szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A nyár utolsó napjára egy helyre gyűjtöttük azokat az online szolgáltatásokat, amelyeket az elmúlt pár hónapban...

A nyár utolsó napjára egy helyre gyűjtöttük azokat az online szolgáltatásokat, amelyeket az elmúlt pár hónapban bemutatottak közül a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek találtunk. Ennél persze többről írtunk ennyi idő alatt (lásd Szubjektív, Kipróbáltuk és IT-világ rovatainkat), de ha valaki esetleg a nyaralás miatt kihagyott volna pár hetet a Techline olvasásából, szerintünk ezekkel érdemes kezdenie a „pótlást”.
Lássuk hát az idei nyár tíz legérdekesebb - általunk bemutatott - online szolgáltatását!

Egyszerű, látványos, ingyenes dokumentum-összehasonlítás
Sokszor lehet szükségünk két, sőt olykor több dokumentum összehasonlítására, amit megtehetünk például úgy, hogy megnyitunk két (vagy több) ablakot, és szóról-szóra összevetjük a sorokat, persze ez az internet korában meglehetősen fapados módszer.

Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha felkeressük a CompareMyDocs weboldalát, ahol bármiféle regisztráció nélkül azonnal munkához láthatunk.
A puritán felület önmagáért beszél: a Choose file gombra kattintva, egyszerűen fel kell töltenünk az összehasonlítani kívánt dokumentumokat, amelyekből akár hét különböző változatot is kiválaszthatunk (a rendszer a doc, docx és rtf formátumot kezeli).
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Kedvenc online ébresztőóráink
Feltehetően csak kevesen használják ébresztőóraként számítógépüket (ott van e feladatra ugyebár a mobiltelefon, ha már el akarjuk felejteni az órát), mindenesetre ezek az online szolgáltatások arra tényleg megfelelnek, hogy szórakoztató formában figyelmeztessenek bennünket egy-egy előre beállított időpontra.
Cikk és linkek a szolgáltatásokhoz >>>

PDF fájlok gyors szerkesztése telepítés nélkül, ingyen!
Ha szeretnénk egy PDF dokumentumba megjegyzéseket írni, kiemeléseket tenni, vagy csak variálnánk az oldalak sorrendjét, esetleg törölnénk valamit, az alábbi ingyenes szolgáltatással ezt telepítés nélkül megtehetjük.
A dologhoz természetesen szükségünk lesz internetre, hiszen online szolgáltatásról van szó. De ezen felül más nem igazán kell hozzá. Ülhetünk Windowsos, Linuxos vagy OS X-es gép előtt, a böngészőben simán elérjük a PDFescape oldal szerkesztő felületét.

Használatához még csak regisztrálni sem fontos, igaz, ha ezt megtesszük, cserébe legközelebb ott folytathatunk egy félbehagyott szerkesztést, ahol az abbamaradt.
Szóval akár ingyenes regisztrációval, akár csak úgy, de pillanatok alatt megkezdhetjük PDF állományunk feltöltését. Némi korlátozás azért van: maximum 2 MB-os lehet a fájl, és legfeljebb 50 oldalas lehet. Ez mondjuk az átlagos PDF fájlok esetében azért bőségesen elegendő. Egy színes magazin PDF nyomtatásra optimalizált változatát amúgy sem igazán érdemes online szerkeszteni.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

A fordított képkereső
ordított képkeresőként hirdeti magát egy ügyes, ingyenes szolgáltatás a neten, és meglepően gyorsan és jól működik.
De vajon mit is jelent az, hogy „fordított képkereső”? Nos, a TinEye szolgáltatás esetében arról van szó, hogy nem valamiféle kulcsszó alapján keresünk képet az internet végeláthatatlan tengerében, hanem pont fordítva: bemutatunk a szolgáltatásnak egy képet, s pillanatokon belül megtudjuk, hol szerepelt már a neten, illetve milyen módosított változatai vannak.
A kipróbáláshoz lépjünk fel a TinEye oldalára, ahol egy meglehetősen puritán felület fogad, persze ennél nincs is többre szükség.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Egy oldal, ha már csak a véletlenben bízhatunk
Jó egy évvel ezelőtt írtunk egy ingyenes iPhone-os alkalmazásról, amely virtuális dobókockákkal segít nekünk döntésre jutni ha vacillálunk, de arra is jó, ha pótolni kell egy társasjáték eltűnt kockáit. A program azóta is köszöni, jól van. Néha fejlesztgetnek rajta, így ha valakinek iPhone-ja van, érdemes kipróbálnia.

Akinek viszont nincs ilyen telefonja, és kedve sincs összedobni valamilyen véletlenszám-generátor alkalmazást, annak a Random.org oldalt tudjuk most ajánlani, amely a „véletlenek Kánaánja”.
Van itt ugyanis minden: feldobhatunk virtuális pénzérméket ha fej vagy írás döntéshozatalra vágyunk (van még magyar kétszázas is a választható érmék között), természetesen vannak kockák, kártyalapok, de Kenó és lottó tippek is (utóbbinál szintén van Hungary opció). Az érmék, kockák stb. számát mi határozzuk meg, de gyakorlatilag minden teljesen testre szabható.
Ha komolyabb dolgokra vágyunk, akadnak véletlenszám-generátorok, sőt akár biztonságos jelszavakat is kreálhatunk az oldal segítségével. De kérhetünk véletlenszerű dátumokat, időpontokat, és van képgenerátor, sőt „fehérzaj-komponáló” is.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Gépeljen levelet saját kézírásával, ingyen
Számtalan remek betűkészletet tölthetünk le az internetről, némelyikkel akár a kézírást is utánozhatjuk, de akadnak olyan megoldások is, amelyekkel saját  írásunkkal gépelhetünk.
Az egyik legegyszerűbb, mégis nagyon hatékony megoldásról korábban már írtunk, ezzel akár saját fontokat is létrehozhatunk a kézírásunk beszkennelése után, amelyet azután Windowson, Macen vagy Linuxon egyaránt tudunk használni (bár maga a program csak Windows alatt működik). A dolog egyetlen hátulütője, hogy bár a tervezés ingyenes a próbaverzióval, a kész fontot elmenteni már csak az 50 dolláros szoftver megvásárlása után tudjuk.
A Pilothandwriting.com oldal ezzel szemben teljesen ingyen kínál lehetőséget számunkra, hogy a kézírásunkból készített fontkészletekkel leveleket írjunk. Persze az élet nem fenékig tejfel, így itt is vannak korlátozások: fontot menteni nem lehet, írni csak az oldalon tudunk vele, s innen küldhetjük el a levelet, vagy oszthatjuk meg a szövegünket a Facebookon.
Ha viszont beérjük ennyivel, akkor az eljárás pofonegyszerű!
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Legyen látványos, saját online magazinja a kedvenc oldalaiból
Aki folyamatosan nyomon követi a Techline-t, nemrég olvashatott a Flipboard nevű kis alkalmazásról, amely az első közösségi magazin iPadre. Vagyis egy látványos felületen, magazinszerűen megjelenítve gyűjti össze a közösségi forrásokból érkező bejegyzéseket.
Hasonlóról írtunk korábban Macre is, ez volt a Times, amely tetszőleges RSS feedekből képes virtuális magazint kreálni, igencsak látványos módon. Azóta ennek is megjelent az iPades verziója, és készül belőle a Maces, 2.0-s változat is. Nem kell azonban Mac vagy iPhone ahhoz, hogy saját magazint dobjunk össze kedvenc online forrásainkból. A dologhoz elegendő egy böngésző, a hozzá való plug-in letöltése, és egy gyors, ingyenes regisztráció a Feedly.com oldalon.
Ha ez megvan, gyakorlatilag egy teljesen testre szabható start oldalt hozhatunk létre, amelyen egyetlen modern, online magazinként jelennek meg a különféle oldalak anyagai.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Nagy képek megosztása, nagyítási lehetőséggel
A Zoom.it képmegosztó is, meg nem is. Nincs ugyanis szerver, amelyre feltölthetjük a képünket, hogy azután megosszuk annak linkjét. Nem, ezt előbb meg kell oldanunk máshol, akár a Flickr-en, akár egyéb megosztón, esetleg saját FTP szerverünkön.

De ha a kép már a „hálón” van, és tudjuk a közvetlen linkjét, a Zoom.it is értelmet nyer! Ha ugyanis egy átlagos képmegosztóra töltünk fel, mondjuk egy 12 megapixeles vagy nagyobb fotót, azt meglehetősen kényelmetlen online nézegetni, ránagyítani, elmerülni a részleteiben.
Ha viszont megadjuk a Zoom.it-ben a kép linkjét, majd a Create gombra kattintunk, kapunk egy saját weboldalba, blogba is beépíthető embed kódot, illetve egy közvetlen URL-t. Ezek segítségével pedig már gyors megjelenítési és nagyítási lehetőséggel kapjuk vissza ugyanazt a fotót. Térképrészletek, családfák, nagyméretű ábrák, diagramok, panorámafotók stb. esetében rendkívül praktikus, de jól jöhet 12 megapixel fölötti fotóknál is, különösen, ha fontos, hogy a részletekre azonnal ránagyíthasson, aki megkapja a linket, vagy megnézi oldalunkon a beépített képnézegetőt. Kis képeknél persze gyakorlatilag értelmetlen a dolog.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Szövegek és fájlok online megosztása, a legegyszerűbb módon
A Write.fm oldalon azonnal a lényegre térnek, nincs mellébeszélés, nincsenek menük, amint elnavigáltunk az oldalra, már kezdhetjük is beírni a megosztandó üzenetet és/vagy feltölteni a fájlokat az Add file gombra kattintva. Ha megvagyunk, nincs más dolgunk, mint vágólapra másolni a böngésző címsorából az aktuális URL címet, és aztán megosztani azt a világgal a Facebookon, Twitteren, e-mailben, vagy amilyen módszerrel éppen kedvünk tartja.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

Tarts távol a Facebooktól!
Újabban már nemcsak úgy általában az internet okozhat függőséget (bizonyos esetekben akár orvosi beavatkozást igénylően), hanem egyes sűrűn látogatott weboldalak, például a vitathatatlanul legnépszerűbb Facebook is feliratkoztak a listára.
A függőség csak lassan alakul ki. Először még csak reggel, a számítógép indítása után pillantunk rá a Facebookra, nehogy már kimaradjunk valamilyen fontos eseményből, később viszont azt vesszük észre, hogy amint van egy kis szabadidőnk, azonnal ott lógunk, no nem a szeren, hanem a nagy közös oldalon. A dolog egy darabig még szórakoztató, később azonban akár a munka, akár a tanulás rovására mehet, és hiába érezzük, hogy nem kellene újra meg újra visszatérni, végül mindig ott találjuk magunkat.
Aki úgy érzi, hogy hasonló cipőben jár, és külső segítségre szorul, annak ezúttal nem orvost, hanem egy jópofa online szolgáltatást ajánlunk. A KeepMeOut weboldal ugyanis arra vállalkozik, hogy figyelmeztet bennünket, ha túl gyakran tárnák vissza a Facebookra vagy bármelyik általunk megadott oldalra.
Cikk és link a szolgáltatáshoz >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat