szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább két meteorit becsapódása törölte el a dinoszauruszokat a föld színéről 65 millió évvel ezelőtt - állítja egy friss kutatás.

Eddig egyetlen, a Mexikói-öbölben talált becsapódási krátert ismert a tudomány, most egy ukrajnai becsapódás is bebizonyosodott. Amikor 1980-ban először felmerült, hogy egy meteorit becsapódása okozhatta a dinoszauruszok vesztét, még sokan kétkedtek ebben. Később azonban a Mexikói-öbölben található Chicxulub-kráter felfedezése alátámasztotta az elméletet.

Az ukrajnai Boltis-kráterről először 2002-ben számoltak be. Eddig azonban bizonytalan volt, hogy keletkezési ideje miként viszonyul a chicxulubi becsapódáséhoz. A brit Aberdeeni Egyetem kutatói David Jolley professzor vezetésével most megvizsgálták a krátert kitöltő sárrétegek megkövült pollenjeit és növényi spóráit - közölte a BBC hírportálja a Geology című szaklapban publikált beszámolóra hivatkozva.

A becsapódást követően rengeteg páfrány jelent meg a sivár tájon, ezek a növények ugyanis bámulatosan gyorsan magukhoz térnek egy-egy természeti katasztrófát követően. A páfrányspórákkal teli rétegek ezért a múltbéli események kiváló indikátorai. A kutatók ráadásul egy második ilyen rétegre is bukkantak, egy méterrel az első felett, amely arra utal, hogy volt egy későbbi becsapódás is.

A második becsapódás a chicxulubi utóhatásaként értelmezhető - mondta Simon Kelley, az Open Egyetem professzora. A két becsapódás tehát nem egyszerre történt, hanem pár ezer év különbséggel. A professzor szerint nem kizárt, hogy a jövőben további becsapódásokra találnak bizonyítékot. Ezek szerint nem egyetlen robbanás, hanem inkább egy több ezer éven át tartó meteoriteső áldozatai lettek a dinoszauruszok. Az űrből jövő "bombázás" okát egyelőre homály fedi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az