szerző:
techline.hu

A lista persze közel sem lehet teljes, hiszen rengeteg remek program van, amelyekkel évközben megalapozható  a...

A lista persze közel sem lehet teljes, hiszen rengeteg remek program van, amelyekkel évközben megalapozható  a kényelmesebb tanulás, felkészülés. Azonban az alábbi megoldások egészen biztosan jól használhatók, ráadásul ingyenesek, így elvileg csak jól járhatunk, ha ott lapulnak a gépen.
 
OpenOffice.org 3.x, Scribus
Egy sokoldalú szövegszerkesztő  és táblázatkezelő abszolút nélkülözhetetlen az iskolai évek során, s ha néha még prezentációkat is tartunk, ahhoz sem árt egy jól használható prezentációs alkalmazás. Ha nincs olyan szerencsénk, hogy a gépünkhöz megkapjuk a Microsoft - amúgy remek - Office 2010-es irodai csomagjának tanulóknak szánt verzióját, nagyszerű ingyenes alternatíva lehet az éppen idén jubiláló  OpenOffice.org csomag 3.x-es verziója. Ez szinte teljesen Office-kompatibilis, és a fenti alkalmazásokon túl adatbázis kezelőt és egy rajzprogramot is tartalmaz.
Ha kicsit a kiadványszerkesztés irányába tolódnánk, és hírleveleket, meghívókat, oktató anyagokat, esetleg iskolaújságot tervezünk készíteni, jól jöhet a Scribus nevű, ingyen használható tördelőprogram, amely valóban profi eszköztárat nyújt az anyagok tördeléséhez.
 
SpringPad, Evernote, Dropbox
Jegyzeteléshez ugyan ott van akár a Notepad, vagy éppen az előbb említett OpenOffice.org is, ám ha gyors feljegyzéseinket, fotóinkat, vázlatainkat mindig kéznél akarjuk tudni, érdemes valamilyen online alapokra épülő megoldást választani.
Mind a SpringPad, mind az Evernote rendelkezik PC-re, macre, és különféle mobil platformokra készült, kényelmesen használható kliens alkalmazással, illetve bármikor, bárhol elérhetjük az online szerveren tárolt anyagainkat egy tetszőleges böngészőből is. Feljegyzéseink tehát állandóan kézközelben lehetnek, bárhová is vessen bennünket a sors. Bár mindkét online szolgáltatásnál vannak mennyiségbeli korlátozások az ingyenes változat használatakor, a legtöbb felhasználónak bőven elegendők ezek is.

Szintén bizton támaszkodhatunk a Dropbox elnevezésű  szolgáltatásra, amelyen alapból 2 GB ingyen online tárhelyet kapunk, ráadásul ez növelhető is pár GB-tal, ugyancsak anyagi ráfordítás nélkül.
Ilyenből amúgy van sok, de a Dropboxhoz letölthetünk egy ingyenes online kliens alkalmazást is (Windows, Mac, iPhone, Android stb. platformokra), amely rendkívül kényelmessé  teszi a fájlok szinkronizálását, feltöltését, letöltését, sőt ha kell, azok megosztását is.
 
Picasa 3.8, Irfanview, Photoscape
Egy jó képkatalógus és fotóretusáló  program bármikor jól jöhet (például iskolai kirándulások vagy bulik során készült fényképekhez). A Picasa legújabb verziójával (Windowsra letölthető innen, Macre pedig innen) garantáltan nem faragunk rá. Szép, egyszerűen használható, számtalan retusálási funkcióval rendelkezik, rendkívül egyszerűvé teszi a képek nyomtatását, sőt online megosztását is (e-mailben, vagy a kedvenc online megosztónkon). Még slideshow-videók készítésében is nagy segítség lehet.

Az IrfanView ezzel szemben nagyon erőforrás-takarékos, villámgyors, és iszonyatos mennyiségű funkciót zsúfoltak bele. Ha mégsem lenne elég, amit tud, még plug-ineket is beépíthetünk.
A Photoscape kicsit olyan, mintha a másik két programot gyúrták volna össze. Rengeteg képretusálási opció, remek nyomtatási modul és különleges, extra effektek kaptak benne helyet. Sőt, ha éppen szükségünk lenne vonalas lapra vagy akár kottapapírra, pillanatok alatt nyomtathatunk vele ilyet is.
 
Paint.net, GIMP, Inkscape
Fotóinkat a fenti programokkal könnyedén rendszerezhetjük és retusálhatjuk, de mi van akkor, ha valamilyen grafika, montázs elkészítésére, vagy egy fotó összetettebb retusálására van szükség?

Semmi gond, erre is van megoldás, például a Paint .NET vagy a GIMP. Mindkettő remek, ingyenes képszerkesztő, rétegkezelési lehetőséggel, számtalan ecsettel, klónozási eszközökkel, szűrőkkel. A Paint .NET egyszerűbben használható, a GIMP pedig többet tud. Válasszon közülük ki-ki szükség és ízlés szerint.
Az Inkscape, amelyről korábban már részletes tesztet is írtunk, egy remek, ingyenes, ráadásul magyar menükkel is ellátott vektorgrafikus program. Szóval ha a tanulás mellett összegyűjtött pénzből nem telik Illustratorra vagy Corelre, akkor elég jó választás lehet ez a szoftver is. Ha tehetségesek vagyunk, a rendelkezésre álló  eszköztárra nem lesz panaszunk, szinte bármilyen grafikát elkészíthetünk az Inkscape segítségével is.
A Paint .NET kivételével a másik két grafikus program egyébként cross-platform, vagyis nem csak Windowson használhatjuk azokat.
 
Mozilla Sunbird
Az órarend, vizsgaidőpontok és egyéb tennivalók feljegyzésére nem feltétlenül kell egy Outlook nagyságú  monstrumot telepítenünk a gépre. A Mozilla Sunbird kifejezetten kezes kis naptárprogram, amely gyakorlatilag mindent tud, amit elvárhatunk egy ilyen alkalmazástól. Adott esetben még a Google online naptárával is szinkronizálhatjuk, sőt összeépíthetjük a népszerű Thunderbird levelezőprogrammal is, ahogy a két linkelt tutorial anyagunkban bemutattuk.
 
Adobe Reader, Foxit, PDF Creator
A PDF dokumentumok használata az egyik legjobb megoldás, ha jegyzeteket, leírásokat, tanulmányokat akarunk megosztani másokkal úgy, mintha kinyomtatva adnánk azokat. Vagyis a képek, szövegek az eredeti tördelésnek megfelelően jelennek meg. Ráadásul a PDF cross-platform formátum, amelyet szinte minden operációs rendszeren, beleértve a mobil rendszereket is, megnyithatjuk. Olvasásához rengeteg ingyenes PDF olvasó szoftvert találunk, az Adobe Readertől a népszerű Foxitig, és ha az OpenOffice.org irodai csomagot használjuk, annak alkalmazásai képesek létrehozni is PDF dokumentumokat.
Ha viszont más csomagot használunk, vagy egyéb alkalmazások anyagaiból is készítenénk PDF fájlokat, érdemes feltenni a PDF Creatort, amely virtuális nyomtatóként települ a rendszerre, s így bármilyen, nyomtatásra képes programmal kreálhatunk PDF-eket, pont, mintha nyomtatnánk.
 
VLC Media Player
Egy kis szórakozás jár a diákoknak is, de persze kiindulhatunk abból is, hogy az ember valamilyen tananyaghoz kap egy videót. Csak éppen nem mindegy, milyen formátumút, hiszen a Windows Media Player meglehetősen válogatós jószág.

Ezzel szemben a VLC Media Player szinte „mindenevő", ráadásul nem koszolja össze a Windowst mindenféle kodekcsomagok telepítésével. Szinte nincs olyan formátum - beleértve immár a Google WebM videóit is -, amelyekkel ne birkózna meg. De kezeli a feliratokat, több hangsávot, stream videókat és megannyi hangformátumot is. Szóval amolyan multimédia svájci bicska, amely nem hiányozhat egyetlen gépről sem, akár Windows, akár Linux, akár OS X fut azon.
 
Google Earth 5, Voca, JGL Szótár
Ha pedig már tanulásról volt szó, ne feledkezzünk meg néhány azt segítő alkalmazásról sem. A Google Earth valószínűleg nem szorul különösebb bemutatásra. A Google 3D-s földgömbje rengeteg hasznos információval szolgálhat, nem csak a földrajzzal kapcsolatban.
A Voca és a JGL Szótár talán kevésbé  ismertek. A Voca segítségével szavakat magolhatunk be, bármilyen nyelven. A programhoz letölthető egy halom feladat-összeállítás, de akár sajátokat is kreálhatunk az aktuális tanulnivalónk alapján.

A JGL Szótár kicsit összetettebb. Itt alapból 50 különféle szótár áll a rendelkezésünkre. A „hagyományosnak" tekinthető  angol-magyar vagy mondjuk francia-magyar szótárak mellett olyan egzotikumok is helyet kaptak, mint a tünde-magyar szótár, karate szótár, férfi- és női nevek gyűjteménye, vegyjelek, állambiztonsági kódok stb. Sőt, mivel képes szótárnak is használható, van Képes ABC gyerekeknek, zászlógyűjtemények stb. is. Szóval ha az egész csomagot letöltjük, elég korrekt gyűjteményhez jutunk, amelyet ráadásul a beépített szerkesztővel még bővíteni is tudunk. A használatához ingyenes regisztráció szükséges.
 
Ubuntu/Edubuntu
Végül egy olyan megoldással is szeretnénk szolgálni, amely elsősorban azoknak szól, akik nem kaptak jogtiszta Windowst, vagy egyéb rendszert a gépükhöz. Nekik kiváló választás lehet ugyanis az Ubuntu Linux, vagy a kifejezetten a diákok számára összeállított programválogatásokat tartalmazó Edubuntu (ebből is többféle változat van, a különféle iskolatípusoknak megfelelően).

A Linuxok használata ma már nem igényel rendszergazdai hozzáértést, ahogy azt korábban már kielemeztük), a telepítés és a használat is szinte pontosan olyan egyszerű, mintha Windowszal próbálkoznánk. Cserébe viszont kapunk egy ingyenes, megbízhatóan működő  rendszer, félelmetes mennyiségű előre telepített, ingyenes szoftverrel, amelyekhez továbbiakat tölthetünk le a Linux disztribúciók csomagkezelőin keresztül, egyetlen kattintással. Érdemes ezen a megoldáson is elgondolkodni!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban