szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi ötven év legfontosabb albániai régészeti leletének nevezték a kutatók az Apollóniában nemrég talált római mellszobrot.

"A Krisztus után második századból származó lelet rendkívüli felfedezés, mivel még mindig teljesen ép" - fejtette ki Jean-Luc Lamboley francia professzor, az albán-francia régészet közreműködésével zajló ásatás vezetője. A régészek az ókori Illyria tartományban, az apollóniai lelőhelyen, az albán fővárostól, Tiranától 120 kilométerre találták meg az ismeretlen atlétát ábrázoló büsztöt. Apollónia a dél-európai ország legnagyobb régészeti helyszíne: az ásatásoknak remek feltételt biztosít, hogy Apollónia romjain sohasem épült modern kori város.

A görög telepesek alapította várost elsősorban kereskedelme tette naggyá, a római időkben Apollón isten egyik kultuszhelye, kulturális központ volt. A város körüli, egyre terjedő  mocsárvidék és a közeli, dinamikusan fejlődő Aulon (Vlora) vonzereje miatt az ókor végére csaknem teljesen elnéptelenedett. A francia és albán kutatókból álló csoport a területen elsősorban azt vizsgálja, hogyan vált a Kr.e. VII. századi görög településből római település a Kr.u. III. században. "Ez a vizsgálat ezeréves történelmet fog át: megtudhatjuk, hogyan változott, fejlődött és gazdagodott a klasszikus görög civilizáció a római korban" - mondta el Lamboley.

A kutató hozzátette, hogy biztonsági okokból a mellszobrot a tiranai régészeti múzeumba szállították, mivel az apollóniai intézményben még nincs megfelelő biztonsági rendszer. A kommunizmus kilencvenes évek elején történt bukása, majd az 1997-es zavargások után számos műalkotást loptak el az albán múzeumokból, hogy nagyon magas áron eladják külföldi műkedvelőknek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán