szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megvédett a pusztulástól Ebola-vírussal fertőzött majmokat egy gyógyszergyár által fejlesztett szer az amerikai kormánynak dolgozó kutatók szerint.

Az AVI BioPharma nevű cég két kísérleti kezelése a halálos Ebola-vírus rokonával, a Marburg-vírussal fertőzött majmok 60 százalékát védte meg - számolt be az Egyesült Államok hadseregének fertőző betegségeket kutató orvosi intézete (USAMRIID). A gyógyszergyárat 291 millió dolláros szerződés köti az amerikai védelmi minisztériumhoz, a megállapodás tárgya az Ebola-elleni kezelések kifejlesztése. A Nature Medicine című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a Sina Bavari vezette kutatók az AVI-6002 és az AVI-6003 nevű szerekkel értek el sikereket, amelyek "nagy előrelépésnek számítanak a filovírusok kezelésében".

A gyógyszergyártó cég az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságánál, az FDA-nál már kérvényezte a szerek engedélyeztetését, amelyeket hamarosan már embereken is tesztelhetnek. Az Ebola vírusa rendkívül komoly vérzéses lázzal jár, és Afrika-szerte halálos járványokhoz vezetett, mind az emberek, mind a gorillák körében. A kórokozót emellett biológiai fegyverként is számon tartják. Az Ebola ellen jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina, a betegség közeli kontaktus révén emberről emberre terjed. A vírustörzsektől függően az esetek 90 százalékában halálos. Az utóbbi hónapokban publikált tanulmányok viszont arra utalnak, hogy a kísérleti "antisense" kezelések sikerrel megfékezhetik a vírust. Májusban az amerikai kormány kutatói arról számoltak be, hogy a gének RNS-e egy ideig fel tudja tartóztatni a vírust - vagyis megakadályozza szaporodását -, míg a szervezet immunrendszere felveszi a harcot a kórokozóval.

Az AVI BioPharma szerei némileg eltérően működnek, de szintén kölcsönhatásba lépnek a génekkel. Az AVI-6003-as szer bizonyult a legsikeresebbnek, az Ebolával fertőzött majmok 90, a Marburg-vírussal fertőzött példányok 100 százalékát védte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen