szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Erdély 70 évvel ezelőtti visszacsatolásáról nyílik kiállítás az OSA Archívumban jövő hétfőn; az október 10-ig megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa a terület Magyarországhoz való visszacsatolásának korabeli fogadtatását és visszhangját magyar és román oldalon, és felvillantsa az esemény hosszabb távú következményeit - közölte az intézmény.

A második bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás korabeli levéltári dokumentumok, sajtóanyagok, magyar és román propagandaanyagok, privát visszaemlékezések és naplók, rádióadások, valamint korábban soha nem látott amatőr fényképek és filmek segítségével idézi fel azt, hogyan élték meg a civilek a történelmi változásokat - közölte az OSA Archívum. 

A kiállítás ugyanakkor távolságot tart a nacionalista propagandától: a hivatalos propaganda és a feltámadó illúziók mögötti valóságos történéseket igyekszik megmutatni. A lelkesedés és az elkeseredés képei mellett tragikus momentumokat is bemutat, amelyek a visszacsatolás aktusát kísérték mindkét oldalon - áll a közleményben. 

"Nem akarunk semmit sem elkendőzni vagy szépíteni. Célunk az, hogy a 70. évfordulón tárgyilagos, a történelmi emlékezetet mindkét oldalon torzító sérelmi attitűdöktől mentes rekonstrukcióval segítsük elő a múlttal való szembenézést, azoknak a traumáknak a feldolgozását, amelyek a magyar-román viszonyt mindmáig terhelik. A kiállítás ezért magyar és román történészek közös munkáján alapszik" - fogalmaztak. 

Az 1940. augusztus 30-án meghozott második bécsi döntés alapvető következményekkel járt a két ország második világháborús részvételének alakulására, és mindmáig érzékeny, sok tekintetben feldolgozatlan traumákat hagyott mindkét nemzet emlékezetében. 

A tengelyhatalmak, elsősorban a hitleri Németország diktálta döntéssel visszakerült Magyarországhoz egy mintegy 43 ezer négyzetkilométer nagyságú terület, a Székelyföldet is magába foglaló úgynevezett Észak-Erdély, a trianoni békeszerződésben Romániához csatolt egykori magyar területek kétötöde. Dél-Erdély - mintegy 60 ezer négyzetkilométer - román terület maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Svájcban törvény kötelezheti a cégeket a klímavédelemre

Svájcban törvény kötelezheti a cégeket a klímavédelemre

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve