunkban, az interface language-t „magyar”-ra, de ettől csak amolyan angol-magyar vegyes felvágott lesz a felület (cím, content, feltöltés, draft – ez látható pl. a szerkesztőben). Ha azonban nem okoz gondot az angol kezelőfelület, akkor a világ legjobb és legtöbbet tudó szerkesztőjében készíthetjük naplónkat, nagyon kényelmesen és gyorsan. A cím blogneve.wordpress.com lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Így lehet meggazdagodni a neten

Kivel is kezdhetnénk a sort, ha nem azzal a két fiatalemberrel, akiknek „találmányával" valamennyien nap mint nap...

techline.hu Tech

Keressen pénzt a Twitterrel!

Néhány éve még komoly viták zajlottak  arról, lehet-e (szabad-e) reklámozni a blogokban.

techline.hu Tech

Videót a blogba!

A hagyományos naplók csak keveseknek szóltak.

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra